Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технологія контактних з’єднань пайкою



У випадках, коли відсутні можливості використання зварення і для з’єднання і окінцювання жил проводив і кабелів використовують пайку. Для пайки алюмінієвих жил використовують припої і флюси (табл.1.1.6, 1.1.7) і паяльник (для однодротових жил 2,5— 10 мм2) або пропанокисневий пальник (для великих перерізів).

Таблиця 1.1.6. Припої для пайки алюмінію і його сплавів

  Марка Температура плавлення °С Температура пайки °С Галузь використання  
П250А   П300А     П300Б 31А           Лудіння і пайка кінців алюмінієвих проводив Пайка з’єднань, зрощування алюмінієвих проводив круглого і прямокутного перерізу Пайка заливкою алюмінієвих проводив Пайка виробів з алюмінію і його сплавів

Пайку з’єднань і відгалужень однодротових алюмінієвих жил перерізом 2,5—10 мм2 виконують подвійною скруткою з жолобком (рис.1.1.39).

Рис.1.1.39. З’єднання і відгалуження

Марка Галузь використання Хімічний склад, %
КЕ   ВТС     ФВ-3     Водний розчин хлористого цинку ФТКА   Пайка струмоведучих частин з міді, латуні і бронзи Пайка провідникових виробів з міді, латуні, алюмінію, бронзи, константану, манганіну, срібла Пайка виробів з алюмінію і його сплавів цинковими і алюмінієвими припоями   Пайка виробів зі сталі, міді, латуні, бронзи   Пайка алюмінієвих проводив з мідними   Каніфоль – 30, спирт етиловий – 70   Вазелін – 63, триетаноламін – 6,5, кислота саліцилова – 6,3, спирт етиловий – 24,2 Фтористий натрій – 8, хлористий літій – 36, хлористий цинк –16, хлористий калій – 40   Хлористий цинк – 40, вода – 60     Фтороборат кадмію – 10, фтороборат амонію – 8, триетаноламін –82  

алюмінієвих проводив пайкою з подвійною скруткою з жолобком.

З жил знімають ізоляцію, зачищають до металевого блиску, нагрівають полум’ям пропанокисневого пальника до початку плавлення припою. Потираючи жолобок паличкою припою А, що введена в полум’я пальника, лудять жили і заповнюють жолобок припоєм, спочатку з одного, а потім з другого боку.

Таблиця 1.1.7. Флюси для пайки м’якими припоями

З’єднання і відгалуження мідних жил до 10 мм2 виконують пропаяною скруткой без жолобка. С жили видаляють ізоляцію на довжину до 35 мм, зачищають її наждачним

папером, пропаюють паяльником в ванночці з розплавленим припоєм ПОССу 40-0,5.

З’єднання і відгалуження мідних жил 4 –240 мм2 виконують в гільзах пайкою способом поливу: відгалуження – в гільзах ГПО, з’єднання, – в гільзах ГМ.

Після підготовки жил полив припою виконують протягом 1,5 хв. (рис.1.1.40). Протягом цього часу гільза повинна бути повністю полуджена.

Рис.1.1.40. З’єднання жил способом поливу розплавленим припоєм.

1 – паяльна ложка, 2 – гачок, 3 – підмотка азбестом, 4 – лоток, 5 – тигель, 6 – форма.

З’єднання і відгалуження алюмінієвих жил перерізом 16 – 240 мм2 з мідними жилами виконують так саме, як з’єднання пайкою двох алюмінієвих жил. Кінці алюмінієвих жил спочатку лудять припоєм А, а потім припоєм ПОССу, а кінці мідних жил і мідні з’єднувальні гільзи – припоєм ПОССу. Пайку з’єднання виконують безпосереднім сплав- ленням припою А в форму або способом полива припоєм.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 948 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...