Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Типи валютних ринків та особливості на сучасному етапі



Серед вітчизняних підходів до визначення змісту валютного ринку слід виокремити наступні:

За одним з них - економічним - валютний ринок розуміють як сукупність відносин з купівлі-продажу іноземних валют, інших валютнихцінностей, цінних паперів у іноземній валюті та руху іноземних капіталів.

Згідно іншого - інституційного - підходу під валютними ринкамирозуміють сукупність установ та організацій, що забезпечують реалізацію валютних операцій.

Третій підхід - географічний або територіальний - зосереджений нарозумінні міжнародного валютного ринку як сукупності установ, що забезпечують валютні операції у певному офіційному фінансовому центрі. Це міжнародні валютні ринки Лондона, Нью-Йорка, Токіо, Франкфурта-на-Майні, Парижа, Сінгапура, Цюріха, Гонконгу та ін.

На валютному ринку здійснюється широке коло операцій щодозовнішньоторговельних розрахунків, туризму, міграції капіталів, робочоїсили тощо, які передбачають використання іноземної валюти покупцями, продавцями, посередниками, банківськими установами та фірмами.

Міжнародний валютний ринок є органічною системою, елементами якої є світові, національні та регіональні ринки.

Серед світових ринків виділяють ринки за видами валютних операцій (форвардні, ф'ючерсні, опціонні та ін.) та спеціальні ринки (ринки відсоткових ставок на іноземні валюти, конверсійних операцій,кремих міжнародних розрахункових одиниць).

Національні ринки забезпечують рух валютних потоків у даній країні та обслуговують зв'язки з міжнародними валютними центрами.

Найбільшими регіональними валютними ринками є:.

Європейський (з центрами в Лондоні, Франкфурті-на-Майні, Парижі, Цюріху);

Американський (з центрами в Нью-Йорку, Чикаго, Лос-Анджелесі,Монреалі);

Азіатський (з центрами в Токіо, Гонконгу, Сінгапурі, Бахрейні).

Валютний ринок в Україні — це переважно міжбанківський ринок, адже саме в процесі міжбанківських операцій здійснюється основний обсяг угод зкупівлі-продажу іноземних валют. Через проведення міжбанківських операцій на валютному ринку забезпечується обслуговування міжнародного обороту товарів, послуг і капіталів (міжнародних платежів). Суб'єктами валютного ринку є:

1) продавці валюти;

2) покупці валюти;

3) посередники.

До складу валютного ринку України входять такі суб'єкти:

1) Національний банк України;

2) комерційні банки, які одержали ліцензію Національного банку на право здійснення операцій з валютними цінностями (уповноважені банки);

3) інші кредитно-фінансові установи - резиденти (страхові, інвестиційні, дилерські компанії), які одержали ліцензію Національного банку;

4) юридичні особи, які уклали з уповноваженими банками угоди на відкриття пунктів обміну іноземної валюти;

5) кредитно-фінансові установи-нерезиденти, в тому числі іноземні банки, які отримали індивідуальний дозвіл Національного банку України на право здійснення операцій на міжбанківському валютному ринку України;

6) валютні біржі або валютні підрозділи товарних чи фондових бірж, які одержали ліцензію Національного банку на право організації торгівлі іноземною валютою.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 344 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...