Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Транспортування сперми



Звичайно із станції штучного осіменіння сперму плідників доставляють в господарства на пункт автотранспортом, а також авіа і залізничним транспортом.

Основні вимоги до транспортування сперми в термосах і місткостях - оберігати останні від трясіння, не допускати пошкод­ження і порушення температурного режиму. Доставка сперми повинна здійснюватися в найкоротші терміни. Разом із спермою в господарство направляють ордер-накладну (два екземпляри, один повертають на станцію) з вказівкою її якості. Під час транспортування залізницею або літаком термоси, упаковки із спермою пломбують і етикетують з вказівкою місця призначення і адреси відправника.

Сперму биків і баранів-плідників при температурі зберігання 0-5° перевозять у широкогорлих харчових або пластмасових термосах. Поліетиленовий термос - двостінна посудина з поліетилену з порошково-повітряною термоізоляцією, місткість його - 3,7 л, темпе­ратура 2-4° підтримується в ньому протягом 72 годин. Пробірки, ампули, флакони із спермою кладуть у вату або спеціальні поролонові амортизації, які з ордером помішують в прозорі поліетиленові мішечки і запаюють. Потім кладуть їх на лід термоса і зверху кладуть невелику кількість льоду або снігу, температура якого 0° (лід або сніг, узятий з двору під час сильних морозів, необхідно потримати в приміщенні до початку танення і перевірити температуру термометром). При температурі нижче 0° спермії гинуть.

Під час транспортування сперми взимку слід враховувати, щоб навколишня температура повітря була не нижче-5°. Якщо вона нижча, то вживають заходів для утеплення термоса (повстяний або ватяний чохол).

Розбавлену сперму кнурів транспортують в термосах різних типів ("Харків ТС-3", поролоновий термос або побутові сумки-холодильники). Під час транспортування сперми кнура в умовах 10-20° колби (пляшки) шільно закривають пергаментним папером або целофаном (закріплюють на шийці гумовим кільцем) і поміщають, в термос. Після доставки її на місце необхідно зняти з колби гумове кільце і зберігати сперму не герметично закритою.


Сперму жеребців після розбавлення транспортують при температурі 0-5° у банках (50-100 мл) або флаконах з-під антибіотиків з притертими пробками, фіксуючи їх гумовим кільцем, і занурюють у термос з льодом. Головна умова при транспортуванні замороженої сперми - підтримування постійної температури.

Для перевезення сперми в рідкому азоті (-196°) застосовують спеціальні сталеві двостінні судини з вакуумно-порошковою або вакуумною багатошаровою ізоляцією.

Санітарио-гігієиічіи умови при перевезенні сперми включають заходи профілактики інфекційних хвороб. Інструменти, термоси і посуд, що відправляються станцією і призначені для використовування на пункті, після знезараження на місці повертають на станцію, де їх знов піддають стерилізації. Особливо за цим треба стежити під час обслуговування неблагополучних щодо інфекційних хвороб госпо­дарств (вібріоз, трихомоноз та ін.); у даному випадку знезараження проводять у відособленому приміщенні; м'який пакувальний матеріал (папір, стружку та ін.) негайно спалюють. Контроль за цим здійснює ветеринарний персонал.

Контрольні запитання

І.Яке значення має розбавлення сперми?

2. Які загальні вимоги до розріджувачів?.

3. Які основні принципи зберігання сперми?

4. Основні вимоги доставки сперми в господарства.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 2803 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...