Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормування витрат води



Нормативні витрати води для військових частин (підприємств) визнача­ються згідно з нормами водоспоживання, викладеними в керівних докумен­тах, і відповідно до вимог наказів Міністра оборони України.

У відповідності з указаними нормами для кожного об'єкта, майданчика або окремого споживача визначається нормативна витрата води для різних режимів роботи систем водопостачання, що затверджується командиром ча­стини (начальником підприємства).

Затверджені норми витрат води повинні знаходитися на робочих місцях у насосних станціях водопостачання (або в приміщенні оператора очисних спо­руд), а також в квартирно-експлуатаційних (інженерно-технічних) службах (КЕС, ГГС, КЕЧ району).

Фактичні витрати води визначаються за допомогою водомірів або інших водомірних приладів (водолічильників). Показання приладів зніма­ються після закінчення роботи кожної зміни на пунктах водопостачання та заносяться до "Журналу насосної станції" і є підставою для розра­хунків за користування водою, а також в журнал обліку водоспоживання за формою ПОД.

З метою аналізу витрат води різними групами споживачів на їх приєднан­нях повинні також встановлюватися водоміри, покази цих приладів зніма­ються один раз на місяць разом з представниками КЕС та водоспоживача (покази записуються до "Журналу насосної станції водопостачання"). При відсутності постійно встановлених водомірів на приєднання груп споживачів не рідше одного разу на квартал квартирно-ексшгуатаційною службою по­винні встановлюватися контрольні водоміри для визначення фактичних вит­рат води конкретним абонентом.

Експлуатація систем водопостачання з неналагодженими приладами для вимірювання витрат води забороняється.

У щорічних планах нормування води КЕС військової частини повинні бу­ти передбачені заходи щодо економії води, в т.ч. роботи з контролю за технічним станом водомірних приладів, їх перевірки та відновлення. Норми витрат води на побутові, господарські та технологічні потреби військової ча­стини, підприємства і організації приведеш в табл. 12.


З метою запобігання виснаженню запасів прісної води, їх забрудненню та засміченню військові частини, підприємства і організації, що споживають воду безпосередньо із природних ресурсів і скидають стічні води у водні об'єкти (відповідно до вимог природоохоронного законодавства) повинні оформляти дозвіл на спеціальне водокористування в місцевих органах Міне-кобезпеки України. Дозвіл оформляється в усіх випадках, коли для задово­лення питних, госпсдарсько-побутових і технічних потреб використовують­ся водні об'єкти (річки, озера та підземні води - артезіанські свердловини) із застосуванням технічних пристроїв або без них (але які впливають на стан води), а також при використанні водних об'єктів для скидів в них стічних вод (додаток 5).

У дозволі на спеціальне водокористування зазначаються характерис­тики технічних пристроїв для забору води, вимірювальних приладів, вит­рат води і способів лабораторного контролю, дозволений обсяг води, що забирається з водного джерела, кількість стічних вод; що скидаються, до­пустимий рівень їх забруднення та концентрація забруднюючих речовин у водоймі після скиду в них стічних вод. Дозвіл на спецводокористування видається на строк до п'яти років. Після закінчення встановленого стро­ку за клопотанням водокористувача (військової частини, підприємства, організації) природоохоронні органи продовжують строк на спецводоко­ристування.

У відповідності з природоохоронним законодавством України заборо­няється водокористування без дозволу місцевих органів Мінекобезпеки Ук­раїни з будь-яких водних джерел (крім міської водопровідної мережі), а та­кож водокористування з порушенням умов, встановлених у виданому дозволі на спецводокористування. Винні у порушенні законодавства України поса­дові особи притягуються до кримінальної або адміністративної відповідаль­ності.

Забороняється використання води питної якості для технічних потреб: миття автотранспорту та технологічні процеси, без зворотного циклу вико­ристання води.

Зразок дозволу на спеціальне водокористування приведено у додатку 5.

Споживання води з міського водопроводу і скидання стічних вод у міську каналізаційну мережу здійснюється за умовою погодження з орга­нами житлово-комунального господарства. На скид промислово- техно­логічних стоків у міську каналізаційну мережу необхідно мати спеціаль­ний дозвіл.

При скиданні стічних вод у міську каналізаційну мережу водокористувач повинен забезпечити умови, при яких не порушується звичайна робота міської каналізаційної мережі і очисних споруд. Забороняється скидання у каналізаційну мережу стічних вод, що вміщують нафтопродукти, кислоти, ртуть, свинець, хром та інші агресивні речовини без їх попередньої очистки та нейтралізації на локальних очисних спорудах.


 

 


Таблиця 12

Норми витрат води на побутові, господарські та технологічні потреби військової частини (підприємства)

№ п/п   Споживачі   Витрати води, л/добу  
  На одного мешканця у військових містечках   150-350  
  На одного солдата, сержанта, прапорщика    
  На одного курсанта військово-навчального закладу    
  На одного слухача військово-навчального закладу    
  На одного штабного працівника    
  На одне штатне ліжко в госпіталях    
    Додатково на процедури   22-200  
  Медичні установи (поліклініки)   15-25  
  На одного, що миється у військовій лазні    
  В комбінаті побутового обслуговування на 1 кг білизни   40-60  
  На випічку 1 т хліба    
  Дитячі садки на одну дитину (одну людину)   25-100  
  Автотранспорт (заправка і миття) одноразова:      
    легкові та спеціальні автомобілі вантажністю до 1,5 т    
    вантажні та спеціальні автомобілі вантажністю до 5 т    
    вантажні та спеціальні автомобілі вантажністю понад 5 т    
    асенізаційні машини    
    причепи і вози усіх типів    
  Тварини на фермах (підсобні господарства):      
    корови молочні    
    корови м'ясні    
    бички, нетелі    
    молодняк великої рогатої худоби (до 2 років)   ЗО  
    коні робочі    
    кнурі-виробники, свиноматки дорослі '    
    свиноматки з поросятами    
    свиноматки супоросні    
    кролі    
  На охолодження двигунів внутрішнього згорання      
    (електросилових установок) на 2 к.с./год.   25-30  
  На комунальні споруди і обладнання на одну людину      
    обслуговуючого пероналу (на одну зміну)    
    на одну процедуру (особистий душ) обслуг, персоналу   40-60  
  Поливка на 1 кв.м площини (одноразова):      
    тротуарів, бруківок, майданів   0,25-0,5 л  
    зелених насаджень   3-4л  
    спортивних майданчиків   1,5-3,0 л  

Глава 5





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 1419 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...