Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Харків – 2012 лекція № 1 (вступна). Роль і Призначення транспорту. Класифікація транспортних засобів



Транспорт – це галузь економіки, яка здійснює перевезення людей і вантажів. Транспорт не створює жодних матеріальних цінностей, а лише переміщає з місця на місце, збільшуючи їхню собівартість. І все-таки він необхідний: для створення якогось товару потрібно добути сировину (розробити руди, вугілля, нафту, камінь, або виростити й зібрати продукти живої природи), переробити його, довівши до технологічно зручного стану (виплавити чавун і сталь, одержати з нафти бензин, змолоти зерно, переробити продукцію тваринництва), виготовити вироби або продукти. На всіх стадіях потрібна людська праця. Украй складно сполучити всі етапи видобутку й переробки – від природної сировини до кінцевого продукту – в одній географічній точці. Але коли таке трапляється, дуже гостро встають екологічні й медичні проблеми: сучасний рівень розвитку технології вкрай низький, технологічні процеси супроводжуються викидами великої кількості тепла, пари, диму, шкідливих речовин, вібраціями, шумом. Доводиться видаляти райони мешкання людей від виробничих зон. Якщо до того ж урахувати історично сформований характер розселення людей і розміщення промисловості, то стане очевидною необхідність численних транспортних операцій: сировинні матеріали потрібно доставляти до місць переробки, конструкційні матеріали – до машинобудівних заводів, продукцію одних заводів на інші заводи, де вона використовується як комплектуючі вироби, нарешті, готовий продукт або товар потрібно доставити до споживача. Є види діяльності людей, пов'язані із сезонними роботами (наприклад, у сільському господарстві) або тимчасовими роботами (наприклад, у промисловому, цивільному й, особливо, дорожньому будівництві). У цих випадках потрібні перевезення обладнання й людей на нове місце робіт. Нарешті, регулярно доводиться доставляти людей від місць мешкання до місць роботи та назад, а також перевозити їх з місця на місце по особистих справах. У світлі сказаного можна так сформулювати основну мету транспорту: задоволення потреб суспільства й окремих людей у перевезеннях вантажів і пасажирів.

Види транспорту. Історично першими видами транспорту були водний і гужовий. Майже всі види транспорту з'являлися в першу чергу, як засіб перевезення людей, а потім уже – вантажів. На наші часи склалися наступні основні види транспорту: 1) водний (морський і річковий); 2) повітряний; 3) трубопровідний; 4) наземний (рейковий і безрейковий – колісний і гусеничний).

Безрейковий транспорт, що використовує колісні транспортні засоби, називається автомобільним транспортом. З'явився він досить пізно, близько 100 років тому, але до теперішнього часу встиг за обсягом перевезень вийти на перше місце. Головні тому причини –можливість доставки "від дверей до дверей" без перевантажень, швидкість доставки, велика гнучкість, незалежність. Ці достоїнства такі важливі, що перекривають великий недолік автотранспорту – високу собівартість перевезень. Вона викликана порівняно невеликою вантажопідйомністю (пасажиромісткістю) транспортних засобів і, внаслідок цього, високою необхідною потужністю машини на один перевезений об'єкт (табл. 1). Через це – високі витрата палива і викид шкідливих речовин.

Одне з достоїнств автотранспорту – можливість швидкої подачі ДТС до замовника – обертається серйозними економічними недоліками: низьким коефіцієнтом використання вантажопідйомності (у середньому 0,7...0,8) і низьким коефіцієнтом використання пробігу (у середньому 0,5...0,6). Нарешті, залишає бажати кращого безпека руху та екологічна безпека.

Таблиця 1

Орієнтовне зіставлення транспортних засобів (ТЗ)





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 310 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...