Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Склад і характеристики органічного палива



Тверде та рідке паливо, що безпосередньо подають до енерго-технологічних установок для його наступного спалювання, називають робочим. До його складу входять: волога W р, мінеральні домішки, що утворюють золу А р, вуглець Ср, водень Нр, сірку Sp, азот Np, а також ки­сень Ор. Названі елементи утворюють у самому паливі складні сполуки у вигляді тривимірних природних сополімерів. У країнах СНД визначають так званий елементарний склад палива відповідно до співвідношення: W р + A р + Ср + Нр + Sp + Np + Ор = 100 %, де індекс «р» означає робочу масу відповідного елемента палива у відсотках. Волога Wр та зола А рстанов­лять зовнішній баласт палива, а азот Np та кисень Ор - його внутрішній баласт.

Наявність баласту, особливо зовнішнього, знижує енергетичну цін­ність палива.

Уміст вологи та золи в паливі залежить від його виду (табл. 2.3).

Таблиця 2.3. Основні характеристики палива, що видобувають в Україні

Види палива Основні характеристики
Вихід лег­ких V ,% Уміст сір­ки Sp, % Вологість W р ,% Зольність Ар, % Теплота зго­рання Q , МДж/кг
Торф >70 0,1-0,2 30-50 5-23 10,5-14,6
Буре вугілля >40 0-8 30-40 15-30 10,0-17,0
Кам'яне вугілля 9-50 0-8 5-17 18-30 24,0-29,0
Антрацити 2-9 0-8 5-10 <5 26,0
Напівантрацити 5-9 0-8 <5 <5 28-30

Найсухішими є напівантрацити (W < 5 %), антрацити (5 % < W < 10 %) та кам'яне вугілля (5 % < WР < 17 %). Буре вугілля, торф (а також дереви­на) мають найбільшу вологість (до 40 % та більше).

Найменший уміст золи в антрациті та напівантрациті (Ар < 5 %), в окремих видах торфу, а також в деревині. У бурому та кам'яному вугіл­лі вміст золи може сягати 30 % від робочої маси палива та більше.

Уміст кисню в паливі змінюється від 1-2 % (мазут та антрацит) до 15 % (буре вугілля) - 40 % (деревина).

Уміст азоту в твердому паливі не перевищує 1-2 %.

Тепловий ефект або теплота згорання органічного палива залежить від співвідношення між баластом та горючою масою. Горючою масою палива називають ту його частину, яка не має фізичної вологи WРта зо­ли A р. Склад горючої маси палива визначається співвідношенням: С г + Нг + Sг + Nг + Ог = 100 %. Крім внутрішнього баласту Nг та Ог до скла­ду горючої маси входить вуглець Сг, водень Нг та сірка Sг.

Основна складова - вуглець: чим вищий його вміст, тим більше теп­лоти виділяється під час згорання палива. Зі збільшенням віку палива вміст вуглецю зростає, водню - зменшується.

Якщо вуглець згорає повністю, то утворюється діоксид вуглецю СО2 і виділяється 32,8 МДж теплоти на 1 кг вуглецю. Якщо процес горіння погано організовано (наприклад, недостає кисню), то продуктом згорання є токсичний оксид вуглецю CO і виділяється всього 9,2 МДж теплоти на 1 кг вуглецю. Уміст вуглецю у твердому паливі - 25-93 % на робочу ма­су, у мазуті - 83-88 %.

Важливою горючою складовою палива є водень, уміст якого колива­ється у твердому паливі від 2 до 5 %, у рідкому - від 10 до 15 %. Кіль­кість теплоти, що виділяється під час згорання (окиснювання) водню, становить 120,8 МДж на 1 кг водню.

Третій горючий елемент - сірка: органічна (у сполуках з воднем, вугле­цем, азотом і киснем) - Sop, колчеданна (у сполуках із залізом) - Sкол, суль­фатна (у вигляді солей сірчаної кислоти CaSO4, MgSO4, FeSO4 та ін.) - Sc.

Властивості твердого палива як горючого матеріалу визначаються його складовими в сухому беззольному стані: Ас + Сс+ Нс + Sc + Nс + Ос = 100 %.

До сухої маси палива входить органічна та колчеданна сірка (sс = Sсор + Sскол).

Якщо колчеданна маса сірки дорівнює нулеві (Sскол = 0), то суху масу палива називають органічною.

Сульфатна сірка не є горючою складовою і входить до складу мінераль­них негорючих домішок.

Уміст горючої сірки: у твердому паливі від 0 до 9 %, у мазуті від 0,5 до 4 %. У процесі повного згорання 1 кг сірки виділяється 9,2 МДж теп­лоти. При цьому утворюється токсичний сірчистий ангідрид SO2 і (у невеликих кількостях) ще токсичніший сірчаний ангідрид SO3. Їх викиди з продуктами згорання забруднюють повітряний басейн, а в сполученні з водою (водяними парами) є причиною кислотних дощів через утворен­ня відповідних кислот - H2SO3 і H2SO4.

Уміст азоту в сухому беззольному стані твердого палива зазвичай становить 1-2 % від маси загальної. Незважаючи на малу кількість, азот -дуже шкідливий компонент, оскільки, згораючи у високотемпературних топках, азотовмісні сполуки утворюють сильнотоксичні паливні оксиди азоту NО та NО2 (при температурі понад 1200 °С вони утворюються та­кож з атмосферного азоту).

Зовнішнім баластом палива є вологість W і азот N. Фізична вологість твердого палива в робочому стані може перевищувати 50 %. Від неї за­лежить економічна доцільність використання цього паливного матеріалу і можливість його спалювання (наприклад, для перетворення одного кіло­грама води, узятої при температурі 0 °С, на водяну пару кімнатної темпе­ратури потрібно 2,5 МДж теплоти).

Мінеральні домішки, що є в паливі, згораючи, перетворюються на зо­лу та шлак. Відповідно до стандартних норм золу слід вловлювати, транспортувати у відвали або (що доцільніше) утилізувати і використову­вати в народному господарстві.

Важливою характеристикою органічного палива є вихід летких речо­вин (для твердого палива).

Вихід летких речовин V у відсотках до сухого беззольного стану ви­значають, нагрівши 1 кг палива в закритому тиглі без доступу повітря при температурі 850 ± 10 °С протягом 7 хв, у результаті чого утворюють­ся гази, водяні пари і коксовий залишок. Чим більший вихід летких речо­вин, тобто чим більше сухої беззольної маси перетворюється у процесі нагрівання на горючий газ, тим простіше запалити це паливо і легше під­тримати процес горіння. Органічна частина деревини і горючих сланців у процесі нагрівання майже цілком переходить у леткі речовини (V =70-85%), у той час як в антрацитах V = 3-6%(див.табл. 2.3).

Визначаючи склад твердого і рідкого палива, використовують загаль­ний підхід. Однак якщо для рідкого палива враховують лише органічну сірку (наприклад, що входить до складу метилмеркаптану CH3S), то в складі твердого палива враховують як органічну Sop, так і колчеданну сір­ку SKM. Остання може входити до складу різних сполук: магнітного кол­чедану Fe, мідного колчедану CuFeS2 та ін.

Відомо технології попереднього очищення твердого палива від кол­чеданної сірки, що дозволяє вирішувати проблеми безпеки на стадії під­готовки палива до спалювання.

Елементарний склад твердого палива значною мірою залежить від родовища, марки та інших показників.

Кам'яне вугілля підрозділяють на такі марки: довгополуменеве, газове, спільне спікливе, газове масне, мас­не, коксівне, пісне, слабоспікливе.

Зміна елементарного складу, у свою чергу, визначає вибір технології спалювання палива, його енергетичні показники й екологічні характерис­тики топкового процесу.

В Україні для класифікації вугілля використовують систему, спільну для всіх країн СНД. Відповідно до цієї системи вугілля поділяють на три основні види: буре, кам'яне, антрацит.

Буре вугілля характеризується тим, що вища теплота згорання вологої беззольної маси становить менше 24 МДж/кг. Залежно від умісту вологи буре вугілля поділяють на три групи: Б1 - уміст вологи більше 40 %, Б2 -від 30 до 40 %, БЗ - менше 30 %.

Для кам'яного вугілля вища теплота згорання вологої беззольної маси становить більше 24 МДж/кг, а вихід летких речовин під час на­грівання - більше 9 %. Антрацит відзначається малим виходом летких речовин (Ар < 9 %).

Теплота згорання - кількість теплоти, що виділяється під час повного згорання 1 кг (1 м3) палива. Розрізняють вищу робочу Р і нижчу робочу Ртеплоту згорання.

Вища теплота згорання Qв Ркількість теплоти, що виділяється під час повного згорання 1 кг твердого, рідкого або 1 м3 газоподібного пали­ва, причому водяна пара, що міститься в продуктах згорання, знаходиться у стані рідини. Нижча теплота згорання Qн Р менша за вищу QB Рна кіль­кість теплоти, витраченої на перетворення вологи в продуктах згорання з фази рідини на водяну пару.

У країнах СНД нижчу теплоту згорання твердого або рідкого палива підраховують за робочою масою палива відповідно до формули Д. І. Мен­делєєва у кілоджоулях на кілограм

Р = 339С p+ 1 025Нр- 108,5(Оp - Sp) - 25Wp.

Для порівняльних розрахунків різного палива використовують понят­тя умовного палива.

Умовне паливо - паливо, теплота згорання якого становить 29,35 МДж/кг (7 000 ккал/кг). Дійсні витрати натурального палива у вит­рату умовного переводять множенням витрати цього палива на його еквівалент Е = Qн Р/29,35 за формулою

B У /B=Qн Р/29,35.

Максимальна нижча теплота згорання твердого палива доходить до Р= 28 МДж/кг, мінімальна становить 10 МДж/кг і нижче (залежно від умісту баласту). Теплота згорання безводних мазутів становить Р = 39...41,5 МДж/кг.

Штучне рідке паливо отримують, переробляючи нафту. Сиру нафту нагрівають до 300..370 °С, після чого отримані пари розділяють на фракції, що конденсуються при різній температурі tK: зріджений газ (вихід до 1 %), бензинову (до 15 %, tK = 30...180 °С), гасову (до 17 %, tK = 120...135 °С), ди­зельну (близько 18 %, tK = 180...350 °С). Рідкий залишок з температурою початку кипіння 330...350 °С називають мазутом. Зазначені фракції та залишки у вигляді смол слугують вихідною сировиною для одержання бітуму, гудрону, мастильних матеріалів і (у разі глибокої переробки) па­лива для двигунів внутрішнього згорання і газотурбінних установок.

Рідке та тверде вуглеводневе паливо являє собою складні композиції різних елементів. Тому у розрахунках, пов'язаних із спалюванням цього палива, до уваги беруть його елементарний склад у вигляді суми окремих елементів (табл. 2.3-2.5).

Таблиця 2.5. Характеристика елементарного складу енергетичного рідкого палива

Вид палива Елементарний склад на горючу масу, % Зольність, % Воло­гість, %
Cг Сг Нг Oг + Nг Sг Ар Wр
Малосірчис-тий мазут 87,8 10,7 0,8 0,7 0-0,2 0-9
Високосірчис-тий мазут 84,0 11,5 0,5 4,0 0,3 0-9

Дотепер мазут залишається основним рідким енергетичним паливом. Він являє собою складну суміш вуглеводнів, до складу яких входять вуг­лець (Ср = 84-88 %) і водень (Нр= 10-12 %). Це забезпечує високу тепло­ту згорання мазуту (Qн Р=40...41 МДж/кг). Баласт мазуту невисокий: Aр = 0,2-0,3 %; Wр = 0,1-1 %. До складу мінеральних домішок Арвходять сполуки ванадію, нікелю, заліза та інших металів. Одним з основних по­казників мазуту є в'язкість (зумовлює можливість його розпилювання залежно від температури) і сірчистість (визначається вмістом сірки: малосірчисті (Sг < 0,5 %), середньосірчисті (Sг< 2 %) і високосірчисті (Sг > 3,5 %). Мазути можуть містити сірки до 4,3 %, що різко ускладнює захист навколишнього середовища, а також устаткування - через кислот­ну корозію газоходів.

Найпоширенішим газоподібним паливом є природний газ, основним компонентом якого (85-98 %) є метан СН4. До складу природного газу також входять такі горючі складові: важкі вуглеводні CnHm, водень Н2, сірководень H2S монооксид вуглецю CO баластні гази: СО2, N2, SO2, H2O та кисень О2. Теплота згорання природного газу - 31,0...37,9 МДж/кг. Природний газ очищують від сірчистих сполук, але частина їх (переваж­но сірководень) може залишатися.

У процесі видобутку нафти виділяється так званий попутний газ, що містить менше метану, ніж природний, але більше вищих вуглеводнів і тому виділяє під час згорання більше теплоти. Нині актуальною є проб­лема його повного використання в енергетиці і промисловості.

У промисловості й особливо в побуті широко застосовують зрідже­ний газ, отриманий у результаті первинної переробки нафти і супутніх нафтових газів: технічний пропан (не менше 93 % С4Н8 та невелика кіль­кість етану + (С3Н6)), технічний бутан (не менше 93 % С4Н10та невелика кількість пропану + (С4Н8)) та їх суміші.

На металургійних заводах у вигляді супутніх продуктів одержують коксовий і доменний гази, які застосовують для технологічних апаратів опалення печей. Іноді (після очищення від сірчистих сполук) коксовий газ використовують для побутового газопостачання. Однак через великий уміст CO (5-10 %) він значно токсичніший від природного газу. Надлишки доменних газів найчастіше спалюють у топках заводських електростанцій.

У районах вугільних шахт своєрідним «паливом» може слугувати ме­тан, що виділяється з шахтних горизонтів під час їх вентиляції. Однак при цьому треба мати на увазі, що концентрація метану в суміші з повіт­рям в діапазоні 5-15 % є вибухонебезпечною.

В останні роки в Україні знову відродився інтерес до газів, що утво­рюються газифікацією твердого палива.

У всьому світі все більше застосовують так званий біогаз - продукт анаеробної ферментації (зброжування) органічних відходів (гною, рос­линних залишків, сміття, стічних вод тощо). Конструкція невеликого фер­ментатора гранично проста: тепло- і гідроізольована яма з гідрозатвором, заповнена розрідженою сировиною (вологість 88-94 %) із плаваючим у ній дзвоном-акумулятором для виведення газу. З 1м3 об'єму при темпе­ратурі 30...40 °С можна одержати близько 1 м3 газу, що складається пере­важно з метану і діоксиду вуглецю з невеликими домішками сірководню, азоту і водню. Рідкі відходи, що утворюються в процесі ферментації, ви­користовують як високоякісні добрива, що містять удвічі більше зв'язаного азоту, ніж вихідна сировина.

Анаеробне зброджування відходів великих тваринницьких комплек­сів дозволяє вирішувати надзвичайно гостру проблему забруднення нав­колишнього середовища рідкими відходами перетворенням їх на біогаз і високоякісні добрива.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 2545 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...