Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Схеми увімкнення амперметрів і вольтметрів. Методична похибка при вимірюванні струму і напруги



Амперметри вмикають у коло послідовно зі споживачем (рис. 1, а), а вольтметри — паралельно (рис. 1, б).

.

Рис. 1.- Схеми ввімкнення амперметра і вольтметра


Вимірювання струмів і напруг амперметрами та вольтмет­рами супроводжуються методичною похибкою, спричиненою взаємодією вимірювального пристрою з об'єктом вимірюван­ня. Абсолютна методична похибка, зумовлена ненульовим значенням опору амперметра, обчислюється за формулою:

(1.1)

де І — струм у колі без амперметра; I' — струм у колі з увімкненим амперметром; RH, RA — опори навантаження і амперметра.

Відносна методична похибка дорівнює:

(1.2)

Отже, значення відносної похибки залежить від відно­шення опору навантаження до опору амперметра, тому для зменшення цієї похибки необхідно зменшувати опір амперметра.

Абсолютна методична похибка, зумовлена впливом вольтметра на режим роботи електричного кола, становить:

(1.3)

а відносна похибка:

(1.4)

Таким чином, значення методичної похибки залежить від відношення опору вольтметра RV до опору навантаження RH , також від відношення опору вольтметра RV до внутрішнього опору Ri джерела ЕРС. Для зменшення методичної похибки впливу вольтметра потрібно збільшувати його опір відносно опору споживача і внутрішнього опору джерела ЕРС.






Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 645 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...