Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

G, alfa, test17, x2y, _h1,



Сума2Чисел, кінець_масиву.

Надалі слова «ім’я» та «ідентифікатор» вживатимемо як синоніми.

В АЛГО ідентифікатори стандартних типів, констант, функцій та процедур, виділяються в тексті програми червоним кольором.

При написанні зарезервованих слів та ідентифікаторів можна використовувати як великі, так і малі літери. Компілятор їх не розрізняє.

Правила оформлення програм

Програма починається із заголовка, що має та­кий вигляд:

Program <ім'я програми>;

Примітка. У цьому посібнику кутові дужки <…> означають: «тут слід написати…». В даному випадку замість <ім'я програми> у заголовку пишуть ідентифікатор програми (див. приклади далі).

Після заголовка йдуть розділи описів, у яких повинні бути описані всі програмні об’єкти (константи, змінні, типи, процедури, функції, мітки), що будуть використані в програмі.

Після розділів описів йде розділ операторів, що починається зі службового слова Вegin і закінчуєть­ся службовим словом Еnd, після якого ставиться крапка.

У цьому розділі зада­ються дії над об'єктами програми, оголошеними в розділі описів. Оператори в цьому розділі відок­ремлюються один від одного крапкою з комою. Так само відокремлюють один від одного розділи програми.

Приклад

Program Example;

Var a,b,Sum:integer;

Begin

Writeln('a,b =');

Readln (a,b);

Sum:=a+b;

Writeln('Sum =',sum);

End.

Ім’я цієї програми – Example. З розділів описів є лише один – розділ опису змінних. Він починається зі службового слова Var, після яко­го записують послідовність оголошень змінних, розділе­них крапкою з комою. У кожному оголошенні пере­раховуються через кому імена змінних одного типу, після чого ставиться двокрапка і вказується тип змінних. У даному прикладі описано три змінні з ідентифікаторами a, b та Sum, всі вони мають тип integer, тобто зна­чення змінних цього типу – цілі числа (детальніше про типи даних буде далі).

Після розділу описів змінних іде розділ опера­торів. Він починається зі службового слова Begin, після якого йдуть оператори програми. Перший опера­тор – Writeln ('a,b=') – виклик стандартної процедури для виведення на екран тексту, що міститься між апострофами. Наступний оператор – Readln(a,b) – виклик стандартної процедури для читання даних з клавіатури. У даному випадку необхідно ввес­ти два цілих числа через пропуск, тоді змінна а отримає значення, що дорівнює першому вве­деному числу, а змінна b – значення, що дорівнює другому введеному числу.

Наприклад, якщо ввести числа 10 i 20, то а=10, а b=20.

Після цих двох операторів стоїть оператор при­своєння: Sum:=a+b (:= – це знак оператора присвоєння).

Під час виконання цього оператора змінна Sum набуде значення, що дорівнює сумі чисел а і b. Оскільки в резуль­таті додавання двох цілих чисел утворюється ціле число, то змінна Sum описана як ціла.

Наступний оператор – це знову оператор виведення Writeln('Sum=', Sum) – він виведе на екран текст, розміщений між апострофами, а за ним – значення змінної Sum. В кінці розділу операторів стоїть службове слово End, після якого стоїть крапка.

Якщо в АЛГО перемкнути мову з англійської на українську, то ця сама програма матиме такий вигляд:

Програма Приклад;

Змінна a,b,Sum:ціла;





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1099 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...