Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Interface. Windows, Messages, SysUtils, Classes, Graphics, Controls, Frms, Dialogs;



Uses

Windows, Messages, SysUtils, Classes, Graphics, Controls, Frms, Dialogs;

Type

TFormI = class(TForm) private

{ Private declarations } public

{ Public declarations } end;

var

Form1: TForm1;

Implementation

{SR *.DFM}

end.

Ці рядки Delphi автоматично вставляє в вікно коду для нової форми. Як вже говорилося, вікно коду визначає поведінкову сторону вікна програми (тобто вікна, що з'являється після початку роботи програми.), а вікно форми - його зовнішні прояви. Обидва вікна тісно пов'язані один з одним, причому Delphi "господарює" в його верхній частині, вставляючи необхідні рядки між

unit Unit1;

і implementation

Поки не варто змінювати цю частину тексту. Надалі ми будемо вставляти у вікно текст програми між рядками

{$R-*.DFM}

і

End.

в нижній частині вікна.

Щоб вставити у вікно новий рядок (рядки) потрібно спочатку, за допомогою клавіш курсору, або клацнувши по вікну мишею, поставити текстовий курсор (миготливу вертикальну риску) на потрібне місце, а потім за допомогою клавіатури ввести текст. Зазвичай текст коду програми розташовується в декількох рядках. Для переходу на новий рядок використовуйте клавішу Enter. Якщо в процесі введення ви помилилися і зразу помітили свою помилку, видаліть помилковий символ клавішею Backspace (довгаста сіра клавіша в правому верхньому куті зони алфавітно-цифрових клавіш, або розташована там же клавіша з лівою стрілкою). Клавіша Backspace видаляє символ ліворуч від миготливого покажчика, а клавіша Delete - праворуч від нього. Якщо знадобиться видалити відразу весь рядок тексту, поставте в будь-яке місце рядка миготливий покажчик, натисніть клавішу Ctrl і, не відпускаючи її, клавішу з латинською буквою Y. Таке спільне натиснення клавіш надалі будемо позначати символом Ctrl Y. Щоб скасувати останню зміну тексту, натисніть Ctrl Z.

ОСНОВИ ВІЗУАЛЬНОГО ПРОГРАМУВАННЯ

Програмування в Delphi будується на тісній взаємодії двох процесів: процесу конструювання візуального прояву програми і процесу написання коду, що додає елементам цього вікна і програмі в цілому необхідну функціональність. Для написання коду використовується вікно коду, для конструювання програми - інші вікна Delphi і перш за все - вікно форми.

Між вмістом вікон форми та коду існує нерозривний зв'язок, який строго відстежується Delphi. Це означає, що розміщення на формі компонента приводить до автоматичної зміни коду програми і навпаки - видалення тих чи інших автоматично вставлених фрагментів коду може призвести до видалення відповідних компонентів. Пам'ятаючи про це, програмісти спочатку конструюють форму, розміщуючи на ній черговий компонент, а вже тільки після цього переходять, якщо це необхідно, до писання фрагмента коду, що забезпечує необхідну поведінку компонента в працюючій програмі. Ось чому знайомство з Delphi програмуванням починається з вікна форми.

ПОРОЖНЯ ФОРМА ТА ЇЇ МОДИФІКАЦІЯ

Як Вже говорилося, вікно форми містіть проект Windows - вікна програми. Важливо пам'ятати, що з самого початку роботи над новою программою Delphi створює мінімально необхідній код, що забезпечує її нормальне функціонування в Windows. Таким чином, найпростіша програма готова відразу після вибору опції File | New | Application, і залішається просто запустити програму. Однак до цього необхідно виконати дві важліві речі: створити власний робочий каталог (папку) i потрібнім чином налаштувати Delphi.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 270 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...