Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Президентська республіка як форма державного правління



Президентська республіка характеризується тим, що обраний на загальних виборах президент юридично і фактично є главою держави і главою виконавчої влади. Основними ознаками президентської республіки є:

- жорсткий поділ влади і збалансована система стримувань і противаг; обрання президента на загальних виборах;

- поєднання повноважень глави держави і глави уряду в особі президента і, як правило, відсутність посади прем'єр-міністра;

- формування уряду президентом лише за обмеженою участю парламенту;

- відсутність політичної відповідальності уряду перед парламентом (означає, зокрема, що уряд непідзвітний парламенту і не може бути відправлений ним у відставку);

- відсутність права президента на розпуск парламенту;

- відсутність інституту контрасигнатури — скріплення актів президента підписами міністрів, як необхідної умови набрання ними юридичної сили.

Класичною президентською республікою, в якій найповніше втілено перераховані ознаки, є США. Президентсько-республіканська форма правління впроваджена у більшості країн Латинської Америки, багатьох країнах Африки, Південній Кореї, на Філіппінах та в деяких інших країнах, у тому числі п'ятьох колишніх радянських республіках — Грузії, Казахстані,

Таджикистані, Туркменістані та Узбекистані. Для деяких президентських

республік (наприклад, Єгипту, Казахстану, Перу, Таджикистану, Узбекистану) характерна наявність посади так званого адміністративного прем'єр-міністра, який не має вагомих власних повноважень і діє відповідно до настанов президента.

У класичному варіанті президентської республіки є два центри влади — президент і парламент, між якими немає тісних функціональних зв'язків. Виконавча влада має порівняно невеликі можливості для впливу на законодавчу владу, тоді як остання наділена певними засобами контролю за діяльністю першої.

Однак при цьому обидві гілки влади залишаються незалежними одна від

одної, що за наявності досконалої системи стримувань і противаг забезпечує демократичне здійснення державної влади. Через наявність двох центрів влади президентську республіку називають також дуалістичною республікою.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 882 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...