Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кримінальна реєстрація



Кримінальна реєстрація - це науково розроблена система обліку осіб, предметів та інших об’єктів і відомостей щодо них, які мають криміналістичне значення. Завдання кримінальної реєстрації - забезпечити органи дізнання та попереднього слідства необхідною інформацією, яка необхідна для розкриття та розслідування злочинів. Дані кримінальної реєстрації використовуються в профілактичній та адміністративно-правовій діяльності.

Кримінальна реєстрація об’єктів і відомостей щодо них має кілька рівнів спільності: всеукраїнський (державний), регіональний (обласний) і місцевий (районний), які здійснюються органами МВС.

Кримінальну реєстрацію ототожнюють інколи з криміналістичним обліком. Криміналістичний облік - це система обліку всієї криміналістичної інформації, яку використовують як під час розкриття й розслідування злочинів, так і в профілактичній та адміністративно-правовій практиці. Кримінальна реєстрація - це обліки інформації, які використовують тільки в оперативно-розшуковій, слідчій та кримінально-виконавчій практиці. Тому кримінальна реєстрація зосереджена в органах МВС і прокуратури. Кримінальна інформація може зберігатися в банках даних, які існують в установах, поліклініках, лікарнях, військкоматах, відділах соціального захисту населення, спортивних організаціях тощо.

Методи кримінальної реєстрації такі самі як і кримінального обліку: опис, фотографування, дактилоскопія, колекціонування. Форми концентрації інформації: картки, картотеки, колекції, альбоми, магнітні стрічки, диски, перфокарти, банки даних, у тому числі автоматизовані - АБД (автоматизований банк даних).

Таким чином по першому питанню необхідно зробити висновок, що криміналістичний облік формується з окремих, якісно пов’язаних взаємодоповнюючих напрямків облікової діяльності, реєстрації, систематизації та зосередження криміналістично-важливої інформації чи окремих об’єктів у певному підрозділі органів внутрішніх справ. Дані криміналістичних обліків використовуються як під час розкриття та розслідування злочинів, так і в профілактичній та в адміністративно-правовій діяльності.

Кримінальна реєстрація становить складову частину криміналістичного обліку і використовуються тільки в оперативно-розшуковій, слідчій або кримінально-виконавчій практиці.

Криміналістичні обліки базуються на досягненнях науково-практичної діяльності і враховуючи своє важливе місце в боротьбі із протиправною поведінкою і злочинністю взагалі, зосереджується в правоохоронних органах на умовах суворої відповідності вимогам законності.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...