Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інвестиційні проекти



Інвестиційний проект – це основний документ, який визначає необхідність здійснення реального інвестування, у якому в загально прийнятій послідовності його розділів подаються основні характеристики проекту та фінансові показники, пов’язані з його реалізацією.

Інвестиційні проекти, які розробляються в розрізі окремих форм реального інвестування підприємства, класифікуються за низкою ознак (рис. 11.5).

У залежності від видів інвестиційних проектів і диференціюються вимоги до їх розробки. Дляневеликих інвестиційних проектів, які фінансуються підприємством за рахунок внутрішніх джерел, обгрунтування проекту здійснюється за скороченою кількістю розділів і показників. Таке обгрунтування може містити лише мету здійснення інвестиційного проекту, його основні параметри, обсяг необхідних фінансових коштів, показники ефективності здійснюваних інвестицій, а також схему (календарний план) реалізації інвестиційного проекту.

 
 


Рис. 11.5. Класифікація інвестиційних проектів

Для середніх і великих інвестиційних проектів, фінансування реалізації яких здійснюватиметься за рахунок зовнішніх джерел, необхідно провести повномасштабне обгрунтування за відповідними національними та міжнародними стандартами. Підготовка реальних інвестиційних проектів вимагає попередньої розробки бізнес-планів.

Кожний інвестиційний проект незалежно від його складності та обсягу робіт є об’єктом управління протягом усього інвестиційного циклу.

Інвестиційний цикл – це комплекс заходів від моменту прийняття рішення про інвестування до завершальної стадії інвестиційного проекту. Інвестиційний цикл складається з трьох фаз: передінвестиційної, інвестиційної та експлуатаційної. Графічне зображення інвестиційного циклу приведене на рис. 11.6.

Перша стадія включає вельми широкий комплекс робіт, попередніх відносно безпосереднього інвестування. На цій стадії на основі маркетингових досліджень формується і уточнюється мета проекту і визначаються засоби її досягнення. При цьому враховуються не тільки економічні, але і соціальні, політичні і технічні фактори. В подальшому відбувається формування інвестиційної пропозиції, визначаються інвестиційні можливості і склад можливих інвесторів. Проводиться техніко-економічне обгрунтування проекту. Альтернативні варіанти оцінюються по критеріях вартості і прибутку. При цьому результатом є обгрунтування переваг обраного варіанту перед альтернативним.

Від моменту введення в дію основного обладнання починається експлуатаційна фаза. Цей період характеризується початком виробництва продукції, відповідними поточними витратами і грошовими надходженнями. Тривалість цієї стадії безпосередньо пов’язана з розміром одержуваного доходу і рівнем компенсації всіх видів витрат інвестиційного проекту. Певною мірою експлуатаційна фаза “перетинається” з інвестиційною: безпосередня виробнича діяльність може здійснюватися в умовах подальших інвестицій.

Детальний склад, послідовність стадій та етапів, притаманних кожній фазі інвестиційного циклу, а також їх цілі і зміст наведені в таблиці 11.1.

Ефективна реалізація проекту можлива тільки за умов чіткого узгодження всіх фаз, стадій, етапів та їх забезпечення необхідними ресурсами.

Таблиця 11.1





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 539 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...