Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

P.А. Слав'юк. Метою проведення перевірки платника податків із застосуван­ням непрямих методів є виявлення усіх його доходів — відображе­них і не відображених — у наданих



Метою проведення перевірки платника податків із застосуван­ням непрямих методів є виявлення усіх його доходів — відображе­них і не відображених — у наданих для перевірки документах.

Якщо при визначенні податкових зобов'язань суб'єкта підпри­ємницької діяльності — юридичної особи (далі — платник по­датків) враховувати тільки дані декларацій, звітів і облікових жур­налів, книг, платник може навмисно принизити свої податкові зо­бов'язання і надати до перевірки записи, які не свідчать про дійсний фінансовий стан підприємства. У разі неподання декларації або існуванні великої кількості помилок у декларації платника по­датків податковий орган повинен мати засіб для визначення його дійсних податкових зобов'язань. Тобто при існуванні підозри щодо приховування доходу інспектори-ревізори використовують не­прямі методи для відстеження фінансових операцій платника по­датків.

Таким чином, під непрямими методами визначення об'єктів оподаткування слід розуміти метод відстеження операцій госпо­дарчої діяльності платника за допомогою інформації, отриманої з джерел інших, ніж звіти, декларації та бухгалтерські записи, книги, з метою визначення доходу і відповідно розміру податкових зо­бов'язань платника податків.

При перевірці непрямими методами використовуються факти і докази, що безпосередньо не вказані у документах, які платник по­дає для підтвердження даних податкової декларації. Це вимагає:

- ретельного й уважного обстеження діяльності платника,
пов'язаної зі сплатою податків;

- уважного використання інформації, яка не присутня у декла­
рації та бухгалтерських і супроводжуючих записах, книгах, звітах
платника податків;

- надання певної уваги інформації від третіх осіб.

Різницю між прямими і непрямими методами можливо визначи­ти так:

- прямі методи використовують інформацію, що безпосередньо
пов'язана з даними податкових декларацій. Результати перевірки
отримуються на підставі бухгалтерських книг, звітів, записів і доку­
ментів, що надає платник податків;

- непрямі методи використовують інформацію, що безпосеред­
ньо не пов'язана з даними податкової декларації та вимагають сис­
тематичного відслідковування операцій діяльності платника для
обчислення доходу, про який не звітовано.






Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 181 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...