Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 10. Організація юридичної відповідальності. Кожна особа, якій довірено активи, повинна звітуватися про їх зберігання і витрачання



Кожна особа, якій довірено активи, повинна звітуватися про їх зберігання і витрачання. Для контролю за надходженням, використанням, зберіганням товарно-матеріальних цінностей, попередженням крадіжок матеріально відповідальні особи, відповідно до графіку документообороту, повинні складати звіти. Форми таких звітів можуть розроблятися підприємством самостійно та наводитися в додатках до Положення про облікову політику. Реквізитами звіту можуть бути посада та прізвище матеріально відповідальної особи, залишок товарно-матеріальних цінностей на початок і кінець періоду, надходження і витрачання у кількісному та вартісному вираженні, напрями витрачання цінностей тощо.

Призначення, звільнення і переведення (переміщення) на інші посади матеріально відповідальних осіб повинно узгоджуватися з головним бухгалтером (бухгалтером) підприємства.

Матеріальна відповідальність настає незалежно від притягнення працівника за завдану ним шкоду до будь-якого іншого виду юридичної відповідальності. Таким чином, матеріальна відповідальність відрізняється від кримінальної, адміністративної і дисциплінарної відповідальності тим, що може наступати одночасно з ними: за одне й те ж порушення працівник підприємства може притягуватися до матеріальної і адміністративної або кримінальної, чи дисциплінарної відповідальності.

Приклад 10.1

Стосовно головного бухгалтера порушено кримінальну справу за фактом розкрадання майна підприємства. Оскільки в даному випадку дії головного бухгалтера мають ознаки кримінального злочину, він несе повну матеріальну відповідальність у розмірі суми шкоди, заподіяної підприємству. Щоб стягнути ці кошти з бухгалтера, підприємство має право у ході розслідування кримінальної справи подати на бухгалтера позов до суду. Крім того, головний бухгалтер може притягуватися до дисциплінарної відповідальності.

Законодавством передбачено умови, які створюють склад правопорушення і за наявності яких настає матеріальна відповідальність (див. рис. 10.2).






Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 338 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...