Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Одноконтурні лінійні електричні ланцюги



В одноконтурному електричному ланцюзі ЕРС Е, спрямована усередині джерела електричної енергії від негативного полюса "–" до позитивного "+", збуджує струм І того ж напрямку, який визначають за законом Ома для всього ланцюга

де R – опір зовнішнього ланцюга, що складає з приймача і сполучних проводів; RВт – опір внутрішнього ланцюга, у який входить джерело електричної енергії.

Якщо опір всіх елементів електричного ланцюга не залежить від значення і напрямку струму і ЕРС, то їх, а також сам ланцюг, називають лінійними.

В одноконтурному лінійному електричному ланцюзі з одним джерелом електричної енергії струм прямо пропорційний ЕРС і зворотно пропорційний загальному опору ланцюга.

З наведеної вище формули випливає, що

звідкіля

або

де

є напругою джерела електричної енергії, що спрямовано від позитивного полюса до негативного. При незмінній ЕРС напруга залежить тільки від струму, що визначає спадання напруги RВтI усередині джерела електричної енергії, якщо опір внутрішнього ланцюга RВт = const.

Вираз

є законом Ома для ділянки ланцюга, до затисків якого прикладена напруга U, співпадаюче за напрямку зі струмом I цієї ж ділянки.

Залежність U (I) при Е = const та RВт = const називають зовнішньою, чи вольт-амперною характеристикою лінійного джерела електричної енергії, по який можна для будь-якого струму I визначити відповідну йому напругу U, а за формулами, що нижче наводяться – розрахувати потужність приймача

потужність джерела електричної енергії

та ККД приладу

Вивчення явищ в електричних ланцюгах спрощується при заміні їх схемами заміщення – математичними моделями з ідеальними елементами, кожний з яких характеризується одним з параметрів, узятих з параметрів елементів, що заміщаються. Ці схеми цілком відображають властивості електричних ланцюгів і при дотриманні визначених умов полегшують аналіз електричного стану цих ланцюгів.

У схемах заміщення з активними елементами використовують ідеальне джерело ЕРС і ідеальне джерело струму. Перше характеризується постійною ЕРС Е і внутрішнім опором, рівним нулю, унаслідок чого струм такого джерела визначається опором приєднаних приймачів, а коротке замикання викликає струм і потужність, що теоретично прагнуть до нескінченно великого значення. Другому приписують внутрішній опір, що прагне до нескінченно великого значення, і незмінний струм Iк не залежний від напруги на його затисках, рівний току короткого замикання, унаслідок чого необмежене збільшення приєднаного до джерела навантаження супроводжується теоретично необмеженим зростанням напруги і потужності.

Реальні джерела електричної енергії з ЕРС Е, внутрішнім опором RВт і струмом короткого замикання Iк можна представити схемами заміщення, у які входять ідеальне джерело ЕРС або ідеальне джерело струму відповідно з послідовно і паралельно включеними резистивними елементами, які характеризують внутрішні параметри реального джерела і обмежуючими потужність приєднаних приймачів (рис. 3.2. а,б).

Рис. 3.2 - Схеми заміщення електричного ланцюга

з реальним джерелом електричної енергії і резистором

а – із ідеальним джерелом ЕРС; б – із ідеальним джерелом струму

Реальні джерела електричної енергії працюють у режимах, близьких до режиму ідеальних джерел ЕРС, якщо опір приймачів великий у порівнянні з внутрішнім опором реальних джерел, тобто коли вони знаходяться в режимах, близьких до режиму холостого ходу. У випадках, коли робочі режими близькі до режиму короткого замикання, реальні джерела наближаються до ідеальних джерел струму, оскільки опір приймачів малий в порівнянні з внутрішнім опором реальних джерел.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 356 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...