Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація праці та робочих місць



Для правильної організації праці робочих з монтажу необхідно знати фізичні об’єми робіт та строки їх виконання, добре вивчити всю технічну документацію і технічні умови на виробництво робіт та знати технологію монтажу.

На монтажу обладнання працюють бригади, чисельність яких коливається від 8 до 12 осіб.

Кожну бригаду повинен очолювати бригадир високої кваліфікації 6-го або 5-го розряду, який володіє знаннями, великим практичним досвідом та добрими організаторськими здібностями. В бригаді повинен бути заступник бригадира, який в період його відсутності повинен заміняти і виконувати складні операції. Бригадир повинен не тільки контролювати якість робіт, а й спостерігати за виконанням правил з техніки безпеки.

Робочі бригади повинні складатись до 70% кваліфікаційного персоналу (4-5 розряд) та 30% - 2-3 розряд. Окрім того, до кожної бригади повинен входити дефектоскопіст 5-6 розряду та кваліфіковані зварювальники, якщо вони не входять до окремої бригади. Як правило, дефектоскопіст працює з 10 зварювальниками.

Якщо монтажний персонал розбитий на декілька бригад, то ними керує – майстер, а бригадою – бригадир.

Майстер несе відповідальність за виконання робіт, та про всі зміни повинен повідомляти начальника цеху.

№пп Порядок виробництва робіт Загальні працевтрати ТРИВАЛІСТЬ РОБІТ
                                                       
  Предмонтажна підготовка                                                        
  Вхідний контроль                                                  
  Монтаж закладної деталі під опору                                                
  Монтаж опори компенсатора                                              
  Монтаж компенсатора тиску                                                
  Контроль якості монтажних робіт                      
  Складання акту про закінчення монтажу                                                        
                       
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
             
         
       
     
   
                                                           
                                                               

Рисунок 1.3 – Лінійний графік та графік руху робочої сили

Планування ремонту обладнання

Ремонт обладнання АЕС є частиною технічного обслуговування та ремонту. Ремонт направлений на підтримання та відновлення його справного та працездатного стану. На АЕС діє система планово-попереджувального ремонту (ППР). Система ППР охоплює усі види ремонту: поточний (ПР), середній (СР), капітальний (КР).

Під ремонтним циклом розуміють найменші інтервали часу, які повторюються або напрацювання виробів, протягом яких виконуються у визначеній послідовності у відповідності до вимог нормативно-технічної документації усі встановлені види ремонту.

Послідовність чергування різних видів ремонту у межах ремонтного циклу називається структурою ремонтного циклу. Кількість видів технічного обслуговування та необхідність проведення того чи іншого виду ремонту, їх періодичність та зміст визначаються для кожного конкретного типу обладнання, його конструкційними особливостями та призначенням, умовами використання, характером функцій, які воно виконує, вимогами до значень показників ефективності його використання.

Технічне обслуговування для деталей та складальних одиниць заклечається в їх відновленні або заміні.

Поточний ремонт – заміна або відновлення окремих деталей та складальних одиниць з метою гарантованого забезпечення працездатності обладнання в процесі експлуатації. В процесі поточного ремонту виконуються профілактичні нескладні ремонтні роботи, а також ліквідуються незначні дефекти обладнання або трубопроводів.

Середній ремонт – заміна або відновлення основних частин обладнання з метою відновлення та гарантованого забезпечення працездатності (до наступного планового середнього або капітального ремонту) та поточний ремонт решти частин. Середні ремонти проводяться в періоди між капітальними ремонтами обладнання та передбачають усунення виявлених дефектів або покращення техніко-економічних показників роботи агрегатів.

Капітальний ремонт – заміна або відновлення будь-яких деталей, складальних одиниць (включаючи базові) та обладнання з метою відновлення справного або працездатного стану та повного або близького до повного гарантованого відновлення ресурсу. Капітальний ремонт повинен забезпечувати надійну (безвідмовну) роботу агрегатів протягом встановленого міжремонтного періоду. При капітальному ремонті обладнання заміняються (або відновлюються) усі вузли та деталі, які витратили встановлений ресурс роботи, або отримали значне зношування та пошкодження, а також усуваються дефекти, які виявлені в процесі наступної експлуатації.

Періодичність виконання усіх видів ремонту залежить від типу та стану основного обладнання (таблиця 1.1).

Таблиця 1.1 – Структура ремонтного циклу реакторів та трубопроводів АЕС

Типи реакторів та турбін Види ремонту та сумарна тривалість, доба
1-й рік 2-й рік 3-й рік 4-й рік 5-й рік
ВВЕР-1000 КР+ПР (80) СР+ПР (52) СР+ПР (52) СР+ПР (52) КР+ПР (80)
К-1000-60/3000 КР+ПР (86) ПР+ПР (22) СР+ПР (51) ПР+ПР (22) КР+ПР (86)
К-1000-60/1500 КР+ПР (91) ПР+ПР (22) СР+ПР (51) ПР+ПР (22) КР+ПР (91)

Як правило, усі капітальні та середні ремонти основного реакторного устаткування суміщаються зі щорічним зупиненням енергоблоків для перевантаження ядерного палива в реакторах. Капітальні та середні ремонти основного реакторного та енергетичного устаткування проводяться з періодичністю 1 раз на 3-5 років, а поточні – щорічно. Періодичність виконання капітальних та середніх ремонтів насосного, технологічного та допоміжного устаткування – 1 раз на 2-3 роки.

Найбільш ефективними методами здійснення ремонту окремих видів обладнання є: агрегатно-вузловий метод (для поточних, середніх та капітальних ремонтів) і заводський метод (для капітальних ремонтів).

Агрегатно-вузловий метод найбільш ефективний. Його принцип складається в демонтажу складальної одиниці, якій необхідний ремонт, та в її заміні відремонтованими або новими з обмінного фонду.

У відповідності до ОПБ-88, вимог Правил АЕС, ПТЕ та інших нормативних документів та на підставі структури ремонтних циклів ЯППУ, турбоагрегатів та іншого основного устаткування, номенклатури робіт регламентованого капітального ремонту, норм тривалості ремонту обладнання АЕС, атомні станції розробляють п’ятирічні та річні графіки ремонту основного обладнання, а також річні графіки ремонту допоміжного та загально станційного устаткування.

Роботи щодо модернізації обладнання плануються на період його капітального ремонту. У п’ятирічному графіку ремонту указуються по роках п’ятиріччя час ремонту (місяць виведення в ремонт та тривалість ремонту), загальна вартість ремонту.

Річний графік ремонту основного устаткування розробляється на планований рік у відповідності до п’ятирічного графіку. На підставі річного графіку здійснюється щомісячне планування робіт. В річному графіку ремонту вказуються усі роботи, час виведення обладнання в ремонт, загальна вартість ремонту за кошторисно-фінансовим розрахунком, який складається з вартості підготовчих робіт, запасних частин, матеріалів, самого ремонту та виконавці ремонту.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 286 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...