Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. 1. Ознайомитися з електровимірювальними приладами та іншим обладнанням експериментальної установки і записати в протокол досліду їх технічні характеристики



1. Ознайомитися з електровимірювальними приладами та іншим обладнанням експериментальної установки і записати в протокол досліду їх технічні характеристики (див. лабораторну роботу №1, таблицю 1.3).

2. Скласти схему послідовного з’єднання активного опору котушки індуктивності L та ємності C (рисунок 4.5).

U
*
*
до осцило- графа

Рисунок 4.5 – Електрична схема експериментальної установки

3. Після перевірки схеми викладачем подати напругу на автотрансформатор, відрегулювати напругу і струм довільної величини, але в межах номінального значення для котушки, реостата і вимірювальних приладів.

4. Вмикаючи вимикачі В1, В2, …, приєднати по черзі щупи вольтметра V2 до затискачів котушки L та ємності C, встановити спад напруги UL > UC, що відповідатиме нерівності XL> XC. Дані вимірювань занести до таблиці 4.2.

5. Змінюючи значення С, зробити те саме, встановити спад напруги таким чином, щоб UL< UC, дані вимірювань занести до таблиці 4.2.

6. Для дослідження резонансу напруг у колі необхідно встановити автотрансформатором напругу на затискачах кола в межах 25-50 В і надалі підтримувати її сталою. Змінюючи ємність С (або індуктивність L), встановити рівність , дані вимірювань занести до таблиці 4.2 (під час резонансу); зменшуючи ємність С від резонансу, зробити не менше чотирьох вимірювань і занести їх до таблиці 4.2 (вимірювання до резонансу); потім, збільшуючи ємність конденсаторної батареї С від резонансу, теж зробити не менше ніж чотири вимірювання і занести їх до таблиці 4.2 (вимірювання після резонансу).

7. За допомогою осцилографа, як зображено на рисунку 4.5, зняти осцилограми з екрана та зарисувати їх у звіті, позначивши зсув фази відносно напруги, прикладеної до затискачів кола.

8. За даними таблиці 4.2 обчислити всі величини, наведені в таблиці 4.3. При цьому необхідно користуватися формулами таблиці 4.1.

Таблиця 4.2

№ п\п Виміряно Умови вимірювання
U, В I, А UR, В UL, В UC, В P, Вт L, Гн C, мкФ
                 
                 
                  під час резонансу
                  До резонансу
                  Після резонансу

Таблиця 4.3





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 297 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...