Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Значення, завдання та основні шляхи аналізу фінансової стійкості підприємства



Стійкість фінансового стану досягають при достатності власного капіталу. Добрій якості активів, достатньому рівні рентабельності з урахуванням операційного і фінансового ризиків, при достатності ліквідності, стабільних доходах і широких можливостях залучення позикових коштів.

Для забезпечення фінансової стійкості у підприємства має бути гнучка структура капіталу, вміння організувати його рух у такий спосіб, щоб забезпечити постійне перевищення доходів над витратами з метою збереження платоспроможності і створення умов для самофінансування. Фінансова стійкість підприємства залежить від результатів його виробничої, комерційної і фінансової діяльності. Якщо виробничий і фінансовий плани успішно виконуються, то це позитивно впливає на фінансове становище підприємства. Навпаки, внаслідок спаду обсягів і продажів відбувається підвищення собівартості продукції, зменшення виручки і суми прибутку і, як наслідок, - погіршення фінансового стану і його платоспроможності [4, с.564].

В умовах ринкової економіки підприємство несе повну економічну відповідальність за ефективність діяльності. Своєчасне виконання зобов’язань перед бюджетом, банками, постачальниками, працівниками. Досягти стабільних позитивних фінансових результатів підприємство може лише за умови ефективного використання всіх видів ресурсів, удосконалення технології виробництва, використання новацій та нововведень, мінімізації витрат [5, с.126].

Основне завдання аналізу фінансової стійкості полягає у визначенні спроможності підприємства протистояти негативній дії різних факторів (зовнішніх, внутрішніх та непередбачуваних), що впливають на його фінансовий стан. Виконуючи аналіз, необхідно дати відповідь на наступні запитання [6, с. 267]:

· наскільки підприємство незалежне від зовнішніх джерел фінансування;

· як змінюється рівень цієї незалежності;

· чи відповідає співвідношення активів та джерел утворення майна підприємства завданням його діяльності?

Результатом аналізу фінансової стійкості підприємства повинен бути висновок щодо його спроможності здійснювати господарську діяльність, отримувати прибуток в умовах економічної самостійності, а також вірогідність збереження такого стану підприємства. Результати проведеного аналізу можуть використовувати як засновники підприємства, його керівництво, так і ділові партнери, банки. Оцінка фінансової стійкості підприємства дозволяє зовнішнім користувачам визначити фінансові можливості підприємства і сприяти співпраці у майбутньому.

Аналітичне дослідження фінансової стійкості підприємства проводять в декілька послідовних етапів (напрямів), склад і кількість яких, а також порядок розрахунків показників відрізняються залежно від цілей і тлумачення поняття „фінансова стійкість”, а саме:

· загальна оцінка фінансової стійкості;

· аналіз фінансової стійкості за абсолютними показниками;

· аналіз фінансової стійкості за відносними показниками.

Часто в практиці аналіз фінансової стійкості здійснюють, виконуючи таку послідовність етапів:

· на першому етапі відбувається розрахунок показників, які характеризують фінансову стійкість, їх оцінка та аналіз;

· на другому етапі вивчають фактори, які вплинули на фінансову стійкість, ранжують їх за значущістю та проводять кількісну та якісну їх оцінку;

· на заключному етапі розробляють заходи щодо прийняття управлінських рішень з метою підвищення фінансової стійкості та зміцнення платоспроможності підприємства.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 778 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...