Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Комп'ютерне забезпечення роботи



Для опанування студентами навичок роботи з персональним комп'ютером та сучасним програмним забезпеченням, а також для автоматизації обробки отриманих даних, доцільно, виконуючи цю лабораторну роботу, впроваджувати елементи машинної обробки та аналізу д а н и х.

Студенти повинні створити низку шаблонів, в які будуть вноситися результати фотографій робочого часу менеджерів трьох рівнів управління. Наступним кроком буде програмування формул для автоматичного підсумовування однорідних даних та подання отриманих сум у натуральному (часовому) та відносному (відсотковому) виразах.

Шаблони з числовими та обчислювальними полями можна створювати в будь-якому з відомих табличних процесорів, таких, як Sирегсаlс, Ехсеl тощо. Для оптимальності функціональних зв'язків з іншими роботами, що виконуватимуться студентами під час вивчення курсів "Основи менеджменту" та "Менеджмент", а також інших дисциплін, що потребують комп'ютерного забезпечення, перевагу необхідно надати табличному процесору Ехсеl.


Для виконання поставлених завдань слід створити зведений шаблон, котрий умовно ділиться на 4 таблиці, які відповідають табл. 1.1-1.4. У цьому шаблоні фігуруватимуть лише порядкові номери етапів спостереження, а вигляд готової о шаблона наведено на рис. 1.1.


Наприклад, в комірці ВЗЗ слід написати формулу =SUМ(С5:С32). Аналогічно записуються формули для комірок, що відповідають за підсумовування решти індексів. Отже, у рядку 33 записують суми витрат і втрат масу віце-президентом з виробництва, згрупованих за видами. Аналогічні записи роблять для ФРЧ начальника механічного цеху та майстра у рядках 53 та 79 відповідно.

Можливості табличного процесора Ехсel дають змогу значно спростити введення формул, використовуючи функції автопідсумовування та копіювання формул з відносною та

фіксованою адресацією.

Заповняючи останню частину шаблона, слід забезпечити автоматичне відображення проміжних сум і](хі) при зміні даних попереднього групування. Для цього вводяться не конкретні числа, а встановлюються жорсткі зв'язки з відповідними комірками верхньої частини шаблона. Наприклад, у комірці 084 необхідно дати посилання на комірку СЗЗ, у комірці 085 - на комірку 033 і т.д.

Для визначення питомої ваги кожної категорії витрат і втрат часу слід ввести у відповідні комірки формулу (1.1), стежачи за правильною адресацією та синтаксисом програми. Необхідно відзначити важливість правильного копіювання формул на цьому етапі, оскільки тривалість робочого дня с фіксованою, а, отже, і адрес Е95 повинен бути фіксованим. Така фіксація перед копіюванням забезпечується записом 5Е595 замість запису Е95 у формулі, котру планується копіювати. Слід також забезпечити відповідну точність відображення на дисплеї розрахованих даних. Для визначення питомої ваги достатньо виводити на екран два знаки після коми, щоб не засмічувати робоче поле зайвими записами.

Наведений у додатку приклад шаблона може бузи видозмінений за умови, що це не позначиться на точності розрахунків. Вибір шрифтів, форматів комірок, оформлення таблиць тощо не регламентуються.

Отже, для успішного виконання лабораторної роботи № 1 з курсів "Основи менеджменту" та "Менеджмент" студенти повинні засвоїти найпростіші операції введення даних у середовищі Ехссі та програмування нескладних арифметичних операцій. Крім того, студенти повинні вміти коректно закінчувати роботу програми та записувати отримані результати у директорії, виділені для кожної групи.

Щоб отримати додаткову інформацію про табличний процесор Ехcel, можна скористатися будь-якою літературою, де описана ця програма версії, не нижча від п'ятої.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 282 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...