Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Міцність зв’язку Х-Х і хімічні властивості простих речовин



Кратність зв’язку в молекулах галогенів дорівнює одиниці. Їх хімічні властивості пов’язані з особливостями розриву цього зв’язку. Він може розірватися гомо- чи гетеролітично. В першому випадку електронна густина розподіляється порівну між частиками

Х: Х = Х . + Х . (1),

так, що утіворюються два атома Х . з неспаренимм електроном. У другому випадку електронна густина зміщається до одного із атомів

Х: Х Х+ + Х- (2),

так що утворюються позитивна і негативна частки.

Енергія гомолітичного роспада ( H гом), чи енергія зв’язку Х-Х змінюється немонотонно: збільшується від фтора до хлору, а від хлора до иоду зменшується (табл.2).

Величини енергії гетеролітичного розпаду зменщуються в ряду фтор-хлор-бром-йод. Це пояснюється тим, що найбільший внесок в неї вносять енергії іонизації (Еион), які в групі галогенів зменшуються монотонно (табл.1).

Наибільш ймовірний гетеролітичний розпад для иоду, оскільки енергія, що витрачається в такому процесі наименьша і може бути зкомпенсована енергією кристалічної решітки чи енергією сольватації тощо.

Наприклад, виділено сполуку , в якій енергетичні витрати скомпенсовані утворенням сильного ковалентного зв’язку між катіонами I+ і основою Льюіса (донором електронної пари) - піридином C5H5N.

При взаємодії з неметалами і металами зв’язок в молекулах Х2 найчастіше розривається по гомолітичному механізму. Цьому сприяє нагрівання, освітлення, катализатори. Основні хімічні властивості простих речовин наведені в табл.3.

Таблиця 3.Хімічні властивості простих речовин.

Неметали Фтор Хлор Бром Иод
He, Ne, Ar Не взаємодіють.
Kr, Xe ЕFn , n = 2,4,6. Не взаємодіють.
Галогени XF (X=Cl,Br,I); BrCl, ICl, BrCl, IBr ICl, IBr XF3 (X=Cl,Br,I); I2Cl6 I2Cl6 XF5(X=Cl,Br,I) XF7 (X=I)
О2 F2O2 (в електр.розряді) Не взаємодіють.
S SF6, S2F10 S2Cl2, SCl2,SCl4 S2Br2 Не реагує.
N2 Не взаємодіють.
P 3 и РХ5 PI3, P2I4, PI5(?)
H2 З вибухом в темряві З вибухом на світлі. Реагирує вище 2000С; Pt -катализатор Рівновага H22=2НГ зміщена вліво
Метали Загоряються Реагують при нагріванні.

За хімічними властивостями галогени - найактивніші неметали. Через низьку енергію дисоціації (табл.2) і високу енергію гідратації іона наибільш реакційноздатним із галогенів є флуор. Він взаємодіє безпосередньо зі всіма елементами Періодичної таблиці Д.И.Менделеева, крім He, Ne, Ar. В атмосфері фтора згоряють вода

2H2O + 2F2 = 4HF + O2

и скляна вата

SiO2 + 2F2 = SiF4 + O2 .

Якщо ж елемент може проявляти декілька ступенів окиснення, то, як правило, утворюються вищі можливі фториды (SF6 , VF5, XeF6 и т.д.).

Взаємодія фтора з деякими перехідними металами, наприклад, нікелем, проходить край повільно через утворення на їх поверхні тонкої захистної плівки відповідного фториду метала.

Взаємодія галогенів с водой - складний процес, що включає розчинення, утворення сольватів і диспропорціонування.

Розчинність (моль/л) хлора, брома і иода у воді незначна, причому із збільшенням температури для хлору вона зменшуєтся, брому - практично не змінюється, а иоду - збільшується.

Можна відзначити два типи взаємодії молекул води з молекулами галогенів. До першого належить процес утворення клатратів, наприклад, 8Cl2×46H2O при кристалізації розчинів за зниженої температури. Молекули галогена в клатратах займають вільні полості в каркасі із молекул H2O, зв’язаних між собою водневими зв’язками.

До другого типу можна віднести гетеролітичний розпад і окисно-відновне диспропорціонування


(реакция 2,табл.3):

(Механізм реакції диспропорціонування включає поляризацію молекули хлора молекулою H2O, утворення промежної сполуки і наступну її дисоціацію з утворенням Cl-:


Таблиця 3. Константи рівноваги реакцій (250С)

Рівновага Хлор Бром Иод
  X2(газ,ж.,тв.) = X2(р-р) 0.06 0.21 0.0013
  X2(р-р)+H2O = HOX + H ++ 3.9. 10-4 7.2. 10-9 2. 10-13
  1027 1015 1020
  1029 10-33 10-53

Константи цієї рівноваги для Х = Cl, Br, I малі (табл.3), особливо для Х = Br, I, тому бром і иод при розчиненні у воді залишається в основному в молекулярній формі Br2 и I2.

Слад продуктів взаємодії галогенів з водою залежить від рН, можливсті виведення із сфери реакції кінцевих чи вихідних речовин, констант рівноваги і швидкостей реакції диспропорцінування гипогалогенітів.

Ріновагу (табл.3) можна змістити праворуч додаванням лужних реагентів, наприклад, Na2CO3:

Cl2 + Na2CO3 + H2O = NaHCO3 + NaCl + HClO,

Cl2 + NaOH = NaCl + NClO + H2O

а також додаванням суспензій оксидов ртуті (II) чи бісмута Bi2O3 для переведення в осад хлорид-іонов:

Cl2 + 2HgO + H2O = HgO. HgСl2 + 2HClO,

2 Cl2 + Bi2O3 + H2O = 2BiOCl + 2HClO.

Наведені реакції використовують для одержання HClO, HBrO, HIO.

Швидкість реакции взаємодії хлору з водою сильно залежить від температури. Так при дії хлора на охолоджений розчин лугу утворюються гіпохлорити, наприклад, жавелева вода:

2 NaOH + Cl2 NaClO + NaCl +H2O.

При взаємодії ж хлора з неохолодженим розчином лугу відбувається розігрів розчину і утворюються хлораты, наприклад, бертолєтова сіль KClO3:

6KOH + 3Cl2 KClO3 +5KCl + 3H2O.

Таким чином, сукупність термодинамічних і кінетичних факторів зумовлюють наступний склад продуктів взаємодії в системі Cl2+H2O: розчинений у воді хлор (його найбільше), HCl, HClO, HClO3. При насичені хлором холодної води (0-20оС) частина молекул Cl2 диспропорціонує:

Cl2 + H2O = HCl + HClO,

при цьому кислотність розчину поступово зростає.

Комбінуючи потенциали Ео реакции ; = 1.36 В;

O2 + 4H+ + 4 = 2H2O; = 1.23 В,

можна оцінити і потенціал процесу:

Cl2 + H2O = 2HCl + О2; .

Тому при зберіганні водного розчину хлора на холоду із нього повільно виділяється кисень, а концентрація HClO зменшується, причому сонячне світло прискорює розкладання. При насичені хлором гарячої води (>20оС) розчинність хлора істотно зменшується, а замість HClO у розчині накопичується хлорнувата кислота HClO3.

Бром і йод взаємодіють з водою аналогічно хлору. Однак збільшення розмірів атома галогена і аніона приводить до підвищення швидкості диспропорціонування. Тому, незважаючи на велике значення константи рівноваги реакции 3 (табл.3), її швидкість при переході від хлора до брому і йоду істотно увеличивается. В результаті іон в розчинах можна виявити лише притемпературах нижче 00С. Швидкість диспропорціонування іона велика при будь-якій температурі, тому в розчинах він не існує. Крім того, поява HХ підвищує кислотність і зміщує рівновагу 2 (табл.3) ліворуч. Таким чином, бром і йод при розчиненні у воді залишаються у формі Br2 і I2.

Від фтора до йоду окисна здатність зменшуєтся, а відновна - збільшується. Як приклад розглянемо процеси, що перебігають при пропусканні хлора у водний розчин иодида калія KI. Спочатку хлор, как більш сильний окисник, витісняє иод із иодиду калія, що приводить до появи забарвлення:

2KI + Cl2 = I2 + 2KCl.

Далі надлишок хлора окиснює иод, і розчин при цьом знебарвлюється:
I2 + Cl2 +6H2O = 2HIO3 + 10HCl.

Другим прикладом відновних властивостей йода може бути утворення йодноватої кислоты HIO3:

3I2(тв.) + 10HNO3(конц) = 6HIO3 + 10NO2 + 2H2O.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 358 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...