Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Корпоративні інформаційні системи управління підприємством



MRP (Material Requirement Planning – планування матеріальних потреб підприємства) – інформаційні системи обробки складу (специфікації) виробу з метою розрахунку потреби в матеріалах, обліку запасів на складах та обліку часу виконання операцій.

Методологія MRP є реалізацією двох відомих принципів – „Вчасно замовити“ (Order In Time) та „Вчасно виробити“ (Kanban), об’єднаних у методологію „Вчасно виконати“ (Just In Time – JIT).

Головною задачею MRP-систем є забезпечення наявності на складі та у виробничих приміщеннях необхідної кількості потрібних матеріалів (комплектуючих) в будь-який момент часу в рамках терміну планування.

У кінці 1970-х років ХХ століття методологія MRP-систем із замкнутим циклом була трансформована в систему планування виробничих ресурсів у масштабах підприємства (Manufactory Resource Planning), яка отримала назву MRPІІ. До 1980 року склалася формула MRPІІ = MRP + „пропускна здатність виробництва“ CRP (Capacity Requirement Planning).

Основна суть концепції MRPІІ полягає в тому, що прогнозування, планування та контроль виробництва здійснюється по всьому життєвому циклу продукції, починаючи від закупки сировини і закінчуючи відвантаженням продукції споживачеві.

Системи класу MRPII у інтеграції з модулем фінансового планування (Finance Requirements Planing – FRP) отримали назву систем планування ресурсів підприємства (Enterprise Resource Planning – ERP).

В основі ERP -систем лежить принцип створення єдиного сховища (репозиторію) даних, що містить усю корпоративну бізнес-інформацію: планову та фінансову інформацію, виробничі дані, дані з персоналу тощо.

ERP-система – це набір інтегрованих програм, які дозволяють створити інтегроване інформаційне середовище (ІІС) для автоматизації планування, обліку, контролю та аналізу усіх основних бізнес-процесів підприємства.

ERP – це метод для ефективного планування та контролю усіх ресурсів, необхідних для того, щоб прийняти, виконати, відвантажити та врахувати замовлення клієнтів у виробничій, дистриб’юторській чи сервісній компанії.

ERP – це підхід для організації, визначення та стандартизації бізнес-процесів, необхідних для того, щоб підприємство могло використовувати внутрішні знання для пошуку зовнішньої переваги.

Рис. 3.1. Загальна схема планування ресурсів виробничого підприємства





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 417 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...