Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оптичний мiкрометр нiвелiра Н-05



У нiвелiрi Н-05 для взяття вiдлiку застосовують оптичний мiкрометр з плоскопаралельною пластиною (рис. 5.7). При обертаннi барабанчика оптичного мiкрометра вiдбувається перемiщення важеля за допомогою зубчатої передачi. В свою чергу, перемiщення важеля призведе до обертання плоскопаралельної пластини, нахил якої перемiщує вiзирний промiнь. Таким чином, беручи вiдлiки на барабанчику оптичного мiкрометра, можна фiксувати величину перемiщення вiзирного променя, а отже використовувати це для взяття вiдлiку. У нівеліра Н-05 шкала барабанчика має 100 дiлень. При обертаннi барабанчика на 100 дiлень вiзирний промiнь перемiститься на 5 мiлiметрiв. Тобто одному дiленню барабанчика вiдповiдає 0,05 мiлiметра на шкалi рейки.

Рисунок 5.7 – Оптичний мiкрометр нівеліра Н-05

Практично цiна дiлення барабанчика вiдрiзняється вiд номiнальної величини. Тому виконують дослiдження цiни дiлення барабанчика оптичного мiкрометра. При цьому одночасно визначають "мертвий хiд".

В результатi дослiджень з шести прийомiв визначають середнє значення цiни дiлення барабанчика оптичного мiкрометра. Одержане значення порівнюють з кожним значенням, одержаним у окремих прийомах. Розходження не повиннi перевищувати 0,003 мiлiметра. "Мертвий хiд" повинен бути меншим одного дiлення. Вiдлiки за допомогою оптичного мiкрометра беруть з точнiстю до одного дiлення. У випадку, якщо одержана цiна дiлення буде суттєво вiдрiзнятись вiд номiналу, то при обробцi результатiв нiвелювання приймають величину цiни дiлення, одержану з дослiджень. При необхiдностi виконують юстування нiвелiра в умовах майстернi.

Контрольні запитання

1 Для чого служать відлікові пристрої?

2 Хто і коли запропонував використовувати для взяття відліку верньєр?

3 В чому полягає суть верньєра?

4 Чому дорівнює точність верньєра?

5 В чому полягає суть штрихового верньєра?

6 Як береться відлік по шкаловому мікроскопу?

7 Який принцип дії гвинтового мiкрометра?

8 В чому полягає суть одностороннього оптичного мікрометра?

9 Який принцип роботи двохстороннього оптичного мiкрометра?

10 Оптичний мікрометр нівеліра Н-05.

11 З якою точністю беруть відліки за допомогою оптичного мікрометра?






Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 649 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...