Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вступ до мови HTML. 1.1 Вступ до мови HTML. Поняття про WWW та гіпертекст



1.4 Іменування файлів

1.1 Вступ до мови HTML. Поняття про WWW та гіпертекст. World Wide Web.

Початки Інтернету сягають середини ХХст., а точніше 1961р. З того часу було створено безліч мов та протоколів, які розвивалися всередині зростаючої структури Інтернет. 2 вересня 2009 року виповниться 40 років із дня створення Інтернету. Тоді вперше два комп’ютери були з’єднані телефонною лінією та могли обмінюватися інформацією один з одним.

На початку 1989 р. Тім Бернс Лі представив проект глобального телекомунікаційного середовища для проведення спільних досліджень в області фізики високих енергій. У цьому проекті були вперше сформульовані ідеї, що згодом отримали назву всесвітньої інформаційної павутини WWW (World Wide Web) або просто Web. А в 1991 Європейська лабораторія практичної фізики CERN у Швейцарії оголосила про створення WWW.

Протягом наступних років система WWW стрімко розвивалася, ставши найпопулярнішою службою в Інтернеті. Так почалася ера Інтернет у сучасному розумінні цієї глобальної мережі.

Нині WWW задовольняє інформаційні потреби найширших верств населення, включаючи сотні тисяч вузлів Web. На кожному вузлі можуть розміщуватися тисячі й сотні тисяч документів, кількість яких стрімко зростає з кожною секундою.

Багато хто ототожнює WWW з Інтернетом. Але це не так. Насправді WWW є лише частиною інформаційних ресурсів Інтернету, до яких належать:

• WWW

• Електронна пошта

• Служби новин

• Служби FTP зберігання файлів

• Засоби телеконференцій та інтерактивного спілкування користувачів

Великою мірою поширенню WWW сприяла розробка спеціальних програм для “подорожей” по інформаційній павутині – Web-браузерів.

Простота роботи з ними зробила WWW одною з найважливіших частин Інтернет.

В WWW інформація передається у вигляді Інтернет-сторінок (Web-сторінок), так званих “сайтів”. Web-сторінка містить різноманітну інформацію.

Довгі роки комп’ютери могли обробляти тільки текст та цифри. Згодом з’явилася комп’ютерна графіка. А в кінці 80-х рр. з’являється мультимедіа (звуки, відео). Отже, крім числової та текстової інформації, комп’ютерам, з появою мультимедіа, стала доступна для обробки та виводу найрізноманітніша інформація – графічна, анімаційна, звукова тощо. Всі ці види інформації можуть бути передані через Інтернет засобами WWW із допомогою Інтернет-сторінок.

Немає прямого зв’язку між розміром Інтернет-сторінки та розміром екрану.

Інтернет-сторінка – це об’єднана під певним ім’ям порція інформації, котра розміщена на віддаленому комп’ютері (Web-сервері). Web-сервери обробляють запити клієнтів та повертають їм копії потрібних документів.

Web-сторінки в Інтернеті носять гіпертекстовий характер. Термін “гіпертекст” було введено, ще задовго до появи Інтернет. Аналогом “гіпертексту” може бути звичайна енциклопедія. Її том складається з невеликих статей на певні теми, а в кожній з них можуть міститися посилання на інші статті. Якщо вас зацікавила стаття, вказана в посиланні, ви можете згідно з ним звернутися до потрібного тому.

Гіпертекст – це спосіб організації тексту, графіки й інших даних, у якому елементи даних пов’язані між собою. Пов’язані між собою можуть бути, як елементи одного документу, так і різних документів. Гіпертекстова структура є основою WWW.

Зв’язки в гіпертекстовій структурі здійснюються за допомогою посилань. Користуючись ними, користувач може з одного документа викликати інший, з нього – наступний, і т.д.

Основними перевагами гіпертекстів є, по-перше, можливість розмістити на невеликій площі велику кількість інформації і, по-друге, зрозумілий спосіб пошуку інформації за допомогою посилань.

Отже, підсумовуючи все вищевказане, WWW – це глобальна система поширення гіпертекстової інформації, яка використовує для транспортування канали Інтернет.

Гіпертекст у WWW реалізується наступним чином.

У текстах документів, що передаються через мережі, містяться виділені слова (графічні малюнки), які називаються гіпертекстовими (гіпермедіа) посиланнями. З ними пов’язані певні фрагменти текстів. Іншими словами, посилання – це вхід до іншого документа. Активація посилання (клацання мишею по посиланню) веде до відображення цих фрагментів на екрані комп’ютера.

Web-браузери

Перегляд Web-сторінки виконується програмами-браузерами. До них належать найпопулярніші браузери Internet Explorer, Netscape, Opera та ін.

У нашому курсі ми будемо орієнтуватися здебільшого на браузер Internet Explorer. Тому наведемо основні його можливості щодо роботи з різноманітними документами та файлами.

• Відображення не лише текстової інформації, а й відтворення звуку, анімації, відео. Браузер Internet Explorer має розвинуті засоби підтримки динамічних Web-сторінок

• Перехід до Web-сторінок, які переглядалися раніше (з допомогою кнопок Back (Назад) та Next (Вперед))

• Автоматичне створення списку вузлів (журналу), які відвідувалися раніше

• Відстежування вибраних Web-сторінок шляхом накопичення ярликів у системній папці Favorites (Избранное)

• Пошук Web-вузлів за заданими ключовими словами або фразами





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 518 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...