Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 6. Облік операцій із кредитування



6.1. Відображення класифікаційних груп видів кредитів
у плані рахунків бухгалтерського обліку в банках

Кредитування є найважливішим напрямком здійснення банком активних операцій. Кредитні операції приносять банкам найбільшу суму доходу, але вони пов’язані з високим ризиком втрат від непога­шення кредиту і несплати нарахованих процентів. Велика частка проблемних та сумнівних кредитів може серйозно підірвати позиції банку на ринку кредитних ресурсів. Утім ризик — це невід’ємна складова банківської діяльності. Для підвищення дохідності кредит­них операцій банки повинні вести продуману та гнучку кредитну політику, котра залежить від якісної облікової інформації.

За Законом України «Про банки і банківську діяльність» банки виконують операції з кредитування за такими напрямами:

1. Міжбанківське кредитування. Кредитні операції обліковуються у класі 1 плану рахунків банку та можуть бути як активними, так і пасивними операціями банку.

2. Кредитування юридичних та фізичних осіб та отримання кредитів від міжнародних та фінансових організацій. Ці кредитні операції обліковуються у класі 2 плану рахунків банку, котрі також можуть бути як активними, так і пасивними операціями банку.

Перший напрям кредитування стосується:

а) кредитів, отриманих від Національного банку України (обліковуються за розд. 13 плану рахунків банку);

б) кредитів, наданих іншим банкам (обліковуються за розд. 15);

в) кредитів, отриманих від інших банків (обліковуються за розд. 16).

Другий напрям кредитування чітко окреслено в чинному плані рахунків. Ідеться про кредити:

а) надані суб’єктам господарювання (далі — СГ) (обліковуються за розд. 20);

б) надані органам державної влади (обліковуються за розділом 21);

в) надані фізичним особам (обліковуються за розд. 22);

г) отримані від міжнародних та інших фінансових організацій (обліковуються за розд. 27).

З огляду на принципи МСБО у кожному розділі для обліку кредитних операцій виокремлено групи, які визначають вид кредитування, та передбачено групи для обліку сумнівної заборгованості та резервів.

Для обліку сумнівної заборгованості, резервів під нестандарт­ну та стандартну заборгованість інших банків і сумнівну заборго­ваність та резервів за нарахованими доходами за міжбанківсь­кими операціями у класі 1 плану рахунків передбачено групи 158, 159, 178, 179.

Для обліку сумнівної заборгованості, резервів під нестандартну та стандартну заборгованість за кредитами, що надані клієнтам, і сумнівну заборгованість та резервів за нарахованими доходами за операціями з клієнтами у класі 2 плану рахунків передба­чено групи 209, 219, 229, 240, 248, 249.

У кожній групі кредитів виділено чотиризначні рахунки, які забезпечують облікову процедуру здійснення кредитних операцій від дати надання (отримання) кредиту до дати її погашення або списання з балансу.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 492 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...