Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Профіль польоту



Н

ВПМ ППМ ЦІЛЬ ВПЗМ ППМ ППМ КПМ

3. ОСНОВНІ КЕРІВНІ ДОКУМЕНТИ, НАВЧАЛЬНА ЛІТЕРАТУРА ТА ПОСІБНИКИ З ПОВІТРЯНОЇ НАВІГАЦІЇ.

Перелік основних документів, що регламентують організацію, проведення й забезпечення польотів зазначений у Настанові по виконанню польотів авіації Збройних Сил України (НВП-99) с. 3-5.

Першим пунктом записаний Повітряний Кодекс України. Повітряний Кодекс це закон, що регламентує діяльність усіх міністерств і відомств, зв'язаних із використанням повітряного простору України, будівництвом аеродромів і літальних апаратів, перевезенням пасажирів і вантажів.

На основі Повітряного Кодексу розроблене «Положення про використання повітряного простору України» й «інструкція із застосування даного положення».

Відповідно до зазначених документів розроблені «Основні правила польотів у повітряному просторі України» (ОПП-93). Вони визначають загальний порядок, організацію, виконання, забезпечення польотів і керування повітряним рухом та гарантують безпеку польотів.

Основні правила польотів обов'язкові для виконання всіма міністерствами, державними комітетами, відомствами, установами, підприємствами й організаціями України, що мають повітряні судна.

Інші настанови, інструкції, посібники і документи, всіх відомств по організації, виконанню, забезпеченню польотів і керуванню повітряним рухом повинні відповідати ОПП.

Наступним по важливості документом є Настанова по виконанню польотів авіації Збройних Сил України. Усі інші документи, що розроблені у ПС України і регламентують організацію та проведення польотів, повинні відповідати йому.

Настанова по штурманській службі авіації Збройних Сил України розроблено з урахуванням Основних правил польотів у повітряному просторі України й Настанові по виконанню польотів авіації Збройних Сил України. Воно визначає обов'язки і права посадових осіб, штурманську підготовку літного складу й осіб, зв'язаних із забезпеченням польотів, штурманське забезпечення бойових дій (польотів), забезпечення безпеки польотів у штурманському відношенні.

Відповідно до керівних документів розроблені підручники і навчальні посібники з повітряної навігації. Основний підручник, що рекомендується для вивчення Основ навігації у Харківському університеті ПС, - «Применение геотехнических средств воздушной навигации» під рід. Романовського А.П., Матвєєва Ю.А., Ремяннікова Е.П. надрукований у 1992 р.. Це самий останній підручник, випущений у СРСР. Для підготовки до занять можна використовувати підручник 1972 року «Самолётовождение. Часть 1. Геотехнические средства самолётовождения и их применение» під рід. Молоканова Г.Ф. Питання, що відносяться до Основ навігації, відбиті в підручнику в повному обсязі. Крім названих підручників у навчальній бібліотеці маються підручники «Самолётовождение» для курсантів винищувальної й винищувально-бомбардувальної авіації під рід. Тімофєєва В.Д. – 1977 р. і «Вертолётовождение» для курсантів вертолітників. Але найбільш доступний для кожного з вас є підручник «Самолётовождение» авторів Чёрного и Кораблина які існують у интернеті і періодично оновлюються.

По кожній темі на кафедрі розроблені навчальні посібники, у яких більш повно, чим у підручниках, роз'ясняються питання основ навігації.

4. ПРИЗНАЧЕННЯ Й ПОБУДОВА НАВІГАЦІЙНОЇ ЛІНІЙКИ НЛ-10

Навігаційна рахункова лінійка НЛ-10м призначена для виконання штурманських розрахунків на землі й у польоті при рішенні завдань повітряної навігації і бойового застосування. НЛ-10м забезпечує визначення швидкості, висоти, відстаней на карті, курсу, кута зносу, шляхової швидкості. За допомогою лінійки спрощується рішення задач по зведенню чисел у квадрат і витягу квадратних коренів із них, рішення комбінованих задач, у яких відбувається множення і розподіл як чисел, так і тригонометричних функцій кутів.

Навігаційна лінійка побудована по типі логарифмічних лінійок. Як відомо, основні властивості логарифмів полягають у наступному:

1. Логарифм добутку двох чисел дорівнює сумі логарифмів чисел:

Lg ab = lg a + lg b

2. Логарифм частки двох чисел дорівнює різниці логарифмів діленого і дільника:

Lg a/b = lg a – lg b

3. Логарифм ступеня дорівнює логарифму підстави, помноженому на показник ступеня:

Lg a2 = 2 lg a

Lg lg a

Ці властивості дозволяють більш складні математичні дії з числами – множення й розподіл, витяг кореня й зведення у квадрат – замінити простими діями з їхніми логарифмами – додаванням і вирахуванням відрізків шкал, на яких нанесені у визначеному масштабі значення логарифма чисел.

ab

a

               
           
                         

b

Додавання й вирахування шкал можна представити у вигляді рішення пропорцій, тобто відносини однієї шкали до іншої

a c

b d

де з чотирьох значень одне невідомо, причому кожне може бути натуральним числом або функцією (sin, tg, Ö,…)...

Відому формулу з трьох елементів S = v · t можна представити, як пропорцію з чотирьох елементів:

S км V км/год.

1

2 t год. 1

Виразивши всі значення в єдиній системі мір, кілометрах і годинах, по шкалі “1” НЛ-10 можна визначити значення швидкості (км/год.) і відстані (км), а по шкалі “2” – час.

Для перекладу км/год. у км/хв. необхідно V розділити на 60.

Тоді у пропорції з'являється четвертий елемент

S км V км/година

1

2 t хв. D (60)

Цифра 60 на лінійці, позначена трикутним індексом (Δ).

Для перекладу години в секунди використовується круглий індекс, що відповідає 3600 ().

Для рішення тригонометричних функцій використовується той же принцип пропорцій.

Наприклад, вираз a = b sin aможна записати або

sin a sin 90o

3

5

a b

Знаючи значення двох сторін прямокутного трикутника, можна знайти значення кута або по куті й одній стороні можна обчислити значення іншої сторони.

Приклад:

Дано: швидкість (V) – 800 км/год, час (t) – 20 секунд. Розрахувати на НЛ-10 пройдений шлях (S). Якщо час, даний у секундах, то для перекладу км/год. у км/сек. необхідно швидкість розділити на 3600 (у 1 годині – 3600 сек.). На НЛ-10 проти швидкості необхідно поставити круглий (червоний) індекс, що відповідає діленню шкали 36. Розділивши швидкість на 36, а не на 3600 ми свідомо внесли помилку, що перевищує результат у 100 разів. Для того, щоб знайти істинне значення в кілометрах, необхідно отриманий результат розділити на 100.

х = 440: 100 = 4,4 V(800) Sкм= х: 100 V (км/год.)

       
   
 
 


t (сек.) (36) t (сек) (36)

Відповідь: S = 4,4 км

Для перекладу кілометрів у метри необхідно результат у кілометрах помножити на 1000, тобто 440: 100 х 1000 = 440 х 10

Sм = х × 10 V (км/год.)

 
 


t (сек.)

Розробив: викладач кафедри № 803 О.Г. ПОЛИГАЛОВ


Харківський університет Повітряних Сил

імені Івана Кожедуба





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 347 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...