Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Запуск нових програм в ОС UNIX



Управління пакетами за допомогою RPM

Red Hat Package Manager(RPM) - це відкрита система управління пакетами, доступна усім, і використовувана усіма користувачами Red Hat Linux, а також користувачами інших Linux і UNIX систем. Red Hat, Inc. вітає використання технології RPM іншими виробниками для власних продуктів. RPM поширюється відповідно до умов GPL.

RPM надає кінцевому користувачеві можливість легко оновлювати систему. Установка, видалення і оновлення пакетів RPM виконується за допомогою коротких команд. RPM веде базу цих встановлених пакетів і їх файлів, тому ви можете задавати складні запити і виконувати перевірку системи. Якщо ви віддаєте перевагу графічному інтерфейсу, скористайтеся Gnome - RPM, що виконує багато команд RPM.

При оновленнях, RPM поводиться з вашими файли конфігурації акуратно, так, щоб ви не втратили свої власні налаштування — реалізує те, що не можна зробити, працюючи із звичайними.tar.gz файлами.

Розробникові RPM дозволяє з початкового тексту програми отримати пакети початкових текстів і виконуваного коду, призначені для кінцевих користувачів. Цей процес досить простий і управляється одним файлом і можливо, випущеними вами виправленнями. Цей чіткий опис "первинних" початкових текстів, виправлень, а також інструкцій по побудові пакету, полегшує підтримку пакету у міру виходу нових версій програмного забезпечення.

Виконуйте команди RPM від імені root

Оскільки RPM вносить у вашу систему зміни, ви повинні мати права root, щоб встановити, видалити або відновити RPM пакет.

Цілі розробки RPM

Щоб зрозуміти як використовувати RPM, корисно зрозуміти цілі розробки RPM:

Можливість оновлення

Використовуючи RPM, ви можете оновлювати окремі компоненти вашої системи, без повного переустановлення. Коли ви отримуєте новий випуск операційної системи, заснованої на RPM (наприклад, Red Hat Linux), ви не повинні встановлювати заново її на комп'ютері (що доводиться робити з операційними системами, заснованими на інших системах пакетів). RPM дозволяє розумно і повністю автоматично відновити систему, зберігаючи при цьому її працездатність. Файли конфігурації, включені в пакети, зберігаються під час оновлення, тому ваші налаштування не будуть втрачені. Для оновлення пакету не використовуються які-небудь спеціальні файли оновлень, оскільки один RPM пакет використовується і для установки і для оновлення пакету в системі.

Потужні запити

RPM розроблений для виконання потужних запитів. Ви можете виконати пошук пакетів або певного файлу, в усій базі даних. Ви також можете легко визначити, до якого пакету відноситься файл і звідки був отриманий цей пакет. Файли, включені в RPM пакет, знаходяться в стислому архіві, що має бінарний заголовок, що містить корисну інформацію про пакет і його вміст, що дозволяє вам легко аналізувати окремі пакети.

Перевірка цілісності системи

Інша потужна можливість - здатність перевіряти цілісність пакетів. Якщо ви стурбовані тим, що видалили важливі файли якогось пакету, просто перевірте цілісність пакету. Ви побачите повідомлення про усі невідповідності. В цьому випадку ви можете переустановити пакет, якщо це необхідно. Усі змінені вами файли конфігурації будуть збережені під час переустановлення.

Первинні початкові тексти

Важливою метою проекту була можливість використання "первинних" початкових текстів програмного продукту, поширюваних його розробниками. У RPM містяться оригінальні початкові тексти програмного забезпечення разом з випущеними виправленнями, а також детальні інструкції по побудові пакетів. Це дуже важлива можливість з кількох причин. Наприклад, якщо виходить нова версія програми, вам не обов'язково починати її компіляцію із самого початку. Ви можете проглянути виправлення, щоб зрозуміти що вам може потрібно зробити. Використовуючи цю технологію, можна легко побачити усі параметри компіляції, а також усі внесені зміни, необхідні для правильної зборки програмного продукту.

Збереження первинних початкових текстів може здатися важливим тільки для розробників, проте, в результаті, це призводить до поліпшення якості програмного забезпечення для кінцевих користувачів. Ми хочемо подякувати співробітників BOGUS distribution за створення концепції первинних початкових текстів.

Контрольні запитання:

  1. Що таке RPM?
  2. Цілі розробки RPM

Література

Електроний ресурс: http://www.manke.ru/ustprm.html


Планування на підставі характеристик подальшого виконання

Основною проблемою організації розрахованого (правильніше сказати, мультипрограмного) на багато користувачів режиму у будь-якій операційній системі є організація планування «паралельного» виконання декількох процесів. Операційна система повинна мати чіткі критерії для визначення того, якому готовому до виконання процесу і коли надати ресурс процесора.

Найбільш поширеним алгоритмом планування в системах розподілу часу є кільцевий режим (Round Robin). Основний сенс алгоритму полягає в тому, що час процесора ділиться на кванти фіксованого розміру, а процеси, готові до виконання, вибудовуються в кільцеву чергу (див. Малюнок 1.26, «Схема планування з кільцевою чергою»). У цієї черги є два покажчики - почала і кінця. Коли процес, що виконується на процесорі, вичерпує свій квант процесорного часу, він знімається з процесора, ставиться в кінець черги, а ресурси процесора віддаються процесу, що знаходиться на початку черги. Якщо процес, що виконується на процесорі, відкладається (наприклад, унаслідок обміну з деяким зовнішньому пристроєм) до того, як він вичерпає свій квант, то після повторної активізації він стає в кінець черги (не зміг допрацювати - не провина системи). Це прекрасна схема розподілу часу у разі, коли усі процеси одночасно поміщаються в оперативній пам'яті.

Малюнок 1.26. Схема планування з кільцевою чергою

Проте операційна система UNIX завжди була розрахована на те, щоб обслуговувати більше процесів, чим можна одночасно розмістити в основній пам'яті. Іншими словами, частина процесів, потенційно готових виконуватися, розміщувалася в зовнішній пам'яті (куди образ пам'яті процесу потрапляв в результаті своппинга). Тому була потрібна дещо гнучкіша схема планування розподілу ресурсів процесора(ов). В результаті було введено поняття пріоритету (див. Малюнок 1.27, «Схема планування з кільцевою чергою і пріоритетами»). У операційній системі UNIX значення пріоритету визначає, по-перше, можливість процесу перебувати в основній пам'яті і на рівних конкурувати за процесор. По-друге, від значення пріоритету процесу, взагалі кажучи, залежить розмір тимчасового кванта, який надається процесу для роботи на процесорі досягши своєї черги. По-третє, значення пріоритету, впливає на місце процесу в загальній черзі процесів до ресурсу процесора.

Малюнок 1.27. Схема планування з кільцевою чергою і пріоритетами

Контрольні запитання:

  1. Які алгоритми планування використовуються в Unix?
  2. Намалюйте схему планування з кільцевою чергою
  3. Намалюйте схему планування з кільцевою чергою і пріоритетами

Література:

Електроний ресурс http://ru.wikibooks.org/wiki/Введение в администрирование UNIX/Архітектура_UNIX#.D0.9F.D0.BB.D0.B0.D0.BD.D0.B8.D1.80.D0.BE.D0.B2.D0.B0.D0.BD.D0.B8.D0.B5_.D0.BF.D1.80.D0.BE.D1.86.D0.B5.D1.81.D1.81.D0.BE.D0.B2 _





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 347 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...