Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дії, порядок встановлення прав та обов'язків суб'єктів, гарантії захисту їх прав та законних інтересів



До таких принципів, які визначають сутність і закономірнос­ті розвитку трудового права, можна віднести:

обмеження сфери правового регулювання відносинами найма­ної праці;

оптимальне поєднання централізованого і локального право­вого регулювання;

соціальне партнерство і договірне встановлення умов праці;

забезпечення єдності та диференціації правового регулюван­ня;

визнання незаконними умов договорів про працю, які погір­шують правове становище працівників у трудових правовідноси­нах порівняно з умовами, встановленими в нормативно-право­вих актах.

Можна виділити й інші якісь закономірності, властиві цій галузі, та вони не будуть уже головними, а виступатимуть лише як принципи окремих інститутів трудового права. Наприклад, принцип договірного визначення трудової функції працівника можна розглядати як принцип тільки одного інституту — інсти­туту трудового договору.

У юридичній літературі принципом трудового права іноді ви­знають і такий принцип, як безпека праці або принцип охорони праці, згідно з яким усе трудове право пронизане ідеєю забезпе­чення охорони праці найманих працівників. Проте важливо па­м'ятати, що охорона праці, створення безпечних і здорових умов для працівників у трудових відносинах є головним завданням і призначенням трудового права, а ототожнювати принципи права з його завданнями не можна.

Треба мати на увазі й те, що трудовому праву властиві і деякі загальноправові принципи, зокрема ті, що визначають сферу приватноправових відносин. До них можна віднести принцип пріоритетності норм міжнародного права щодо норм національ­ного права, принцип забезпечення захисту законних інтересів Учасників правовідносин та ін.

Водночас трудове право з огляду на своє соціальне призначен­ня визначило також чимало правових принципів, яких треба до­тримуватися, застосовуючи і реалізовуючи його приписи. Таки­ми правовими принципами трудового права є: рівність трудових


прав громадян України; свобода трудового договору; взаємне по­годження зміни умов трудового договору; належна оплата праці та деякі інші.

Маючи похідний від права характер, правові принципи у по­єднанні з принципами права забезпечують функціонування тру­дового права як самостійної галузі в системі права України.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 327 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...