Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Юридичні особи як суб’єкти правовідносин



Юридичною особою є організація, створена та зареєстрована у встановленому законом порядку.

Юридична особа має свою цивільну правоздатність та дієздатність, які наступають одночасно з моменту державної реєстрації їх статуту або прийняття рішення державою про її організацію (для державних організацій) та зникає при припиненні існування юридичної особи шляхом ліквідації чи реорганізації. Цивільна правоздатність юридичної особи може бути обмежена лише за рішенням суду. Діяльність юридичної особи обмежується отриманням спеціального державного дозволу – ліцензії.

Юридична особа має свої реквізити: назву, печатку, статут, банківський рахунок; може набувати права та обов’язки, нести майнову відповідальність, бути стороною в суді.

Юридична особа має свої майнові та немайнові права та обов’язки.

Юридичні особи поділяються на осіб приватного права (створюється на підставі установчих документів) та осіб публічного права (створюється розпорядчим актом Президента, органу державної влади, органу влади АРК або органу місцевого самоврядування та може виконувати державні функції.

Юридична особа може створюватися у формі установи чи товариства.Установа – організація, створена однією або кількома особами-засновниками, які не беруть участі в управлінні нею, а товариство - організація, створена однією або кількома особами-засновниками, які можуть брати участь в управлінні нею.

Товариства бувають підприємницькими та непідприємницькими. Підприємницькі мають, а непідприємницькі не мають не меті отримання прибутку внаслідок своєї діяльності.

За ЦКУ підприємницькими є господарські товариства (повні, командитні, з обмеженою відповідальністю, закриті та відкриті акціонерні), виробничі кооперативи.

Повне товариство – це така юридична особа, в який її учасники відповідають по її зобов’язаннях не тільки уставним фондом, а й своїм власним майном; обмежене – таке, в якому учасники ризикують тільки засобами внесеними до уставного фонду; командитне – таке в якому частина учасників є повними, а частина – обмеженими.

Акціонерне товариство – така юридична особа, в якій її уставний фонд поділений на рівну кількість однакових за вартістю частин (акцій), які купляють засновники. В закритому АТ мають право купляти акції тільки визначене коло осіб, а у відкритому – всі хто забажають.

Юридичні особи можуть мати свої філії та представництва, які розташовані поза її місцезнаходженням.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 558 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...