Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Крім інуліну можна використовувати манітол, креатинін. Частіше використовують природний компонент плазми - креатинін



Внаслідок фільтрації у просвіті капсу­ли утворюється рідина — первинна сеча. Вона відрізняється від плазми крові від­сутністю високомолекуляриих білків і лі­підів. Усі інші компоненти плазми крові, у тому числі глюкоза, амінокислоти і деякі гормони, містяться в первинній сечі в такій самій концентрації, як і в плазмі крові. Виняток також становлять Са2+ і М§2+, не­велика частина яких, будучи зв'язаною з білками, не проходить крізь фільтр і за­лишається у крові.

Реабсорбція у канальцях

Первинна сеча у процесі проходження по канальцях і збірних трубоч­ках перш ніж перетворитися у кінцеву сечу піддається істотним змінам.

Склад сечі відрізняється не тільки кількісно (з 180 л залишається 1-1,5 л), але і якісно.

Деякі речовини, необхідні організму, зовсім зникають із сечі або їх стає значно менше: відбувається процес реабсорбції цих речовин із просвіту канальців у кров.

Концентрація інших речовин за рахунок реаб­сорбції води в багато разів збільшується.

Умовно реабсорбцію води можна поділити на дві частини:

- облігатну реабсорбцію у проксимальних канальцах і петлі Генле (мало за­лежить від водного навантаження та механізмів регуляції) і

- факультатив­ну (залежну) - в інших відділах.

Процеси реабсорбції можуть бути активними або пасивними.

Для ак­тивного процесу необхідні специфічні транспортні системи, які функціонують із використанням енергії(первинно-активний і вторинно-активний транс­порт).

Пасивні процеси проходять без використання енергії на основі фізико-хімічних закономірностей (фільтрація, дифузія, осмос і полегшена ди­фузія).

За допомогою пасивного транспорту переносяться вода і електроліти, активного - електроліти, амінокислоти, вуглеводи.

Механізми активного і пасивного транспорту ідентичні таким у системі травлення. Раніше вважали, що в проксимальних канальцях спостерігається облігатна (постійна), а у дистальних - факультативна (залежить від функціо­нального стану організму) реабсорбція.

Для реабсорбції деяких речовин велике значення має їх концентрація у крові. Якщо вміст у крові речовини, що реабсорбується, перевищує певне значення (поріг виведення), то ця речовина вся не реабсорбується з пер­винної сечі і виявляється у кінцевій сечі. Такі речовини називаються поро­говими (наприклад глюкоза).

Реабсорбція відбувається у всіх відділах канальців, але її механізм у різних ділянках неоднаковий. Ураховуючи особливості цих механізмів, у канальцях умовно можна виділити три ділянки:

- проксимальний звивистий каналець,

- петля Генле і

- дистальний звивистий каналець зі збірною трубочкою.

Механізми реабсорбції у проксимальному відділі канальців

У проксимальних канальцах практично цілком реабсорбуються:

- аміно­кислоти,

- глюкоза,

- вітаміни,

- білки,





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 451 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...