Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Бухгалтерський облік у системі економічних відносин. Від характеру об'єктів залежить їх вивчення та облікове відображення, оскільки саме об'єкт визначає межі діяльності людини



Від характеру об'єктів залежить їх вивчення та облікове відображення, оскільки саме об'єкт визначає межі діяльності людини, суттєво впливає на процес відображення цього об'єкта в бухгалтерському обліку.

Об'єкти бухгалтерського обліку за економічним змістом і призначенням можна об'єднати у дві групи:

=> об'єкти, що забезпечують господарську діяльність підприємства;

■=> об'єкти, що утворюють господарську діяльність підприємства.

До першої групи належать господарські засоби та джерела їх утворення, до другої - господарські процеси та їх результати (див. рис. 1.4).

Як зазначалося вище, господарська діяльність на підприємстві об'єднує такі процеси:

=> процес придбання (заготівлі) - купуються товарно-матеріальні цінності, необхідні для забезпечення виробничих і господарських потреб, для реалізації;

О процес виробництва ~ виготовляється продукція, надаються послуги, виконуються роботи;

■=> процес реалізації - виконуються договірні зобов'язання перед замовниками та покупцями з відвантаження продукції, підписуються акти виконаних робіт (наданих послуг), проводяться розрахунки за утвореною дебіторською заборгованістю.

Кожному з процесів характерний певний наслідок. Так, у результаті процесу придбання та виробництва підприємство несе витрати; процес реалізації також передбачає витрачання певних ресурсів для забезпечення збуту, але й водночас приносить дохід. За допомогою порівняння доходів і витрат визначається прибуток або збиток підприємства. Саме ці результати й відображають названі процеси та є об'єктами бухгалтерського обліку.


ОБ'ЄКТИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ


Об'єкти, що забезпечують господарську діяльність






Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 251 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...