Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Штампування заготовок



Об'ємним штампуванням називають такий спосіб оброб­ки металів тиском, внаслідок якого заготовка, поміщена в ро­бочу порожнину спеціального інструмента — штампа — плас­тично деформується, набуваючи конфігурації та розмірів поро­жнини. Об'ємне штампування широко використовують лише у серійному й масовому вироб­ництвах з огляду на високу вартість штампа.

Штамп переважно складається з двох частин: нерухомої нижньої і рухомої верхньої. Щоб виготовити поковку, виймають нагріту заготовку з печі, кладуть її в нижню частину штампа і верхньою його частиною створюють тиск, внаслідок чого заготовка набуває конфігурації порожнини штам­па. Після цього штамп розкривають і виймають поковку.

Поковки складної конфігурації виготовляють у багаторівчакових штампах. У них заготовку послідовно деформують у кож­ному рівчаку, наближаючи її форму й розміри до форми й роз­мірів поковки.

Розрізняють холодне й гаряче об'ємне штампування.

Холодне штампування виконують без нагрівання металу. Так виготовляють невеликі поковки, що характеризуються більш точними розмірами, якістю поверхні й деформаційним зміц­ненням.

Під час гарячого штампування завдяки нагріванню загото­вок витрачають менше енергії на деформацію. Отримані поков­ки мають менш точні розміри та гіршу якість поверхні, внаслі­док утворення окалини.

Об'ємним штампуванням виготовляють вироби зі сталей, кольорових металів та їх сплавів у великосерійному і масово­му виробництвах.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 400 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...