Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік інвестицій в асоційовані та дочірні компанії. Вкладення банку в асоційовані і дочірні компанії визнаються фінансовими інвестиціями, тому обліковуються за рахунками класу 4 «Фінансові та капітальні



Вкладення банку в асоційовані і дочірні компанії визнаються фінансовими інвестиціями, тому обліковуються за рахунками класу 4 «Фінансові та капітальні інвестиції» у розрізі груп 410 «Інвести­ції в асоційовані компанії» і 420 «Інвестиції в дочірні компанії».

Інвестиції обліковуються за методом участі в капіталі на остан­ній день місяця, в якому об’єкт інвестування набуває ознак асоційо­ваної або дочірньої компанії.

Для визначення суми коригування балансової вартості інвести­цій в асоційовані і дочірні компанії, що обліковуються за методом участі в капіталі, необхідно визначити частку банку в чистому прибутку (збитку) емітента за звітний період і частку банку в змінах власного капіталу емітента за звітний період.

Сума частки банку в чистому прибутку (збитку) емітента визначається пропорційно до частки банку в статутному капіталі емітента й обліковується проведенням:

Дебет рахунків груп 410, 420;

Кредит рахунка 6310 П «Дохід від інвестицій в асоційовані компанії»;

Кредит рахунка 6311 П «Дохід від інвестицій у дочірні компанії».

Якщо емітент звітує про збитки, то це свідчить про зменшення вартості і фінансової інвестиції. В обліку фіксується запис:

Дебет рахунка 7310 А «Втрати від інвестицій в асоційовані компанії»;

Дебет рахунка 7311 А «Втрати від інвестицій в дочірні компанії»;

Кредит рахунків груп 410, 420 (у розрізі емітентів).

Паралельно з розрахунком збільшення (зменшення) вартості інвестицій на основі питомої ваги чистого прибутку емітента, що належить інвесторові, визначається частка банку в зміні загальної величини власного капіталу емітента. Ясна річ, зміни за рахунок чистого прибутку вдруге не враховуються.

Збільшення (зменшення) інвестиції фіксується через запис за рахунком 5103 П «Результати переоцінки інвестицій в асоційовані та дочірні компанії».

У табл. 8.2 наведено комплекс рахунків, що забезпечують від­ображення в обліку операцій банків з цінними паперами.

Таблиця 8.2





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 331 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...