Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПЕРЕДМОВА 3 страница



Мета: закріпити, поглибити, розширити та систематизувати знання студентів щодо сутності ринкового механізму, розвитку ринків в Україні, сутності інфраструктури ринку і функціонування сфери обігу.

План вивчення теми

1. Ринок, його функції та закони.

2. Інфраструктура ринку.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Ринок формується у ході розвитку товарного виробництва і є його неодмінним та найважливішим елементом. Отже, причини існування ринку криються у причинах товарного виробництва. Згадайте ці причини, про них йшлося у темі № 5. Насамперед, ринок виступає як обсяг товарів, організований за законами товарно-грошових відносин (законом вартості, законом попиту та пропозиції, законом конкуренції та законом грошового обігу), і водночас як важливий елемент господарського механізму.

Більш повно суть ринку розкривають його функції: інформаційна, ціноутворювальна, регулююча. Зупиніться на цьому більш детальніше. Умовами функціонування ринку є вільне підприємництво та конкуренція.

Структура ринку відображає його місце у системі організації суспільного виробництва. Але безпосередній вплив ринку на організацію економіки передусім виявляється, за визначенням А.Сміта, через дію закону “невидимої руки”, або механізму його саморегулювання. Серцевиною цього механізму є механізм ціноутворення. Для аналізу його треба спочатку з’ясувати поняття “попит”, “пропозиція”, “ціна”, “кон'юнктура”, “рівновага”. Вони вважаються головними параметрами ринку (у деяких літературних джерелах – елементами). Інструментами, що допомагають здійснювати ринковий спосіб обмінних операцій, є також гроші і кредит. Отже, ознайомившись з цими поняттями, спробуйте графічно проаналізувати зв'язок між ціною, попитом і пропозицією.

Для розв'язання важливих економічних проблем – що, як і для кого виробляти ринок виступає найбільш ефективною системою організації взаємозв'язків.

Втручання держави у ринкову економіку необхідне в тих випадках, коли мають місце так звані провали ринку, коли з різних причин ринкова конкуренція і вільне ціноутворення недоцільні, не досягають мети чи не дають задовільного рішення економічних або соціальних проблем. Прикладом можуть бути сфери сукупного чи муніципального споживання, де використання ринкових механізмів обмежується державою: оборона, охорона суспільного порядку, обслуговування великих інфраструктурних комплексів і енергетичних мереж, водопостачання та т. п.

Ринкові механізми також недоречні у сфері соціального захисту непрацездатних, безробітних та інших груп населення.

Особливістю ринкової організації економіки є те, що за певних умов вона не здатна забезпечити саморегулювання. Недосконалість ринку компенсується відповідними економічними функціями держави, адміністративною і податковою політикою, які будуть розглядатися в інших темах.

Ціна, за якою продаються і купуються акції, називається курсом акцій. Курс звичайних акцій безпосередньо залежить від прибутку акціонерного товариства: чим він більший, тим вищий курс акцій. Другим фактором, що впливає на курс акцій, є норма позичкового процента: якщо він більший, то нижчий курс акцій, і навпаки. Тобто курс акцій прямо пропорційний доходу, який вони приносять, і обернено пропорційний нормі позичкового процента.

(2.4)

Банківський прибуток являє собою різницю між процентами на вкладений капітал(депозит) і виплатою процентів за позиками. Результативність роботи комерційного банку визначається нормою банківського прибутку – відношенням чистого прибутку до власних коштів (власного капіталу) банку.

Ситуаційні завдання

Варіант 1

Акціонерне товариство випустило 200000 шт. простих акцій і на 100000 грн. привілейованих з 7 % виплат щороку. Рада директорів оголосила про розподіл в якості дивідендів 1 млн. грн. Розрахуйте скільки компанія повинна виплатити власникам простих акцій і скільки власникам привілейованих акцій.


Варіант 2

Компанія “Мрія” випустила в обіг 100 тис. простих акцій; 5 тис. привілейованих акцій номінальною вартістю по 150 грн. та нормою дивіденду 9 %; 85 облігацій, забезпечених заставною під нерухомість, зі ставкою виплат 10 %. Отримано 250 тис. грн. чистого прибутку. Розрахуйте скільки компанія повинна виплатити власникам простих акцій і скільки власникам привілейованих акцій.

Варіант 3

Власний капітал банку 7 млн. грн., залучений – 30 млн. грн. Відсоток, який виплачується вкладникам – 5 %, відсоток, який стягується з одержувачів позик – 8 %. Визначити банківський прибуток та норму банківського прибутку.

Варіант 4

Статутний капітал компанії – 900 млн. грн. Визначений прибуток, що підлягає розподілу між акціонерами, складає 84 млн. грн. Випущено 6 млн. акцій. Ставка банківського відсотка – 15 %. Яка мінімальна вартість акції? Який очікуваний розмір дивіденду? Який курс акції?

Варіант 5

Компанія випустила в обіг 200 тис. простих акцій, 10 тис. привілейованих акцій номінальною вартістю по 100 грн. і нормою дивіденду 6 %. Отримано 220 тис. грн. чистого прибутку. Розрахуйте скільки компанія повинна виплатити власникам простих акцій і скільки власникам привілейованих акцій.

Варіант 6

Власний капітал банку – 350 тис. грн. Залучений капітал – 2500 тис. грн., капітал, наданий у позику – 2850 тис. грн. Норма банківського відсотка, що сплачується вкладникам – 8 % річних, норма позичкового відсотка – 12 % річних. Витрати по веденню банківської справи (зарплата службовців, амортизація обладнання й ін.) склали 15 тис. грн. Розрахуйте норму банківського прибутку.

Варіант 7

Підприємством випущено 2000 простих акцій. В аналізованому році прибуток, що підлягає розподілу у вигляді дивідендів склав 700000 грн. Визначити курс акції, якщо норма банківського відсотка склала 15 %.

Варіант 8

Як зміниться курс акції, якщо номінальна ціна акції складає 600 грн., а дивіденд, що припадає на 1 акцію, зміниться зі 100 грн. до 300 грн. При цьому зміниться ставка банківського відсотка з 5 % до 20 %.


Варіант 9

На кожну акцію номінальною вартістю 500 грн. припадає 200 грн. дивідендів. Визначити курс акції, якщо банківський відсоток складає 12 %.

Варіант 10

Акція номінальною вартістю в 100 грн. приносить прибуток 25 грн. Відомо, що позиковий відсоток дорівнює 10. Який є курс акцій? Як він зміниться, якщо дивіденд підвищиться до 30 грн., або знизиться до 20 грн.

Питання для самоконтролю

1. Чи може бути ефективною економіка неринкового типу? Які характерні ознаки останньої?

2. Які проблеми не здатний розв’язати ринковий механізм? Чи можна говорити, що він має недоліки?

3. Які ви знаєте критерії виділення різних видів ринку?

4. Які причини виникнення “тіньового” ринку?

Бібліографічний список до самостійної роботи

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Тема 8. Підприємство як товаровиробник. Витрати виробництва, валовий дохід і прибуток

Мета: закріпити, поглибити, розширити та систематизувати знання студентів щодо витрат, природи та джерел прибутку в різних сферах людської діяльності

План вивчення теми

1. Підприємство, його класифікація та форми.

2. Витрати виробництва та їх класифікація.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

У процесі виробництва здійснюються витрати ресурсів, більшість яких купується на ринках і має вартісну форму. При розгляді витрат як базису конкуренції слід пам’ятати, що їх існування в економіці зумовлено рідкістю ресурсів і можливістю їх альтернативного використання. Саме раціональне витрачання ресурсів і обумовлює конкурентні переваги підприємств.

Найважливішою категорією економіки є прибуток.

Максимізація прибутку виступає безпосередньо метою виробництва в будь-якій галузі національної економіки. Однак, перш ніж приступити до ознайомлення з економічною природою прибутку, з її тлумаченнями різними економічними школами, зверніться до поняття “витрати виробництва”.

Прибуток завжди належить власнику засобів виробництва, оскільки привласнення прибутку є однією з основних форм економічної реалізації власності.

Сума прибутку залежить не лише від кількості вкладених у виробництво коштів, що зумовлюють обсяги випуску продукції; а й від того, скільки прибутку приносить кожна вкладена у виробництво грошова одиниця. Ступінь прибутковості вкладень визначає норма прибутку (Р'), яка обчислюється як відношення маси прибутку (Р) до авансованих у виробництво коштів (С + V):

Р' = (2.5)

Ситуаційні завдання

Варіант 1

1. Постійні витрати підприємства за рік склали 400 тис. грн. Перемінні витрати на одиницю продукції – 30 грн., обсяги виробництва за рік – 10 тис. шт. Отриманий прибуток становив – 140 тис. грн. Визначте рентабельність виробництва продукції.

2. Виробничий цикл триває 4 місяці. Для його забезпечення фінансується: $ 50 на закупівлю сировини й матеріалів, $ 25 на паливо й енергію. Заробітна плата видається щомісяця по $ 150. Визначите величину оборотного капіталу й число його оборотів протягом року.

3. Витрати на будівництво заводу склали у підприємця Італії 2 млн. лір. Щорічні витрати на сировину, паливо, матеріали та інше склали 500 тис. лір, на зарплату робітникам – 150 тис. лір. У рік підприємець продає товарів на 950 тис. лір. Який річний доход одержує підприємець, якщо витрати на будівництво заводу окупаються протягом 10 років?

Варіант 2

1. Собівартість одиниці продукції склала 25 грн.. Підприємство реалізувало 2000 виробів. Виторг від реалізації склав 75000 грн. Розрахуйте рентабельність продукції.

2. Власний капітал однієї корпорації склав 450 млрд. дол., прибуток – 135 млрд. дол. Визначте норму прибутку. Які фактори впливають на норму прибутку?

3. Вартість комплекту устаткування складає 10000 грн. Нормативний термін його експлуатації 5 років. Підприємство придбало 4 комплекти обладнання. Через скільки років підприємство зможе придбати 2 нових комплекти обладнання за рахунок амортизаційного фонду.

Варіант 3

1. Виручка від реалізації продукції склала 200000 грн., у тому числі отримано прибутку у сумі 40000 грн. Розрахуйте рентабельність виробництва продукції.

2. Акціонерне товариство реалізувало 1000 шт. випущених акцій і зібрало капітал в розмірі 3 млн. грн. Дивіденди товариства в розрахунку на одну акцію складають 150 грн., а банківський процент – 12 %. Визначте номінальну і курсову ціну акцій.

3. Виробничий цикл триває 4 місяці. Для його забезпечення авансується 600 грн. на закупівлю сировини та матеріалів, 300 грн. на паливо. Заробітна плата виплачується щомісяця у розмірі 700 грн.. Визначте величину оборотного капіталу та число його оборотів протягом року.

Варіант 4

1. При сукупній собівартості 50 тис. грн., і ринковій ціні одиниці товару 12 грн., обсяг продажу становив 5 тис. одиниць. Розрахуйте загальну масу прибутку.

2. Вартість виробничих будівель – 24 млн. грн., машин – 10 млн. грн., обладнання – 25 млн. грн. Амортизація машин відбувається за 10 років, обладнання – за 5 років, будівель – за 12 років. Розрахуйте вартість основного капіталу та час обороту основного капіталу.

3. Вартість комплекту устаткування складає 20000 грн. Нормативний термін його експлуатації 4 роки. Підприємство придбало 4 комплекти обладнання. Через скільки років підприємство зможе придбати 3 нових комплекти обладнання за рахунок амортизаційного фонду.

Варіант 5

1. Отриманий прибуток склав 50000 грн.. На виготовлення 1 виробу витратили 3,5 грн., обсяг реалізованої продукції склав 40000 одиниць. Розрахуйте рентабельність виробництва продукції.

2. Виробничий цикл триває 3 місяці. Для його забезпечення фінансується: 260 грн. на закупівлю сировини й матеріалів, 390 грн. на паливо й енергію. Заробітна плата видається щомісяця по 580 грн. Визначите величину оборотного капіталу й число його оборотів протягом року.

3. Чисельність працівників становить 300 чол. Вартість виробничих фондів – 120 тис. грн., обсяг виробництва – 600 тис. грн. Визначити фондовіддачу, фондоозброєність, капіталоозброєність.

Варіант 6

1. Постійні витрати підприємства за рік склали 250 тис. грн. Перемінні витрати – 25 грн., обсяги виробництва за рік – 10 тис. шт. Отриманий прибуток становив – 100 тис. грн. Визначте рентабельність виробництва продукції.

2. На підприємстві отримано 600 млн. грн. прибутку. 20 % із цього прибутку було розподілено у вигляді дивідендів акціонерам даного підприємства. Відомо, що кожен із 2 тис. працівників тримає на руках по 10 акцій. Визначте курс акції даного підприємства за умови, що банківський відсоток по вкладам складає 15 %.

3. Визначити величину чистого прибутку, якщо вартість реалізованої продукції – 1500 тис. грн., сукупні витрати –600 тис. грн., орендні платежі – 50 тис. грн., норма оподаткування прибутку – 25 %.

Варіант 7

1. Собівартість одиниці продукції склала 45 грн., було реалізовано 3000 виробів. Прибуток склав 25000 грн. Розрахуйте рентабельність продукції.

2. Середньорічна вартість основних виробничих фондів підприємства збільшилася з 40 до 45 млн. грн. а випуск продукції за цей час зріс з 42 до 50 млн. грн. Як змінилися показники фондовіддачі і фондомісткості?

3. Визначити величину чистого прибутку, якщо вартість реалізованої продукції – 2500 тис. грн., сукупні витрати – 1600 тис. грн., орендні платежі – 60 тис. грн., сплата відсотків за кредит – 80 тис. грн., норма оподаткування прибутку – 25 %.

Варіант 8

1. Визначте річну масу прибутку, якщо авансований капітал – 2 млн. грн., норма прибутку – 30 %, а кількість обертів капіталу за рік дорівнює 2.

2. Виручка від реалізації продукції склала 210000 грн., у тому числі собівартість склала 180000 грн. Розрахуйте рентабельність виробництва продукції.

3. Авансований капітал – 1800 грн., у тому числі: вартість сировини – 150 грн., палива й енергії – 50 грн., зарплата – 400 грн.. Вартість машин і устаткування в 5 разів більше вартості виробничих будинків і споруджень, а середня тривалість їхнього функціонування відповідає 20 років у першому випадку і 40 рокам – у другому. Розрахуйте суму амортизаційних відрахувань, що нагромадиться через 9 років.

Варіант 9

1. Ціна одиниці продукції складає 15 грн. Обсяг реалізації склав 3000 одиниць. Постійні витрати склали 18000 грн., змінні витрати – 5 грн. Розрахуйте рентабельність виробництва продукції.

2. Вартість будівель 400 тис. грн., машин та обладнання – 200 тис. грн. Амортизація будівель відбувається за 20 років, машин та обладнання – за 10 років. Знайдіть час обороту основного капіталу.

3. Вартість основного капіталу – 20 млн. грн., норма амортизації – 10 %, вартість оборотного капіталу – 5 млн. грн., в т. ч. заробітна плата – 700 тис. грн., обсяг виробленої продукції за рік 12580 тис. грн. Вирахуйте величину і норму прибутку.

Варіант 10

1. Отриманий прибуток склав 35000 грн. На виготовлення 1 виробу витратили 5 грн., обсяг реалізованої продукції склав 20000 одиниць. Розрахуйте рентабельність виробництва продукції.

2. Виробничий цикл триває 4 місяці. Для його забезпечення фінансується: 540 грн. на закупівлю сировини й матеріалів, 620 грн. на паливо й енергію. Заробітна плата видається щомісяця по 480 грн. Визначите величину оборотного капіталу й число його оборотів протягом року.

3. Вартість комплекту устаткування складає 30000 грн. Нормативний термін його експлуатації 6 років. Підприємство придбало 4 комплекти обладнання. Через скільки років підприємство зможе придбати 3 нових комплекти обладнання за рахунок амортизаційного фонду.

Питання для самоконтролю

1. Проаналізуйте альтернативні підходи до визначення прибутку.

2. Подумайте, які фактори можуть збільшити прибуток та його норму?

Бібліографічний список до самостійної роботи

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Тема 9. Домогосподарство в системі економічних відносин

Мета: закріпити, поглибити, розширити та систематизувати знання студентів щодо сутності домогосподарств та їх місця у ринковій економіці.

План вивчення теми

1. Місце та роль домогосподарства в економічному розвитку суспільства.

2. Доходи домогосподарства та їх використання.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Вивчення даної теми необхідно розпочати зі з’ясування суті поняття, “домогосподарство”, яка чітко розкривається виходячи із його функцій – постачальника ресурсів та капіталу, як у формі майна так і у формі грошей на ринок. А також домогосподарство одночасно виступає як основний споживач на ринку товарів та послуг.

Основними джерелами доходів домогосподарства можуть бути: заробітна плата, підприємницький прибуток, земельна рента, депозитні вклади, цінні папери Додатковими джерелами доходу можуть бути трансфертні платежі держави та інші банківські вклади, та страхові поліси. Слід розібратися із процесом використання доходу, чітко розмежовувати витрати на споживання та заощадження, зрозуміти ефект доходу та ефект заміщення.


Питання для самоконтролю

1. Чи тотожні поняття “родина” та “домогосподарство”?

2. Назвіть позитивні та негативні сторони сучасного стану формування доходів домогосподарств в Україні.

Бібліографічний список до самостійної роботи

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Тема 10. Підприємництво. Галузеві особливості функціонування капіталу. Форми прибутку: торгівельний, процент, рента

Мета: закріпити, поглибити, розширити та систематизувати знання студентів щодо механізму підприємництва та особливостей функціонування капіталу в різних сферах.

План вивчення теми

1. Підприємництво як фактор виробництва.

2. Функціонування капіталу, торгівельний прибуток, процент, рента.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Основним суб'єктом підприємницької діяльності є підприємство або фірма. З точки зору політекономії – це первісна господарська ланка, з точки зору права – юридична особа. Підприємство відокремлене як власник засобів виробництва, має замкнений виробничий цикл, має свій розрахунок у банку, правомочний заключати угоди з іншими підприємствами і господарськими суб'єктами, відповідає за результати своєї діяльності. Метою будь-якого підприємства є отримання прибутку. Зауважимо, що фірма може включати як одне, так і кілька підприємств. Сучасні фірми багатопрофільні, вони розосереджують капітал у багатьох галузях. Цей процес називається диверсифікацією капіталу. З точки зору організаційно-економічної діяльності всю різноманітність підприємств класифікують за двома критеріями: а) за формами власності; б) за розміром фірми (ступенем концентрації капіталу). Розгляньте це докладніше у Господарському кодексі України.

Підприємницька дальність – це самостійна ініціативна діяльність людей (в рамках законів), спрямована на отримання прибутку. Зверніть увагу на взаємозв'язок підприємницької діяльності з таким поняттям як свобода, відповідальність, правовий захист, прокоментуйте його.

Потрібно визначити, що умовою підприємницької діяльності можна вважати наявність ефективного економічного середовища.

Уваги потребує аналіз форм підприємницької діяльності: індивідуального підприємництва, господарських товариств, державного підприємництва. Ознайомтесь з законом України “Про підприємництво” щодо підприємницької діяльності. Це допоможе краще з’ясувати, що являє собою підприємництво, яка різниця між його формами, якими шляхами повинна йти монополізація у вітчизняній економіці.

Сільське господарство є однією з провідних галузей національної економіки, де економічні процеси мають свої особливості, які зумовлюються значним впливом на нього природних факторів та формами землекористування.

В аграрному секторі виникають специфічні виробничі відносини, які визначаються системою відносин власності, а також процесом виробництва сільськогосподарської продукції, її розподілу, обміну та використання. Основними суб'єктами аграрних відносин є землевласники, підприємці орендатори, наймані працівники, селяни – фермери.

Відносини власності на землю є основним елементом аграрних відносин. Останні – це відносини між людьми, господарствами, членами суспільства, з одного боку, і державою – з іншого, з приводу привласнення засобів виробництва і використання доходів сільськогосподарських підприємств.

Земельні відносини у всіх країнах світу пройшли тривалий шлях розвитку, й у кожній країні були свої особливості в цьому процесі. У всіх зарубіжних країнах великого розвитку набула оренда землі у землевласника селянином-фермером і капіталістом підприємцем.

Складовою частиною аграрних відносин є рентні відносини. Слід зауважити, що якою б великою не була роль природних, біологічних та інших факторів, сільськогосподарський продукт створюється працею людей.

Земля розглядається як капітальна вартість, що приносить доход. Вона продається за таку суму, що будучи покладена в банк, приносила би доход дорівнює ренті.

Ціна землі = Рента/банківський відсоток х 100 %. (2.6)

Ціна землі знаходиться в прямої залежності від величин ренти й у зворотній залежності від банківського відсотка. Навколо цієї величини коливаються ринкові ціни на землю: ціни залежні від попиту та пропозиції. Пропозиція землі, не еластично, і при рості попиту ціна землі має тенденцію до підвищення.

Ситуаційні завдання

Варіант 1

1. Вартість основних виробничих фондів – 210 тис. грн., чисельність працюючих – 700 чол., обсяг реалізованої продукції – 1400 тис. грн. Визначите рівень продуктивності праці, фондовіддачі й фондоозброєності праці.

2. Щорічна земельна рента збільшилась з 3500 грн. до 4200 грн. Як зміниться ціна землі, якщо норма банківського проценту не змінюється та становить 12 %.

Варіант 2

1. Вартість основних виробничих фондів – 240 тис. грн., чисельність працюючих – 800 чол., обсяг реалізованої продукції – 1200 тис. грн. Визначите рівень продуктивності праці, фондовіддачі й фондоозброєності праці.

2. Якою буде ціна земельної ділянки, якщо власник землі щорічно отримує 120 тис. грн. земельної ренти, а банк сплачує вкладникам 15 % річних?

Варіант 3

1. Вартість основних виробничих фондів – 40 тис. грн., чисельність працюючих – 80 чол., обсяг реалізованої продукції –200 тис. грн. Визначите рівень продуктивності праці, фондовіддачі й фондоозброєності праці.

2. Власник землі отримує щорічно орендну плату за здану в оренду ділянку 10 тис. грн. На ділянці є сільськогосподарські будівлі вартістю 80 тис. грн. зі строком експлуатації 15 років. Норма банківського відсотку – 3 % річних. Визначте величину земельної ренти.

Варіант 4

1. Ціна одиниці продукції складає 50 грн. Обсяг реалізації склав 4000 одиниць. Постійні витрати склали 15000 грн., змінні витрати – 10 грн. Розрахуйте рентабельність виробництва продукції.

2. У земельну ділянку вкладений капітал 100 тис. дол., термін витрат, що окупаються 20 років. Рента з цієї ділянки складає 25 тис. дол. Якщо норма позичкового відсотка встановлена в розмірах 5 % річних, визначите суму орендної плати.

Варіант 5

1. Капітал, наданий і позику, складає 2500 грн. Річний дохід, отриманий позичковим капіталістом – 500 грн. Яка норма процента?

2. На трьох однакових за родючістю ділянках, але розташованих на різній відстані від ринку збуту, при однакових витратах на виробництво одержано однаковий урожай. Транспортні витрати, пов'язані з реалізацією продукції на першій ділянці становлять 2200, на другій – 1200, на третій – 200 грошових одиниць. Визначте величину диференціальної ренти 1 на середній і кращій земельних ділянках.

Варіант 6

1. Вартість верстата – 2000 грн., нормативний термін служби – 10 років. Розрахуйте величину амортизаційних відрахувань, що нагромадяться через 4 роки служби верстата.

2. Фермер-орендар одержує 20 % прибутку на 50 тис. грн. вкладеного в землю капіталу. Величина додаткового продукту, одержаного після реалізації продукції, складає 30 тис. грн. Визначте величину ренти, одержуваної власником землі.

Варіант 7

1. Вартість верстата – 5000 грн., нормативний термін служби – 7 років. Розрахуйте величину амортизаційних відрахувань, що нагромадяться через 3 роки служби верстата.

2. У три рівновеликі ділянки землі було вкладено по 500 грн. в кожний. Середня норма прибутку – 25 %. Врожай на І ділянці склав 6 ц, на II – 8 ц, на III – 12 ц. Визначте розмір диференціальної ренти.

Варіант 8

1. Позичка підприємця 100 тис. грн. під 15 % річних. На 70 тис. грн. він купив засоби виробництва і на 30 тис. грн. купив робочої сили. Норма прибутку 17 %. Визначте загальну масу прибутку, підприємницький дохід і дохід власника позичкового капіталу.

2. Якою буде ціна земельної ділянки, якщо річна земельна рента збільшиться з 1000 до 1200 грн., а норма банківського відсотка зменшиться з 15 до 12 %?

Варіант 9

1. Середньорічна вартість основних виробничих фондів підприємства збільшилася з 50 до 55 млн. грн. а випуск продукції за цей час зріс з 53 до 54 млн. грн. Як змінилися показники фондовіддачі і фондомісткості?

2. Фермер-орендар одержує 15 % прибутку на 100 тис. грн. вкладеного в землю капіталу. Величина додаткового продукту, одержаного після реалізації продукції, складає 12 тис. грн. Визначте величину ренти, одержуваної власником землі.

Варіант 10

1. Позичка підприємця 120 тис. грн. під 13 % річних. На 70 тис. грн. він купив засоби виробництва і на 50 тис. грн. купив робочої сили. Норма прибутку 18 %. Визначте загальну масу прибутку, підприємницький дохід і дохід власника позичкового капіталу.

2. У три рівновеликі ділянки землі було вкладено по 700 грн. в кожну. Середня норма прибутку – 15 %. Врожай на І ділянці склав 4 ц, на II – 7 ц, на III – 13 ц. Визначте розмір диференціальної ренти.

Питання для самоконтролю

1. Що таке підприємство і підприємництво?

2. Чим пояснюється “живучість” малих підприємств в сучасній економіці?

3. Що таке економічна угода?

4. Що є причиною спеціалізації в підприємництві?

5. Чому агробізнес може відбуватися лише в умовах ринкової економіки?

6. В чому полягає економічна сутність категорії “рента”?

7. Чому сучасне сільське господарство не може розвиватися без ведення агробізнесу?

Бібліографічний список до самостійної роботи

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 17

Змістовий модуль 3. Держава в системі суспільного відтворення

Тема 11. Суспільне відтворення. Суспільний продукт і його основні форми

Мета: закріпити, поглибити, розширити та систематизувати знання студентів щодо процесу економічного відтворення суспільного продукту, методів його обчислення та розподілу національного доходу на споживання та заощадження.

План вивчення теми

1. Валовий внутрішній продукт, його суть і відтворювальна структура.

2. Специфіка розподілу національного доходу в умовах формування ринкової економіки.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Виходячи з того, що виробництво є безперервним процесом повторення, тобто споживання факторів виробництва, які необхідно відновлювати, а це і є процес відтворення.

Суспільне економічне відтворення не є простою сумою одиничних процесів відтворення окремих підприємств. Воно включає в себе слідуючи елементи:

- відтворення суспільного продукту в його конкретних формах;

- відтворення людського ресурсу, як фактора виробництва та його зайнятості;

- відтворення засобів виробництва, як необхідних умов суспільного процесу відтворення;

- відтворення національного багатства;

- відтворення самих економічних відносин.

Як ми уже знаємо, людський фактор у своїй єдності із засобами виробництва складають продуктивні сили суспільства, тому відтворення продуктивних сил є матеріальною базою всієї економічної системи суспільства.

Розподіл у відтворенні виконує потрійну роль:

по-перше є умовою виробництва;

по-друге виступає результатом виробництва;

по-третє, визначає характер і кількісний рівень споживання.

Існують дві моделі розподілу національного доходу (НД) – функціонально-факторна та індивідуальна.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 977 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.027 с)...