Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ВСТУП______ ______



Історично склалося, що тривалий час економіка України розвивалася у напрямку переважного розвитку енергоємних галузей промисловості: гір­ничодобувної, металургійної, хімічної, важкого машинобудування, енерге­тики. На першому етапі розвитку це було зумовле­но наявністю відповідних ресурсів, розвиненою інфраструктурою, сприят­ливими кліматичними та гірничо-геологічними умовами. Україна, володіючи достатньо потужним паливно-енергетичним ком­плексом (ПЕК), має в ньому велику частку застарілого, технічно зноше­ного обладнання та устаткування.

Сьогодні проблема енергозабезпечення нашої країни вже переросла в проблему національної безпеки. Від її вирішення безпосередньо зале­жить можливість остаточного подолання внутрішніх і зовнішніх кризо­вих процесів в економіці і політиці.

Людство хвилюють дві проблеми, що безпосередньо пов'язані з енергетикою:

1)На який час вистачить паливно-енергетичних ресурсів (ПЕР)?

2)До якої межі можливе подальше забруднення навколишнього сере­довища?

Щодо першої проблеми прогнози не досить оптимістичні. Нині сві­тове використання енергоресурсів є еквівалентом 30 млрд т умовного палива. За сучасного рівня споживання енергії людству вистачило б ор­ганічного палива на 1000 років. Якщо враховувати, що частка розвіда­них родовищ вугілля в загальногеологічних запасах становить від 4 до 10 %, а нафти - від 15 до 45 %, то цей термін треба скоротити до кількох сотень років.

Розвідані запаси вугілля в Україні становлять понад 47 млрд т. За су­часного рівня видобутку вугілля цього вистачило б на 100 - 200 років. Але технологія видобутку вугілля не відповідає геологічним особливос­тям родовищ, майже 80 % теплових електричних станцій (ТЕС) фізично і морально застаріли, рівень витрат енергоресурсів вищий за рівень їх ви­добутку, збільшується забруднення навколишнього середовища.

Електроенергетика України являє собою потужний, складний та роз­галужений технічний і технологічний комплекс, потенціал якого може, за певних умов, забезпечити виробництво електроенергії, як у валовому ви­рахуванні, так і в питомих показниках на душу населення на рівні бага­тьох розвинутих країн Європи (ФРН, Англії, Італії і т. ін.), але за показ­никами питомого енергоспоживання значно відстає від них.

Актуальним напрямом фундаментальних наукових та теоретичних досліджень є розробка наукових засад модернізації та енерго-екологічної оптимізації циклів ТЕС з використанням сучасних газотурбінних та паро­газових установок, щоб підвищити ефективність перетворення хімічної енергії палива в теплову та електричну енергію.

Мета вивчення дисципліни - систематизація загальних знань про скла­дові частини, технологічні та екологічні аспекти роботи об'єктів, які ви­користовують органічне паливо для виробництва енергії.






Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 370 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...