Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Write an abstract (4-6 sentences) in English to the article about origami



Оригамі – це мистецтво паперової пластики, яке зародилося в Японії. Починається історія оригамі в період Хейан (794-1185 рр.). У цю епоху зроблений власноруч папір був вишуканим і цінним матеріалом, який використовували в особливих випадках, переважно під час проведення релігійних церемоній. Можливо, від цього пішла й назва мистецтва оригамі: від японських слів «папір», що звучить як «орі» та «Бог», тобто «камі». Таким чином у японців виник містичний зв’язок між релігійними обрядами та виробами з паперу, тобто «орикамі». Один із таких ритуалів, приміром, полягав у виготовленні невеликих паперових коробочок Санбо, в які клали маленькі шматочки риби та овочів і підносили як жертвоприношення в храмах.

У період Камакура (1185-1333рр.) і Муроматі (1333-1573рр.) оригамі виходить за межі храмів і досягає імператорського двору. Аристократи, монахи, придворні повинні були володіти особливими навичками в мистецтві складання з паперу. Саме це вміння в ті часи вважалося ознакою освіченості та шляхетності. А сім’ї навіть використовували фігурки оригамі в якості гербів і печаток. Записки ж, cкладені у формі метелика, лелеки чи квітки вважалися ознакою дружби чи добрих побажань іншій людині.

У період Адзуті-Момояма (1573-1603рр.) та Едо (1603-1867рр.) оригамі з мистецтва перетворилося в популярний спосіб проведення часу. Було винайдено багато моделей, які стали класичними, зокрема – японський лелека (цуру) – традиційний символ щастя та довголіття.

Поява більшої кількості авторських робіт пов’язана з іменем відомого японського майстра Акіри Йошизави. Саме він придумав своєрідну «нотну азбуку» оригамі, яка дозволила записувати і передавати процес складання фігурок.

У 1960-х мистецтво оригамі стало поширюватися по всьому світу, першим отримало розповсюдження модульне орігамі, а потім і численні течії, включаючи кірігамі. У модульному орігамі ціла фігура збирається з багатьох однакових частин (модулів). Кожен модуль складається за правилами класичного орігамі з одного аркуша паперу, а потім модулі з’єднуються шляхом вкладання їх один в одного, а сила тертя, що з’являється при цьому, не дає конструкції розпастися. Одним з найпоширеніших об’єктів модульного орігамі є Кусудама, об’ємне тіло кулястої форми.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 355 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...