Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема: Горизонтальні резервуари (цистерни)



Цистерни складаються з ци­ліндричної обичайки і двох днищ. Конструктивні форми цистерн і типи зварних з'єднань вибирають у залежності від умов роботи.

Циліндрична частина утворюється з поясів - вертикальних кілець зі стандартного листового матеріалу, зварних поздовжніми стиковими шва­ми, а пояси між собою з'єднуються внакладку кільцевими кутовими швами.

Днища роблять сферичними (еліптичними) методом штампування або шляхом зварювання з декількох листів стиковими швами. Інколи засто­совують плоскі днища. Сполучення циліндра з днищем плавні, їх при­варюють до обичайки кутовими швами. У цистернах, призначених для транспортування рідких продуктів, всі з'єднання виконують стиковими, у тому числі і з'єднання днища з циліндричною обичайкою (рис.).

Горизонтальні циліндричні резервуари, як правило, встановлюються на опорах і розраховуються як балки трубчастого перерізу під дією рівно­мірно розподіленого навантаження. Тобто, в стінці обичайки утворюються напруження як від внутрішнього тиску рідини σк і σп, так і внаслідок згину σп (рис.).

Попередньо визначають товщину стінки окремо по кожній складовій напруженого стану за формулами:

Оскільки тиск р від ваги рідини, як правило, дуже малий, то визначен­ня товщини стінок на підставі цієї формули приводить до дуже малого значення δ. Цистерни з такими стінками не мають достатньої жорсткості, тому розрахункові тиски визначаються відповідно до спеціальних техніч­них вказівок. Призначається найбільше значення товщини δ. Після цього роблять перевірку міцності стінки з урахуванням усіх компонентів напру­женого стану:

Напруження

товщина сферичних днищ визначається за формулою:

але приймається однаковою з товщиною обичайки.

Рис. Конструкція зварної цистерни





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 213 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...