Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Львівська западина



Окрім Дніпровсько-Донецької западини, що знаходиться на лівобережжі України, розділяючи її з півночі на південний схід, виділяються й інші геосинклінальні прогини, найбільшим з яких є Львівська западина.

Львівська западина (Львівський палеозойський прогин) – геологічна структура у межах Волинської, Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької та Тернопільської областей. Складена породами кристалічного фундаменту, який занурюється в західному напрямі на 160 – 7000 м відкладами рифею-венду (пісковики, аргіліти, базальти, туфи загальною товщиною 1000 – 1200 м), нижнього палеозою (пісковики, аргіліти, вапняки – до 2000 м), девону (вапняки, пісковики, мергелі – до 1700 м), карбону (пісковики, аргіліти, вугілля кам’яне – до 1200 м). У палеозойській товщі прогину виділяють зону дислокацій, що перекриває давніші (байкальські) структури Західноєвропейської платформи та моноклінальну частину, що розташована на західному краї Волино-Подільської монокліналі. Серед четвертинних відкладів переважають леси. У рельєфі прогину виділяють Волинську і Подільську височини. З карбоновими відкладами западини пов’язаний Львівсько-Волинський кам’яновугільний басейн, а також родовища вуглеводнів Прикарпатської нафтогазоносної провінції.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 7911 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...