Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Штучні й синтетичні волокна



Як вам відомо, натуральні волокна - бавовна, льон, вовна, шовк - виробляють із природних волокнистих матеріалів. Природний полімер целюлоза також має волокнисту структуру, однак вона недостатньо впорядкована, щоб з її можна було виробити нитки. Із цією метою необхідно перешикувати структуру речовини. Це досягається хімічним шляхом: целюлозу, виділену з деревини, обробляють спеціальними речовинами, продукт розчиняють.

У розчині полімерні молекули стають більше рухливими, тепер з них можна формувати волокно (розчинник при цьому випаровується). У такий спосіб роблять штучні (ацетатного або віскозне) волокна, а з них - штучний (ацетатний або віскозний) шовк.

Волокна можна робити й синтетичним шляхом. Якщо бавовна- полімерний матеріал, мономер якого целюлоза, то вовна й шовк - полімери білкової природи, молекули яких утворяться шляхом сполуки амінокислот. Як виявилося, подібну структуру має полімер ами-нокапроновой кислоти сполуки H2N-(СН2)5-СООН. Загальна формула полімеру:

· Складіть схему сполуки між собою трьох молекул аміно-капронової кислоти за зразком, наведеному в § 13.

Волокно, виготовлене з такого полімеру, називається капрон. Воно міцне, не витирається, не поглинає вологу (саме тому швидко висихає), хоча й має деякі недоліки.

· З огляду на, що це волокно білкової природи, висловіть припущення про його відношення до кислот, до нагрівання. Зробіть пояснення.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 828 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...