Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Т е о р і ї



1. Зоонозна: частіше хворіють склеромою жінки сільської місцевості, які мають справу з сільськогосподарськими тваринами – проміжний господар, як при малярії. Але Красильніков проводив мікробіологічні дослідження всіх домашніх тварин, всіх видів риб, гризунів, птахів, але ні в одного не висіяв П. Ф-В. звідси зоонозна теорія відхиляється.

2. Антропонозна теорія твердить:

а) єдиним резервуаром збудника склероми в природі – є хворий;

б) зоонозна теорія відхиляється;

в) збудник склероми знаходиться тільки в дихальних шляхах у хворого склеромою.

Передача П. Ф-В від людини до людини відбувається повітряно-крапельним шляхом, через речі, при розмові, кашлі, чиханні.

Можливий також аліментарний шлях зараження. Але при бронхоскопії маса П. Ф-В. попадає в дихальні шляхи лікарям і студентам – а захворювання не буває. Таким чином, питання контагіозності до цього часу відкрите.

Патоморфологія і класифікація склероми. Існує багато класифікацій, але офіційно прийнято Л.А. Зарицкого в 1956р.

1. Стадія – вузликова, або вогнищева – інфільтративна. Епітелій місцями злущений, багато плазматичних і лімфоїдних клітин, поодинокі клітини Мікуліча, багато кровоносних судин.

2. Стадія – дифузно-інфільтративна або специфічна. Спостерігається гіперкератоз епітелія, багато плазматичних клітин і клітин Мікуліча (в них палички Ф-В.) поодинокі гіалінові культури – тільця Русселя, судини і залози стиснені місцями явища колагенації і гіалінізації грануляційної тканини.

3. Стадія – рубцева, або регресивна. Епітелій ороговіває поодинокі клітини Мікуліча і плазматичні, в великій кількості гіалінові кульки.

Але ця класифікація має ряд недоліків. В клініці нерідко ми спостерігаємо що в одному відділі дихальних шляхів – перша стадія, в другому – друга і т. д. Більше того, в одному і тому ж відділі одночасно можуть бути атрофія, інфільтрат, рубець.

Тому нашим проф. К.П. Дерепою запропонована клінічна класифікація: переважно атрофічна, переважно інфільтративна, переважно рубцева форми. Ця назва говорить про те, що в дихальних шляхах має перевагу один з перелікованих процесів.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 465 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...