Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ II роль хімії в житті суспільства



На всьому протязі свого розвитку, з незапам'ятних часів і понині, хімія служила й продовжує служити людині і його практичній діяльності.

Ще в найдавніші часи, задовго до Різдва Христова, людина спостерігав у природі хімічні явища й намагався використати їх для поліпшення умов свого існування. Скисання молока, шумування солодкого соку плодів, дія отрутних рослин привертали увагу людини.

Пройшло час, і людина стала використати вогонь. Невідомі ні місце, ні час, коли людин навчився запалювати дерево й підтримувати горіння. Невідомо також, скільки часу пройшло з тих пор, як людина почала використати вогонь для готування їжі, у гончарному виробництві, для обробки й виплавки металів. Але відомо, що ще в древньому Єгипті виникли ремесла, в основі яких лежали хімічні процеси (мал. 16, 17). Єгиптяни одержували фарби й косметичні засоби з мінеральних речовин, уміли кра-

сить тканини, виготовляти скло, кераміку, порцеляну, добувати золото, бронзу, залізо, мідь і в досконалості володіли технікою обробки металів.

Розглянете золоту пектораль і саркофаг єгипетського фараона Тутанхамона (див. вклейку). Навіть у наші дні мистецтво золотих справ майстрів стародавності викликає замилування.

У середні століття широке поширення одержала алхімія. Ви вже знаєте, що основне завдання її зводилася до пошуків «філософського каменю» - містичної речовини, що володіє нібито здатністю неблагородні метали перетворювати в золото, повертати людям молодість і здоров'я

(мал. 18).

Але й в алхіміків були значні прогресивні досягнення, пов'язані з використанням хімії на благо людини. До них можна віднести відкриття ряду речовин (фосфор, сурма, селітра, сірчаної, соляної, азотної, фосфорна кислоти)

життя суспільства винятково велика. Сьогодні без розвитку хімії неможливий розвиток паливно-енергетичного комплексу, металургії, транспорту, зв'язку, будівництва, електроніки, сфери побуту та ін.

Хімічна індустрія постачає промисловість і сільське господарство різними матеріалами й сировиною. Це паливо, масла, хімічні волокна, пластмаси, синтетичні каучуки, мінеральні добрива, мийні засоби, парфумерні, фармацевтичні препарати, кислоти, луги, розчинники, вибухові речовини й багато чого іншого.

Ми переконуємося, що «широко розпростирає хімія руки свої в справи людські. Куди не подивимося, куди не оглянемося, скрізь звертаються перед очами нашими успіхи її старанності».

Ці слова великого російського вченого-натураліста М. В. Ломоносова (1711-1765), сказані майже 250 років тому, і сьогодні не втратили свого значення. Навпроти, вони звучать із особою силою, оскільки сьогодні роль хімії в житті суспільства постійно зростає.

Крім застосування речовин і матеріалів, у різних галузях промисловості використаються хімічні методи, наприклад каталіз, захист металів від корозії, обробка деталей хімічним способом і ін.

Проникнення хімічних методів, нових речовин і нових матеріалів в основні галузі промислового виробництва, сферу побуту, охорона здоров'я все в більшій мері забезпечує їхній прогрес. Тому й відбувається хімізація практично всіх сфер людської діяльності. Вона є об'єктивною закономірністю розвитку продуктивних сил суспільства.

Одночасний розвиток сучасного хімічного виробництва немислимо без монтажу установок, без електроніки, вимірювальної, керуючої, регулюючої техніки, наукового приладобудування, без поліпшення сировинної бази й енергетичного господарства.

Таким чином, у розвитку хімічної промисловості чітко проявляється тенденція взаємного проникнення й взаємного впливу окремих галузей виробництва й науки.

ТЕОФРАСТ ПАРАЦЕЛЬС (1493-1541)

Лікар і натураліст, один із засновників ятрохимии (медичної хімії). Народився у Швейцарії (сьогодення ім'я Ауреол Геофраст Бомбаст фон Гогенгейм). Працював в Австрії, Франції, Швейцарії. Піддав критичному перегляду ідеї древньої медицини. Сприяв впровадженню хімічних препаратів у медицину. В 1530 м написав пер-ное посібник з фармації.

Така дуже складний взаємозв'язок хімічної промисловості майже з усіма галузями господарства - це відмітна ознака сучасної хімії. Для його позначення використається поняття «хімізація».

Хімізація - це використання властивостей речовин, хімічних процесів і хімічних методів аналізу в практичній діяльності людини, і насамперед у сфері матеріального виробництва.

Хімізація дозволяє вирішувати багато важливих роблем господарського життя суспільства в цілому й окремої людини зокрема.

У той же час хімізація породжує й нові проблеми, пов'язані зі станом природного середовища й, як наслідок, з погрозою здоров'ю людини. Тому з ростом хімізації заглиблюється тривога за майбутнє людства й усього живого на нашій планеті. У результаті виходить, що сучасний рівень практичного використання хімії гостро зіштовхує суспільну свідомість із екологічною проблемою, а також і з поруч інших глобальних проблем, що хвилюють все людство, наприклад з енергетичної, сировинний, продовольчої й ін.

Це можна пояснити тим, що хімізація багато в чому по-но-иому розкриває соціальне значення хімії, її найтісніші й

сложнейшие зв'язку з різними сторонами матеріального й духовного життя суспільства.

Ваше завдання полягає в тім, щоб зрозуміти й усвідомити специфічну роль хімії в житті суспільства. А щоб полегшити досить складний і суперечливий процес усвідомлення, розглянемо конкретні приклади.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 689 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...