Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мітохондріїї



Мітохондрії - це двомембранні органели, які міс­тяться в усіх еукаріотичних клітинах (за винятком особливих вну­трішньоклітинних паразитичних одноклітинних тварин - мікроспо­ридій, що є «енергетичними паразитами», оскільки використовують для власних енергетичних потреб АТФ клітини хазяїна).

Мітохондрії мають форму округлих тілець, паличок, ниток (зав­довжки від 0,5 мкм до 10 мкм і більше). Кількість мітохондрій у клітині різна: від 1 до 100 000 і біль­ше й залежить від її метаболічної активності. Так, велетенська аме­ба Хаос має до 500 000 мітохондрій, тоді як у клітині паразитичного джгутикового - трипанозоми (збудника сонної хвороби людини) є лише одна велетенська розгалужена мітохондрія. В клітинах рослин - фототрофів мітохондрій менше, ніж у тварин, оскільки їхні функції (синтез АТФ) частково виконують хлоропласти.

Поверхневий апарат мітохондрій складається з двох мемб­ран - зовнішньої та внутрішньої. Зовнішня мембрана гладенька, вона відмежовує мітохондрію від гіалоплазми. Внутрішня мембра­на утворює вгини всередину мітохондрій, які мають вигляд труб­частих або гребінчастих утворів – крист. Кристи можуть бути по-різному розташовані щодо поздовжньої осі мітохондрії, вони часто галузяться. Зовнішня і внутрішня мембрани мітохондрій відокремлені щілиною завширшки 10-20 нм. На поверхні внутрішньої мембрани, поверненій всередину мітохондрій, є грибоподібні утвори – АТФ – соми, у яких міститься комплекс ферментів, потрібних для синтезу АТФ.

Внутрішній простір мітохондрій заповнений напіврідкою речо­виною - матриксом. У ньому містяться молекули ДНК, іРНК, тРНК, мітохондріальні рибосоми, гранули з солей кальцію та маг­нію. В матриксі синтезуються білки, що входять до складу вну­трішньої мембрани.

Основна функція мітохондрій - синтез АТФ, який відбувається за рахунок енергії, що вивільняється при окисненні органічних спо­лук. При цьому початкові етапи цих процесів перебігають у матриксі, а наступні, зокрема синтез АТФ, - у внутрішній мембрані.

Мітохондрії у клітині постійно відновлюються. Так, у клітинах печінки мітохондрії живуть близько 10 днів. На відміну від бага­тьох інших органел, вони не виникають з інших мембранних струк­тур клітини, а розмножуються поділом, подібно до клітинного по­ділу прокаріот.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1321 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...