Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Закордонні класифікації газоподібних палив



Масштаби використання газоподібного палива, як палива ДВЗ, у закордонних країнах залежить від співвідношення цін на рідке і газоподібне паливо, а також від вимог максимального використання власних ресурсів і зведення до мінімуму залеж­ності від кон’юктури ринку на нафтопродукти.

Найбільшого поширення стиснутий і розріджені гази, як паливо для ДВЗ, одержали в Японії, США, Новій Зеландії і Канаді, а в європейських країнах - в Італії, Німеччині, Франції, Бельгії та Англії.

У США в 2002 р. використання зрідженого газу, як палива для ДВЗ, досягло більше 5 млн. т, на ньому працює приблизно 700 тис. автомобілів. Прийнята програма переобладнання авто­мобілів на стиснутий природний газ. На газ переведені в основному автомобілі сфери обслуговування, в тому числі вантажні і легкові автомобілі, таксі. Всі автомобілі виготовлено за універсальною схемою живлення. При використанні стисну­того газу вартість експлуатації зменшується в 1,6 рази у порів­нянні з використанням рідкого палива, збільшується строк служби двигуна до капітального ремонту (з 95 до 130 тис. км), вартість установки обладнання окупається за 2…5 років. Ціна 1 м3 стиснутого газу в 2,8 рази менше ціни 1 л бензину. Для інших країн різниця в цінах на бензин і газоподібне паливо складає: в Німеччині 25%, в Австралії - 34%, в Італії - 38% і в Нідерландах - 56%.

Провідне місце в області застосування газоподібного палива займає Італія. В цій країні переведення автомобілів на газоподібне паливо почалось ще в 30-ті роки. В даний час в Італії на газобалонні автомобілі в структурі парку припадає 4,6%, у тому числі 1,6% на автомобілі, що працюють на стис­нутому природному газі. Загальне споживання газоподібного палива на автомобільному транспорті Італії складає 3% (у тому числі 1,2% стиснутого) від загальної кількості газу, що витрачається галузями національної економіки.

У Канаді 1 м3 стиснутого природного газу нижче вартості 1 л бензину в 2 рази. В цій країні існують і інші стимули (податкові пільги, державна дотація в розмірі 400 доларів на автомобіль при переведенні його на природний газ), що робить економічно вигідним використання газоподібного палива. В результаті цього строк окупності газобалонного обладнання становить біля 1 року.

У Німеччині значне поширення газоподібне паливо одер­жало у 80-ті роки. Перевагу в цій країні надають зрідженому газу. Автомобільний транспорт у 2002 році витратив біля 50 млн. т зрідженого газу і споживання його зростає.

Інтерес становить досвід експлуатації газобалонних авто­мобілів Японії, яка не має власних сировинних ресурсів для виробництва зрідженого газу, але досягла помітних успіхів в області ефективного його використання. В Японії таксомотор­ний парк (більше 300 тис. автомобілів) працює на зрідженому газі. Діє державний стандарт, який регламентує склад та інші па­раметри газу при його використанні в літній і зимовий періоди:

Густина в рідкій фазі при 15 °С, Н/л 5,5...5,6

Температура пароутворення, °С, не більше

при 95% 0

при 100% +2

Тиск пари при 37,8 0С, МПа 0,5...0,85/0,3...0,55

Вміст сірки (за масою), % не більше 0,01

Склад газу (за масою), %:

пропан 20...40/0...20

бутан та ізобутан 80...40/100...80

бутилен та ін., не більше 5,0

залишок, % не більше 0,5

Примітка. У чисельнику наведені дані для зимового виду, у знаменнику – для літнього.

В інших країнах використовують зріджений газ різного виду, включаючи чистий пропан (США) і бутан (Швеція). Склад і теплотехнічні властивості, як правило, достатньо жорстко регламентуються. Відхилення від нормального складу обме­жується межами А і В, які гарантують зміну теплоти згоряння і випаровування, що забезпечує економічну і надійну роботу двигунів при будь-яких погодних умовах (табл. 1.28).

Таблиця 1.28

Характеристика зрідженого газу, який застосовується у Франції

Показник Номінальний склад Границя
А В
Теплота згоряння, кДЖ/кг Густина при 15 °С, Н/л Тиск при, МПа: при 0 °С при 50 °С Склад рідкої фази, % за об’ємом: пропан бутан ізобутан пропен і бутен етан і ізопентан 5,73   0,16 0,92     5,80   0,13 0,81     5,63   0,21 1,08     15,4 0,6

РОЗДІЛ ІІ.

Використання та експлуатаційні властивості мастильних матеріалів для енергетичних засобів сільсько­господарського виробництва і автотранспортних підприємств





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 573 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...