Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення та класифікація вантажних станцій



Вантажні станції призначені для переробки вагонопотоків і виконання вантажних операцій. На цих станціях починається і закінчується перевізний процес. Вантажні станції є стиковими пунктами різних видів транспорту, наприклад залізничного з автодорожнім, водяним, промисловим, трубопровідним, а також залізничного транспорту широкої і вузької колії.

У залежності від призначення розрізняють вантажні станції: 1) неспеціалізовані, де переробляються вагони з різними вантажами, а також відбувається подача і прибирання вагонів з під'їзних колій; 2) спеціалізовані, призначені для обслуговування під'їзних колій і перевезень окремих видів вантажів: контейнерів, великовагових, мінерально-будівельних, лісових, наливних і інших вантажів; 3) розташовані на під'їзних коліях, де обробляються вагонопотоки, що ідуть з магістральної мережі на різні промислові підприємства, а також обслуговуючі пункти навантаження-вивантаження.

По характеру робіт вантажні станції поділяються на наступні групи: 1) навантажувальні (малі обсяги вивантаження), куди надходять порожні вагони і відкіля відправляються навантажені; 2) розвантажувальні (навантаження невелике), де приймаються навантажені, а відправляються порожні вагони; 3) вантажні з великими обсягами навантаження-вивантаження, що забезпечують можливість проведення здвоєних операцій (такі станції відправляють в основному навантажені вагони); 4) перевантажувальні станції для перевантаження вантажів з вагонів нормальної колії (1520 мм) у вагони західноєвропейської колії (1435 мм) чи вузької колії (750, 1000 мм) і назад.

По технічних ознаках виділяють вантажні станції з великим, середнім і малим обсягом роботи. У залежності від відносного розташування парків розрізняють вантажні станції поперечного, напівпоздовжнього і поздовжнього типів.

Вантажні станції класифікуються також по обсязі роботи і характеру вантажних операцій: 1) вантажні станції з великими вантажними районами і розвиненим складським господарством, що призначаються, в основному, для вантажних операцій з тарно-пакувальними, навалювальними, контейнерними й іншими видами вантажів і розташовувані звичайно у великих містах і великих промислових центрах. Значна частина таких станцій переробляє від 200 до 400 фізичних вагонів у добу і лише на деяких станціях обсяг роботи перевищує 400 вагонів чи він нижче 200 вагонів; 2) вантажні станції, що споруджуються і призначаються, головним чином, для обслуговування промпідприємств і об'єднаних транспортних господарств через під'їзні колії з різним обсягом, характером вантажної роботи й організацією їхнього обслуговування; 3) вантажні станції, що обслуговують через залізничні під'їзні колії спеціалізовані пункти навантаження і вивантаження (лісовантажні, хлібовантажні, пункти наливу і зливу нафтопродуктів, збереження швидкопсувних вантажів і різного роду бази), що характеризуються рядом специфічних особливостей, зв'язаних з умовами переробки вантажів, і виконуючі роботи з пропуску і переробки поїздів різних категорій; 4) опорні станції, що виникають в умовах концентрації вантажної роботи на залізничних дільницях, що розрізняються в залежності від обсягу роботи, роду вантажів, що переробляються, умов взаємозв'язків з автодорогами і розміщення пунктів, що обслуговуються станцією, й ін.

По обсязі роботи вантажні станції поділяються на класи.

Неспеціалізовані вантажні станції є найбільш розповсюдженими на мережі залізниць і обслуговують найбільш широку номенклатуру вантажів. На вантажних неспеціалізованих станціях виконуються технічні, комерційні і вантажні операції.

До технічних операцій відносяться операції по прийому і відправленню поїздів, технічне обслуговування і комерційний огляд, розформування, добірка і подача вагонів на вантажні фронти, прибирання, формування і відправлення вагонів зі станції. Особливості технології роботи вантажних станцій залежать від типу станції (тупикова, наскрізна).





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 4043 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...