Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система показників обсягу виробництва продукції промисловості та її взаємозв’язок із макроекономічними та мікроекономічними показниками



Розвиток промисловості характеризується показниками обсягу виробництва продукції та ефективності використання економічних ресурсів у промисловому виробництві. Валовий випуск промисловості – це сукупна ринкова вартість товарів і послуг, вироблених промисловістю країни за певний період. Визначається як сума валової продукції галузей промисловості; як сума кінцевої та проміжної продукції; як сума товарної продукції і незавершеного виробництва в промисловості. Валова продукція промисловості – це сумарна вартість товарів та послуг, вироблених підприємствами й організаціями промисловості за певний період. Проміжна продукція – це та частина валового випуску, яка спрямовується на виробниче споживання, тобто сума матеріальних витрат промисловості. Кінцева продукція – це та частина валового випуску, яка виходить зі сфери промислового виробництва і спрямовується на невиробниче споживання та інвестування. Товарна продукція – сумарна вартість усіх готових виробів, напівфабрикатів, робіт і послуг промислового характеру, призначених на продаж. Обсяг ТП: ТП п = Вгп + Внф + Врп + ∆Внв. Вгп – вартість готової продукції; Внф – вартість напівфабрикатів; Врп – вартість робіт та послуг; ∆Внв – зміна залишків незавершеного виробництва. ТПп = ТП1+ТП2+ТП3. ТП1 – частина товарної продукції промисловості, яка спрямовується на споживання та в інші сектори економіки; ТП2 – споживається у формі інвестицій самою промисловістю; ТП3 – призначена для експорту. Обсяг продукції, що реалізується РП = ТПп + Зн1 – Зн2. Зн1 – залишок нереалізованої продукції на початок певного періоду; Зн2 – залишок нереалізованої продукції на кінець того самого періоду. Ці показники мають недолік: багаторазовий повторний рахунок проміжної продукції, яку можна купувати і перепродувати багаторазово. Для об’єктивного висвітлення економічних процесів застосовують макроекономічні показники, які відповідають СНР.

ВВПп – це ринкова вартість кінцевої продукції промисловості. До неї входить та частка валового випуску промисловості, яка спрямовується на невиробниче споживання, інвестування та експорт. За обчислення ВВПп не враховується проміжна продукція. ДВп – це вартість, створена у промисловості в процесі виробництва, яка включає заробітну плату, прибутки від корпоративного та некорпоративного бізнесу, рентний дохід, проценти та дивіденди, отримані від інших секторів економіки, неприбуткові податки та амортизацію. ВВПп виробничим методом: ВВПп = (ВВп - ППп) +(НП - С). Метод витрат: ВВПп = Вд+Вс+Ве-МВ-С, Вд – витрати домогосподарств на придбання продукції промисловості, Вс – витрати інших секторів економіки на придбання продукції промисловості, включаючи витрати сектору державного управління, Ве – експорт промислової продукції, МВ – матеріальні витрати промисловості на виготовлення продукції, С – субсидії і дотації, які отримує промисловість від держави. Метод доходів: ВВПп = ЗП + А +Пос + ЧПр +ПО + (НП - С). Пос – частина прибутку підприємців, яка спрямовується на особисте споживання; ЧПр – чистий прибуток (ЧПр = І+М+Д+Р, І – приріст основного капіталу, М – приріст оборотного капіталу, Д – дивіденди, Р – рентний дохід); ПО – податок на прибуток.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 324 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...