Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація бухгалтерського обліку. Обсяг відповідальності керівника визначається розміром прямої дійсної шкоди, завданої підприємству компенсаційними виплатами



Обсяг відповідальності керівника визначається розміром прямої дійсної шкоди, завданої підприємству компенсаційними виплатами, тобто стягненню підлягає сума виплаченої компенсації. Крім того, на керівника підприємства може бути покладено повну відповідальність за здійснені компенсаційні виплати лише за умови, що державний бюджет України, місцеві бюджети та юридичні особи державної форми власності не мають заборгованості перед цим підприємством.

Приймаючи на роботу працівників, які забезпечують зберігання, відпуск, продаж активів, керівники підприємств зобов'язані укласти з ними договір про повну матеріальну відповідальність, в якому обумовлюються права, обов'язки та відповідальність кожної зі сторін. Працівники приймають на себе матеріальну відповідальність за зберігання активів, а керівництво зобов'язується створити всі необхідні для цього умови.

Договір про повну матеріальну відповідальність може укладатися з працівниками, які заміщують посади або виконують роботи, безпосередньо пов'язані зі зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням в процесі виробництва переданих матеріальних активів. У ході укладання договору про повну матеріальну відповідальність з такими працівниками необхідно керуватися положеннями Кодексу законів про працю.

Згідно з типовим договором про повну матеріальну відповідальність працівник зобов'язаний бережно ставитися до майна, переданого йому на зберігання, належним чином реєструвати його рух.

Умовами для укладання договорів про повну матеріальну відповідальність є: а) досягнення працівником 18-річного віку; б) працівник обіймає посаду, виконує роботи, безпосередньо пов'язані зі зберіганням, обробкою, продажем (відпуском) активів, затверджений наказ (інструкція) про його функціональні (посадові) обов'язки; в) зазначені посади і роботи включені до переліку, затвердженого в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

До працівників, з якими може бути підписаний договір про повну матеріальну відповідальність, відносяться:

^ завідувач касами, завідувач камерами схову, завідувач складами та його заступники;

<=> старші контролери-заступники і контролери-касири; старші контролери і контролери, старші касири і касири, а також інші працівники, які виконують обов'язки касирів;






Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 293 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...