Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Таксономія, ідентифікація та квантифікація небезпек. Види небезпек



       
 
   
наука про класифікацію і систематизацію складних явищ, понять, об’єктів
 


Оскільки небезпека є поняттям ієрархічним, що має багато ознак, систематизація їх виконує важливу роль в організації наукового знання в області безпеки діяльності, дозволяє глибше пізнати природу небезпек.

       
   
процес виявлення і встановлення кількісних, тимчасових, просторових та інших характеристик, необхідніх і достатніх для розробки профілактичних і оперативних заходів, спрямованих на забезпечення життєдіяльності
 
 


У процесі ідентифікації виявляються:

●номенклатура небезпек;

●імовірність прояву небезпек;

●просторова локалізація (координати);

●можливий збиток тощо.

Головне в ідентифікації – встановлення можливих причин прояву небезпеки.

Вид небезпеки Ознаки небезпеки Регламентуючі документи
Вибухопожежна Наявність газоподібних, рідких та твердих речовин, матеріалів або їх сумішей, а також окислювачів, які здатні вибухати і горіти за певних умов ГОСТ 12.1.010 – 76 ГОСТ 12. 1. 011- 78 ГОСТ 12.1.044 -89
Пожежна Наявність газоподібних, рідких та твердих речовин, матеріалів або сумішей, які здатні підтримувати горіння СНІП 2.01.05 – 85 ДСТУ 2272 – 93 ГОСТ 12.1004 -91 ДБН В.1.1-7 – 2002 «Пожежна безпека об’єктів будівництва»
Екологічна Можливість несприятливого впливу на довкілля техногенних і природних факторів, в результаті чого порушується пристосування, живих систем до звичайних умов існування Державні санітарні правила і норми Сан ПІН 2.2.7.029 – 99 від 01.07.99 № 29

5. Класифікація надзвичайних ситуацій, джерел небезпеки, небезпечних та шкідливих факторів

Класифікація надзвичайних ситуацій (НС), затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.04 р. № 368 «Про порядок класифікації надзвичайних ситуацій»

пов’язані з протиправними діями терористичного і антиконституційного спрямування і здійснення або реальна загроза терористичного акту (збройний напад, захоплення і затримання важливих об’єктів, ядерних установок і матеріалів, систем зв’язку та телекомунікацій, напад чи замах на екіпаж повітряного або морського судна), викрадення (спроба викрадення) чи знищення суден, захоплення заручників, встановлення вибухових пристроїв у громадських місцях, викрадення або захоплення зброї, виявлення застарілих боєприпасів тощо.

           
   
 
   
Пов’язані з наслідками застосування зброї масового ураження або звичайних засобів ураження, під час яких виникають вторинні фактори ураження населення внаслідок зруйнування атомних і гідроелектричних станцій, складів і сховищ радіоактивних і токсичних речовин та відходів, нафтопродуктів, вибухівки, транспортних та інженерних комунікацій тощо.
 
 


Класифікація небезпечних та шкідливих виробничих факторів, встановлена ГОСТом 12.0.003.74, яка добре узгоджується з класифікацією надзвичайних ситуацій.

 
 


політичні небезпеки
основні комбіновані джерела небезпек

                               
         
 
       





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 512 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...