Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сили цивільного захисту. Засоби цивільного захисту



Для успішного проведення рятувально невідкладних робіт як в мирний, так і воєнний час визначають сили ЦЗ.

До сил та заходів ліквідації НС належать:

оперативно-рятувальна служба цивільного захисту;

спеціальні (воєнізовані) та спеціалізовані формування та їх підрозділи;

аварійно-відновлювані формування, спеціалізовані служби центральних та інших органів виконавчої влади, на які покладено завдання цивільного захисту;

авіаційні та піротехнічні підрозділи;

сили та засоби підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності та підпорядкування, які залучаються до здійснення заходів із цивільного захисту;

добровільні рятувальні формування.



Для освітлення ділянок у нічний час використовують прожектори, переносні ліхтарики.

Вибір засобів механізації залежатимуть від виду аварійних робіт, характеру виробництва на підприємстві, особливості забудови.



Пересувний пункт управління

Пересувний пункт управління (далі – ППУ)- це спеціально обладнане та оснащене технічними засобами місце, з якого уповноваженим керівником з ліквідації НС або ОГ здійснюється управління силами і засобами на місці виникнення НС.

На ППУ обладнуються приміщення для штабу, де проводиться оцінка обстановки, прийняття рішень, планування дій, постановка завдань підлеглим і управління їх діями; для оперативної групи (ОГ) МНС, звідки здійснюється збір і обмін інформацією, а також обробляється інформація та готуються рішення; для служб ЦЗ, звідки координуються дії служб. Приміщення для штабу з ліквідації НС та ОГ служб ЦЗ обладнуються в окремих наметах, а для ОГ Головного Управління МНС на спеціальних командно-штабних автомобілях, на базі автобусів типу “Богдан”, “Еталон”, автомобілів типу КАМАЗ, УРАЛ або інших транспортних засобах.

ППУ створюються в аварійно-рятувальних загонах спеціального призначення (загонах технічної служби) для забезпечення роботи ОГ та штабів з ліквідації НС регіонального та місцевого рівнів, а в окремих випадках для роботи ОГ МНС і штабу державного рівня.

Для підтримки постійної готовності ППУ доцільно передбачити у штатах суміщені посади начальника ППУ, коменданта ППУ та водіїв основних частин техніки.

Під час проведення аварійно-рятувальних робіт основні зусилля суб’єктів реагування на НС та їх ресурси спрямовуються: на пошук уражених людей; вилучення постраждалих із зруйнованих будівель та споруд; надання постраждалим першої медичної допомоги на місці їх знаходження; здійснення заходів щодо захисту населення та особового складу аварійно-рятувальних формувань від дії вторинних факторів ураження (обмеження доступу в зону НС, здійснення карантинних та інших обов’язкових санітарно-протиепідемічних заходів); надання першої медичної допомоги (на догоспітальному етапі) постраждалим, рятувальникам та іншим учасникам ліквідації наслідків НС; забезпечення евакуації постраждалих до розгорнутих поблизу медичних формувань з подальшою евакуацією до стаціонарних (спеціалізованих) медичних закладів для надання кваліфікованої медичної допомоги.

Управління роботами включає такі складові:

● збір даних про обстановку;

● аналіз та оцінка обстановки;

● підготовка висновків та пропозицій до вирішення на проведення робіт;

● організація взаємодії;

● забезпечення дій сил та засобів.

3. Мета і загальна характеристика рятувальних
та інших невідкладних робіт (РНР)

Рятувальні та невідкладні роботи (РНР), їх складність, будуть залежати від виду і характеру осередку ураження. Вони можуть проводитись в дуже складних умовах: в умовах руйнувань, суцільних завалів, масових пожеж; викиду в атмосферу радіоактивних, небезпечних хімічних речовин, а також і біологічних (бактеріальних) засобів.



В залежності від використання засобів, розвідка може бути повітряною і наземною. Повітряна – ведеться з літаків, вертольотів, які обладнані фотоапаратами і приладами радіаційної і хімічної розвідки. Наземна – ведеться постами спостереження, розвідковими групами, а також розвідковими підрозділами військових частин ЦЗ

       
 
   
Це завдання покладається на команди пожежогасіння (протипожежні формування). У випадках необхідності в гасінні пожеж приймають участь формування загального призначення. Стан пожеж на шляху руху і ділянці робіт (об’єкті), визначає характер і тактику рятувальних робіт. В першу чергу гасять пожежі там, де перебувають люди (біля виходів, підвальних приміщень, цеху, між стінами і плитами будинків і т.д.) Під час гасіння пожеж особовий склад повинен виконувати правила безпеки, стежити за станом будівельних конструкцій, щоб вогонь не розповсюджувався на сусідні будинки і на працюючих людей.
 


       
 
   
 


       
 
   
 



Термінове відновлення автомобільних, залізничних доріг; пророблення колонних шляхів по завалах і розчищення проїздів в завалах і на заражених ділянках







Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 960 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...