Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розвиток українського націоналізму



Загальна характеристика політичних та правових основ українського націоналізму та причини його виникнення. Основні ідеологи цього руху. Микола Міхновський – ідеолог українського націоналізму. Микола Міхновський та його праця “Самостійна Україна”. Головні політичні та правові ідеї, що знайшли закріплення в цій праці і лягли в основу розвитку українського націоналізму як окремого напрямку політичної та правової думки.

“Самостійна Україна” – основа програми Революційної Української партії. Повна самостійність України – головна відмінність проекту Конституції М. Міхновського від проекту М. Драгоманова. Ідеї М. Міхновського щодо створення президентської республіки, обґрунтування державної самостійності України на основі історико-легітимних засад. Україна – рівноправний суб’єкт права із Росією. Державна самостійність як «головна умова існування націй, а державна незалежність – національний ідеал в сфері міжнаціональних відносин».

Поява і подальший розвиток організованого націоналістичного руху та його ідеологічні основи. Молодіжні організації націоналістичного спрямування. Створення і програмні цілі Організації Українських націоналістів. Структура і цілі діяльності організації. Розкол в ОУН, його керівники і ідеологи. Теоретики і ідеологи українського націоналізму. Головні ідеї чинного націоналізму Дмитра Донцова. Д. Донцов і його основні погляди на національне відродження.

«Націократична держава» Миколи Сціборського. М. Сціборський і його праця “Націократія” і проект “Нарису Основних Законів (Конституція) Української держави”. Нація як найвища цінність, а держава її організаційна форма її існування. Ідея наіократії як сильної унітарної держави з авторитарним політичним режимом і республіканською формою правління. Роль законодавчої і виконавчої влади.

Ю. Липа та його геополітична концепція України. Творчість Володимира Мартинця і її значення у формуванні і становленні націоналістичної ідеології. Розвиток українського націоналізму в післявоєнний період. С. Бандера, Я. Стецько, Ю. Бойко та ін. Значення цього напрямку в процесі розвитку української політичної та правової думки.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 688 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...