Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ВИСНОВКИ. 1. Економічна система сучасного суспільства розвивається як державно- монополістичний капіталізм



1. Економічна система сучасного суспільства розвивається як державно- монополістичний капіталізм. Це явище є формою пристосування виробничих відносин до нового рівня розвитку продуктивних сил. За своєю сутністю воно відображає систему економічних відносин, в якій поєднуються і взаємодіють монополізований бізнес і політична влада держави у межах приватнокапіталістичних (ринкових) виробничих відносин.

2. Основними причинами виникнення державно-монополістичного капіталізму є загострення суперечностей індустріального розвитку, загострення соціально-економічних суперечностей, загострення суперечностей інтернаціоналізації і глобалізації економічних процесів.

3. Державно-монополістичний капіталізм має специфічну соціально-економічну природу, яка знаходить свій прояв у появі особливих характерних рис, які вважаються його головними ознаками: зрощення політичної та економічної сили держави з економічною могутністю монополій; безпосереднє втручання держави у процес суспільного відтворення на рівні розвитку національної економіки; відстоювання національними державами інтересів свого транснаціонального капіталу у світовому просторі.

4. Державно-монополістичний капіталізм функціонує через такі форми, як державна власність і державне підприємництво, державне регулювання економіки, мілітаризація економіки, міжнародна економічна інтеграція.

5. Економічна роль держави, перш за все, полягає в підтриманні самих умов існування ринку і подоланні недоліків ринку. Державне регулювання економіки здійснюється за рахунок проведення економічної політики.

6. Методами державного регулювання економіки називають способи, якими держава впливає на об’єкт регулювання. Зазвичай їх класифікують у відповідності з характером впливу на економічну діяльність (прямі та непрямі методи), а також за формою державного втручання (правові, адміністративні, економічні, ідеологічні методи). Вплив державно-монополістичного капіталізму на соціально-економічний прогрес неоднозначний і суперечливий. Він має як позитивні, так і негативні наслідки.

Вивичення матеріалу, поданого в темі 11, передбачає засвоєння таких термінів і понять:


Адміністративні методи;

державне підприємництво;

державне регулювання економіки;

державний сектор економіки;

державно - монополістичний капіталізм;

економічні методи;

ідеологічні методи.

методи державного регулювання економіки;

міжнародна економічна інтеграція;

непрямі методи державного регулювання економіки;

основні економічні функції держави;

особиста унія;

прямі методи державного регулювання економіки;


ВПРАВИ

Вправа 1. Для кожного наведеного положення підберіть доречний відповідник з-поміж запропонованих нижче термінів або понять:

1. Сукупність заходів державного впливу на об’єкти і процеси з метою певного спрямування господарської діяльності суб’єктів національної економіки, узгодження їх інтересів та дій для реалізації конкретних цілей.

2. Сукупність способів, прийомів та засобів державного впливу на соціально-економічний розвиток країни.

3. Комплекс господарських об’єктів, які повністю або частково належать центральним чи місцевим органам державної влади і використовуються державою для виконання економічних, соціально-культурних і політичних функцій.

4. Господарська або інша підприємницька діяльність державних підприємств з виробництва матеріальних благ та надання послуг суб’єктам економіки.

5. Створення правової бази функціонування суб’єктів ринкової економіки; формування і захист конкурентного середовища; усунення негативних екстерналій; розподіл та перерозподіл доходів; виробництво суспільних товарів; регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

6. Пропаганда у засобах масової інформації, заходи виховної й освітньої політики.

7. Вплив на економіку через прямий державний примус економічних суб’єктів до виконання певних дій.

8. Процес поєднаннятранснаціональних монополій з політичною і економічною міцністю національних держав і наднаціональних органів регулювання в єдиний інтернаціональний механізм

9. Входження монополістів до парламенту, обіймання представниками монополізованого бізнесу ключових посад в урядових та бізнесових структурах.

10. Методи державного впливу, які визначають не економічні умови діяльності суб’єктів господарювання, а саму можливість її здійснення.

11. Опосередкований вплив держави на економіку через економічні інтереси суб’єктів господарювання.

12. Способи впливу держави на перебіг економічних процесів за рахунок створення певних умов, в яких економічна діяльність суб’єктів господарювання є доцільною з точки зору реалізації приватних інтересів.

13. Система економічних відносин, в якій поєднуються і взаємодіють монополізований бізнес і політична влада держави у межах приватнокапіталістичних (ринкових) виробничих відносин





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 281 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...