Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація позабіржового ринку цінних паперів



Торгівля цінними паперами може здійснюватися не тільки у стінах біржі, а й за її межами, на позабіржовому ринку.

Отже, вторинний ринок складається з двох частин: організованого ринку – фондові біржі та неорганізованого – позабіржового «вуличного» (дилерського) ринку.

Значення дилерського ринку в різних країнах різне. У деяких країнах торгівля поза біржею не відіграє суттєвої ролі, в інших її навіть заборонено, наприклад у Німеччині. Водночас у багатьох країнах на дилерському ринку знаходиться значна кількість цінних паперів. Найбільшого розвитку «вуличний» ринок набув у США та Канаді.

На позабіржовому ринку продаються облігації та не включені у біржовий список акції. Ціни на ньому, як правило, встановлюються в ході переговорів між продавцем і покупцем. На цьому ринку посередником є дилер, що виступає як агент в угоді з клієнтом.

Дилери, як правило, спеціалізуються по-різному: одні – торгують акціями, інші – облігаціями корпорацій, ще інші –державними цінними паперами. Вони купують деяку кількість цінних паперів як запас, який потім розпродають, виходячи з ринкової кон’юнктури.

Дилери можуть займати на ринку цінних паперів довгі і короткі позиції. Якщо дилер сформував запас цінних паперів з метою наступного перепродажу, то за біржовою термінологією це означає, що він займає довгу позицію. Проте в умовах сприятливої ринкової ситуації дилер може продавати цінні папери, навіть не маючи їх на руках. У таких ситуаціях кажуть, що на ринку зайнято коротку позицію.

Дилери на «вуличному» ринку можуть здійснювати угоди, домовляючись один з одним навіть по телефону. Якщо угоди здійснюються на доручення клієнта, то останньому надсилається письмове повідомлення, а з рахунку клієнта знімаються гроші у разі купівлі цінних паперів чи списуються цінні папери у разі їх продажу.

Отже, типова операція з цінними паперами виконується за такою схемою: отримавши замовлення від покупця, вповноважений представник інвестиційно-дилерської фірми перевіряє, чи включені замовлені цінні папери в біржовий список. Якщо так – замовлення передається трейдеру – представнику фірми на біржі. Якщо ні – включається механізм «вуличного» ринку.

В Україні вторинний ринок цінних паперів, зокрема «вуличний», має ще досить стихійний характер.

Закон України «Про цінні папери і фондову біржу» не дає чіткої класифікації фізичних та юридичних осіб – учасників ринку цінних паперів, а особливо посередників на такому ринку. Але законом не забороняється торгівля на дилерському ринку.

У лютому 1996 р. в нашій країні зареєстровано Позабіржову фондову торговельну систему (ПФТС) як асоціацію повноправних учасників.

Ідея такої асоціації виникла давно, але втілитися у життя вона змогла лише за проектом USAID щодо розвитку ринків капіталу та з допомогою компанії «Barents group».

Сьогодні ПФТС об’єднує 84 учасники (16 банків, 68 небанківських установ), зокрема такі відомі структури на фондовому ринку України, як «Комекс брок», «Софія-ЦП», «Діком», «Продекспорт», «Кінто», «Рейдер». До асоціації ввійшли також комерційні банки, у тому числі «Україна», Промінвестбанк, Укрінбанк, «Аваль», «Беркомбанк», «Кредит-Дніпро», «Мрія» та ін.

До головного терміналу, який знаходиться у Києві, вже приєдналися брокери Донецька, Харкова, Дніпропетровська. Найближчим часом ПФТС планує приєднати до своєї мережі інші обласні центри України.

ПФТС сьогодні єдина торговельна система, де налагоджений вторинний обіг цінних паперів.

У її лістингу 168 емітентів. Здебільшого котируються акції відкритих акціонерних товариств, які виникли на основі колишніх державних підприємств. В обігу перебувають також цінні папери емітентів, заснованих приватним капіталом.

Крім того, досить активним є вторинний ринок облігацій внутрішньої державної позики.

Однак, незважаючи на те, що в лістингу ПФТС є цінні папери таких відомих емітентів, як «Укррічфлот», банк «Україна», УФГ, цінні папери великих виробничих підприємств, – ліквідних акцій в Україні нині немає, оскільки надто великою є різниця між ціною пропонування та ціною попиту – спред. Звичайно, це позначається на ліквідності ринку в цілому. Крім того, сьогодні більшість угод зв’язана зі зміною структури капіталу, а не зі спекуляцією. Іншими словами, заінтересовані інвестори купують великі чи навіть контрольні пакети акцій тільки для того, щоб мати вплив на акціонерне товариство. На ринок такі цінні папери, як правило, більше не повертаються.

Втім, намітились і позитивні для фондового ринку процеси.

Торговці все частіше виставляють акції і на купівлю, і на продаж. Зустрічні котирування – дрібненький, але все ж таки це крок до справжнього ринку.

Хоч ПФТС ще не має нині елементарних інститутів, властивих ринкам розвинутих країн, але працює в режимі реального часу. Тобто угоди укладають у день торгів. Якщо брокер уводить у систему інформацію про купівлю-продаж цінних паперів, він уже мусить укласти угоду саме за такою ціною. Це і є принцип «поставка проти платежу». У системі нормального ринку це легко робити через депозитарій та кліринговий банк. Але за відсутності таких структур повністю запровадити цей принцип неможливо. Такий механізм в ПФТС тільки розробляється на основі певних банківських операцій.

Головне завдання нині – забезпечити належну динаміку зростання кількості угод у системі.

Зараз ПФТС є однією з найбільш динамічно розвинутих систем фондової торгівлі в Україні.

Питання для самоконтролю:

1. Поясніть організаційно-правові засади функціонування фондових бірж.

2. Назвіть основні функції фондової біржі.

3. Охарактеризуйте порядок проведення торгів на фондовій біржі.

4. Чим відрізняються ф’ючерс від опціону?


Рекомендована література:

1. Беликов. Т. Минные поля проектного финансирования / Т. Беликов. – М.: Альпина., 2009. – 221 с.

2. Бердникова Т. Б. Оценка ценных бумаг: учебн. пособ. / Т. Б. Бердникова. – М.: Инфра-М., 2008. – 144с.

3. Бившев. Р. А. Особливості структури інвестиційного портфеля інституційного інвестора на фондовому ринку транзитивної економіки / Р. А. Бившев., О. О. Волошина // Вісник Донецького Національного університету економіки і торгівлі. – 2008. - №4. – С.196-201.

4. Буренин А. Н. Рынок ценных бумаг и производный финансовых инстрементов: учебн. пособ. / А. Н. Буренин. – М.: «Федеративная Книготворная компанія», 2008. – 352с.

5. Вилкова Т. Б. Брокерская деятельность на рынке ценных бумаг: учебн. пособ. / Т. Б. Вилкова. – М.: Альпина., 2009. – 168с.

6. Клебанова Т. С. Математические модели трансформационной экономики: учебн. пособ. / Т. С.Клебанова, Е. В. Раевнева, К. А. Стрижеченко, Л. С. Гурьянова, Н. А. Дубровина. – Х.: ИД «Инжек», 2004. – 280с.

7. Кондрашихин А. Б. Фондовый рынок: учеб. пособ. для студ. экон. вузов / А. Б. Кондрашихин, В. Г. Романов, Т. В. Пепа, В. А. Федорова. – К.: Центр учеб. лит-ры, 2008. – 376 с.

8. Конституція України // Відомості Верховної Ради України, 1996, № 30, ст. 141.

9. Маховикова Г. А. Рынок ценных бумаг / Г. А. Маховикова, А. С. Селищев, С. К. Мирзажанов. – М.: Эксмо-Пресс, 2009. – 208с.

10.Николаева И. П. Рынок ценных бумаг: учебн. пособ. / И. П. Николаева. – М.: Юнити, 2009. – 233с.

11.Офіційний сайт депозитарію цінних паперів ПАТ «Міжрегіональний фондовий союз». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.mfs.kiev.ua/.

12.Офіційний сайт Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://nssmc.gov.ua/.

13.Офіційний сайт Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.dfp.gov.ua/65.html.

14.Офіційний сайт ПАТ «Київська міжнародна фондова біржа». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.kise.com.ua/.

15.Офіційний сайт Приватного акціонерного товариства «Українська фондова біржа». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrse.kiev.ua/.

16. Офіційний сайт Професійної асоціації реєстраторів і депозитаріїв. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.pard.ua/.

17.Офіційний сайт Публічного акціонерного товариства «Фондова біржа ПФТС». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://pfts.com/uk/.

18.Офіційний сайт Фонду державного майна України. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.spfu.gov.ua/ukr/.

19.Правила електронного документообігу Публічного акціонерного товариства «Фондова біржа ПФТС». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.pfts.com/uk/documents.

20.Правила Приватного акціонерного товариства «Українська фондова біржа». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrse.kiev.ua/docs/.

21.Правила Публічного акціонерного товариства «Фондова біржа ПФТС». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: pfts.com/uk/documents/?get_file=1485.

22.Про акціонерні товариства: Закон України: N 514-VI від 17 вересня 2008 року // Відомості Верховної Ради України, 2008, N 50-51, ст. 384.

23.Про господарські товариства: Закон України: №1576-XII від 19 вересня 1991 року // Відомості Верховної Ради України, 1991, N 49, ст. 682.

24.Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні: Закон України: N448/96-ВР від 30 жовтня 1996 року // Відомості Верховної Ради України, 1996, N 51, ст. 292.

25.Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму: Закон України: N 249-IV від 28 листопада 2002 року // Відомості Верховної Ради України, 2003, N 1, ст. 2.

26.Про затвердження Положення про функціонування фондових бірж: Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку: N 1542 від 19.12.2006. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z0035-07.

27.Про заходи щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні: Указ президента України: N 512/2001 від 12 липня 2001 року. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/512/2001.

28.Про заходи щодо розвитку корпоративного управління в акціонерних товариствах: Указ президента України: N 280/2002 від 21 березня 2002 року. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/280/2002.

29.Про інвестиційну діяльність: Закон України: N 1560-XII від 18 вересня 1991 року // Відомості Верховної Ради України, 1991, N 47, ст. 646.

30.Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди): Закон України: N 2299-III від 15 березня 2001 року // Відомості Верховної Ради України, 2001, N 21, ст. 103.

31.Про іпотечні облігації: Закон України: N 3273-IV від 22 грудня 2005 року // Відомості Верховної Ради України, 2006, N 16, ст. 134.

32.Про Концепцію функціонування та розвитку фондового ринку України: постанова Верховної ради України: N 342/95-ВР від 22 вересня 1995 року // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1995, N 33, ст. 257.

33.Про ліквідацію Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України: Указ Президента України: N 1069/2011 від 23 листопада 2011 року. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1069/2011.

34.Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні: Закон України: N 710/97-ВР від 10 грудня 1997 року // Відомості Верховної Ради України, 1998, N 15, ст. 67.

35.Про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку: Указ Президента України: N 1063 від 23 листопада 2011 року. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1063/2011.

36.Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг: Указ Президента України: N 1070/2011 від 23 листопада 2011 року. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1070/2011.

37.Про недержавне пенсійне забезпечення: Закон України: N 1057-IV від 9 липня 2003 року // Відомості Верховної Ради України, 2003, N 47-48, ст. 372.

38.Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю: Закон України: N 978-IV від 19 червня 2003 року // Відомості Верховної Ради України, 2003, N 52, ст. 377.

39.Про цінні папери та фондовий ринок: Закон України: N 3480-IV від 23 лютого 2006 року // Відомості Верховної Ради України, 2006, N 31, ст. 268.

40.Сміт Роберт Л. Українські фондові біржі: проблемні питання і рекомендації / Роберт Л.Сміт // Проект розвитку ринків капіталу 2006 рік. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.capitalmarkets.kiev.ua/download/stock_exchange_study_ukr.pdf.

41.Стратегія розвитку фондового ринку України на середньострокову та довгострокову перспективу (проект). – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.capitalmarkets.kiev.ua/download/stockmarket_strategy2015_draft.pdf.

42.Шапкин В. А. Управление портфелем инвестиций ценных бумаг / В. А. Шапкин, А. С. Шапкин. – М.: Дашков И. К., 2008. – 512 с.

43.Швагер Дж. Технический аналіз: полный курс / Дж. Швагер. – 2-е издание. – «Альпина Бизнес Букс», 2005. – 806 с.

44.Про затвердження Правил (умов) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами: Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку україни: № 1449 від 12.12.2006. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0052-07.

45.Щодо відображення у податковому обліку платників податку на прибуток підприємств емісійного доходу, отриманого емітентом від розміщення акцій первинної та додаткової емісії: лист Податкової адміністрації України: № 12024/7/15-0517 від 26.06.2006. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ua-info.biz/legal/basect/ua-dmtqvt.htm.

46.Про режим іноземного інвестування: Закон України: N 93/96-ВР від 19 березня 1996 року // Відомості Верховної Ради України, 1996, N 19, ст. 80.

47.Про усунення дискримінації в оподаткуванні суб’єктів підприємницької діяльності, створених з використанням майна та коштів вітчизняного походження: Закон України: N 1457-III від 17 лютого 2000 року // Відомості Верховної Ради України, 2000, N 12, ст. 97.

48.Інвестиційний клімат в Україні. Офіційний сайт Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ukrexport.gov.ua/ukr/zakon_v_sferi_zed/ukr/1171.html.

49.Про затвердження Порядку реєстрації випуску акцій при зміні розміру статутного капіталу акціонерного товариства та Змін до Порядку скасування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випусків акцій: Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку: № 1073 від 31.07.2012. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z1431-12.

50.Про затвердження Положення про порядок випуску облігацій підприємств: Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку: N 322 від 17.07.2003. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z0706-03.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 428 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...